B. Obama: pasauliui laikas pakeisti požiūrį į Afriką

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį pareiškė, kad pasauliui atėjo laikas pakeisti savo požiūrį į Afriką, tapęs pirmuoju pareigas einančiu Amerikos lyderiu, kuris kreipėsi su kalba Afrikos Sąjungos (AS) būstinėje.

„Afrikai keičiantis raginu pasaulį pakeisti savo požiūrį į Afriką“, – B.Obama ragino kalbėdamas tviskančioje šios organizacijos būstinėje, pastatytoje Kinijos rangovų ir atspindinčioje didėjančią Pekino įtaką šiame regione.

„Pusę šimtmečio tęsiantis šiai nepriklausomybės epochai, jau seniai laikas atidėti į šalį senus stereotipus, kad Afrika nuolat įklimpusi į skurdą ir konfliktus. Pasaulis turi pripažinti nepaprastą Afrikos pažangą“, – pridūrė jis per istorinę kalbą 52 nares turinčiam žemyno blokui.

B.Obama nurodė, kad „neatidėliotinas uždavinys“ visuomenėje, kuri per ateinančius dešimtmečius tikriausiai padidės dvigubai iki 2 mlrd. žmonių, yra kurti naujas darbo vietas. Prezidentas pridūrė, kad šis „milžiniškas užmojis“ gali būti įgyvendintas su JAV pagalba.

„Afrikai reikės sukurti milijonais daugiau darbo vietų negu sukuria dabar. Ir laikas dabar labai svarbus“, – B.Obama sakė savo kreipimesi į visą žemyną, kuris jį laiko saviškiu.

„Šiandien priimami sprendimai lems Afrikos – ir tuo pačiu pasaulio – trajektoriją ateinančius dešimtmečius“, – pabrėžė Baltųjų rūmų šeimininkas.

Tačiau, kaip nurodė B.Obama, siekiant užtikrinti tvarią pažangą žemyne turi būti sunaikintas „korupcijos vėžį“.

„Niekas labiau neišlaisvintų Afrikos ekonominio potencialo negu korupcijos vėžio išnaikinimas“, – sakė B.Obama ir perspėjo, kad ta rykštė išsiurbia „milijardus dolerių“ iš šalių ekonomikų, o tos lėšos galėtų būti panaudotos sveikatos apsaugai arba darbo vietoms kurti.

B.Obama, kurio antroji ir paskutinė kadencija artėja prie pabaigos, sakė „tiesiog nesuprantantis“, kodėl Afrikos lyderiai nesutinka perduoti valdžios, pasibaigus jų mandato laikui.

Jis užsiminė apie Burundžio lyderį, ką tik perrinktą trečiai kadencijai per ginčijamus rinkimus, nors konstitucija leidžia dirbti ne ilgiau negu dvi kadencijas iš eilės. Žinia, kad prezidentas Pierre'as Nkurunziza (Pjeras Nkurinziza) sieks trečios kadencijos, sukėlė didelius neramumus jo šalyje.

„Afrikos demokratijos pažangai taip pat kyla pavojus, kai lyderiai atsisako pasitraukti, pasibaigus jų kadencijoms“, – pareiškė B.Obama.

„Niekas neturėtų būti prezidentas visą gyvenimą“, – pabrėžė B.Obama ir pridūrė, kad pats laukia momento, kai turės perleisti valdžią savo įpėdiniui.

Be demokratijos stygiaus daugelyje Afrikos šalių problemos, B.Obama savo kalboje taip pat akcentavo Vašingtonui rūpimus strategijos ir saugumo klausimus, ypač islamo ekstremizmo grėsmę.

Kalba, pasakyta Etiopijos sostinėje Adis Abeboje, žymėjo B.Obamos vizito dviejose Afrikos šalyse, per kurį jis daugiausia skyrė dėmesio korupcijos, žmogaus teisių ir saugumo problemoms, pabaigą.

AS Komisijos pirmininkė Nkosazana Dlamini-Zuma gyrė šį „istorinį vizitą“ kaip „konkretų žingsnį, siekiant išplėsti ir pagilinti ryšius tarp AS ir JAV“.

Aplankęs Keniją, iš kurios buvo kilęs jo tėvas, JAV lyderis sekmadienį atvyko į Etiopiją, kur gyrė šią šalį kaip svarbią partnerę kare su Somalyje veikiančiu islamistų judėjimu „al Shebab“, palaikančius ryšius su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“.

B.Obama anksčiau dalyvavo derybos su regiono lyderiais dėl jau 19 mėnesių besitęsiančio pilietinio karo Pietų Sudane, stengdamasis sutelkti Afrikos palaikymą ryžtingiems veiksmams prieš tos šalies lyderius, jeigu jie atmes regiono derybų tarpininkų iškeltą naują ultimatumą baigti kraujo liejimą iki rugpjūčio 17 dienos.

Pietų Sudano varžovai – prezidentas Salva Kiiras (Salva Kiras) ir sukilėlių lyderis Riekas Macharas (Rikas Mačaras), kurie nebuvo pakviesti į šį susitikimą – turi priimti tą ultimatumą, kuris yra „galutinis geriausias pasiūlymas“, sakė vienas aukšto rango administracijos pareigūnas.

Pietų Sudaną, kuris tapo nepriklausoma valstybe 2011 metais, užsitikrinęs JAV finansinį ir politinį palaikymą, greitai apėmė neramumai, o daugelis kaltino B.Obamos administraciją palikus tą trapią šalį likimo valiai.


Šiame straipsnyje: Barackas ObamaAfrikakorupcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių