B. Obama pastūmėjo būsimą JAV prezidentą į V. Putino glėbį?

Legendinis Amerikos senatorius Henry M. Jacksonas iš didžios Vašingtono valstijos buvo pasišventęs Šaltojo karo kovotojas, Sovietų Sąjungą laikęs blogio imperija. Iki pat savo mirties 1983 m. jis mėgino visais būdais įtikinti Demokratų partiją grįžti į centrą, kuriame ji ilgus metus klestėjo kaip viena iš dvipartinio susivienijimo dėl JAV užsienio politikos po Antrojo pasaulinio karo šalių. 

Tačiau praėjusią savaitę tai staiga ėmė ir įvyko – demokratai vienbalsiai pareiškė, kad Maskva kelia grėsmę gyvybiškai svarbiems Amerikos interesams. Ar nebus su velioniu H. M. Jacksonu sužaistas nešvarus žaidimas, savo vedamajame svarsto vyriausiasis „The Weekly Standard“ redaktorius Lee Smithas.

L. Smitho spėjimu, kovos kirvį prieš rusus demokratai išsitraukė vien dėl to, kad Vladimiro Putino agentai tariamai nusitaikė į Demokratų nacionalinį komitetą (DNK). Aukščiausieji nacionalinio saugumo pareigūnai praktiškai neabejoja, kad būtent rusų žvalgyba nutekino DNK elektroninius laiškus, iš kurių galima suprasti, kad partija gerokai prisidėjo prie H. Clinton pergalės prieš B. Sandersą. Dabar kai kurie H. Clinton rėmėjai būgštauja, kad informacijos nutekinimas gali būti naudingas D. Trumpui.

Pakenkti visai Amerikai

Šią demokratų reakciją L. Smithas siūlo įkomponuoti į susidariusias aplinkybes. Kai praėjusiais metais rusų lėktuvai ėmė vykdyti karinius veiksmus NATO pasienyje šalia Turkijos, nei partijos eiliniai, nei vedliai nekėlė didelio triukšmo – Basharui al-Assadui nuo to tik geriau. Po to, kai praėjusią savaitę buvo nutekinti elektroniniai laiškai, kai kurie demokratų politikai B. Obamos administracijos bendradarbiavimo su Maskva politiką Sirijos atžvilgiu pradėjo vertinti nepatikliai. Tačiau prieš savaitę, kai pasklido žinia, kad birželio vidury Rusijos lėktuvai bombardavo nedidelę JAV ir britų bazę Sirijoje, nebuvo girdėti nė garso. O nutekinus buvusios DNK pirmininkės Debbie Wasserman Schultz elektroninius susirašinėjimus, riba veikiausiai buvo peržengta.

Vis dėlto, kaip pastebi L. Smithas, yra net ir tokioje situacijoje tylomis džiūgaujančių. Įkyrų priešiškos jėgos, kurią 2012 m. Respublikonų partijos kandidatas į prezidentus Mittas Romney taikliai įvardijo kaip pagrindinį Amerikos geopolitinį priešą, knaisiojimąsi po JAV politinių institucijų reikalus viešumoje derėtų griežtai pasmerkti, o niekam negirdint reikėtų imtis keršto plano. Rusai nesiekia pakenkti išskirtinai DNK. Kenkdami vienai Amerikos politinei partijai, rusai siekia pakenkti visos Amerikos galiai ir prestižui.

Pasak L. Smitho, tikriausiai nieko stebėtina, kad šiųmetis respublikonų kandidatas į prezidentus DNK susirašinėjimų nutekinimą mato tik kaip priemonę save dar labiau išaukštinti. „Ei, Rusija, jei dabar klausaisi, – sakė jis, – tikiuosi, surasi pradingusius 30 tūkst. laiškų.“ Tai buvo užuomina į, kaip manoma, asmeninius elektroninius laiškus, kurie buvo ištrinti iš H. Clinton asmeninio serverio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jooo

jooo  portretas
Na kam Lietuvos valdžia laižys šiknaskyles dabar?Lietuvos propaganda šūdas,o dabar paskaitykit kaip musulmonai teroristai numušė rusų humanitarinės pagalbos malūnsparni ,štai kai valdžia Lietuvos myli teroristus,juos remia ,ir gerbia daugiau nei savo tautą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių