B. Obama pasiryžęs neleisti Iranui pasigaminti branduolinį ginklą

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos pirmadienį pažadėjo laikytis tvirtų įsipareigojimų Izraeliui ir patikino, kad imsis „visų būtinų veiksmų“, kad jo priešininkas Iranas neturėtų branduolinio ginklo.

Tarptautiniams derybininkams siekiant sutarties su Teheranu, kuri apribotų jo branduolinę programą, Vašingtono ambasadorė Jungtinėse Tautose (JT) Samantha Power (Samanta Pauer) pakartojo, jog prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) yra įsipareigojęs neleisti pasigaminti branduolinių ginklų.

„Jis laikysis savo įsipareigojimų, nesvarbu, ar derybos žlugtų, ar būtų rastas mums priimtinas diplomatinis sprendimas“, – sakė ji proizraelietiškos lobistinės organizacijos AIPAC kasmetinėje politikos konferencijoje, kurioje vėliau turi kalbėti šalyje viešintis Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus).

„Derybos, ne derybos. Susitarimas, ne susitarimas. Jungtinės Valstijos imsis visų būtinų veiksmų, kad būtų apsaugotas mūsų ir mūsų artimiausių sąjungininkų nacionalinis saugumas“, – patikino ji.

„Jeigu diplomatija nepavyktų, mes, kaip ir visi kiti čia esantys, žinome Irano branduolinio ginklo siekius. Neleisime, kad tai įvyktų“, – pridūrė S.Power.

Ji taip pat pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos pažadėjo priešintis „bjauriems“ išpuoliams prieš žydų valstybės teisėtumą atitinkamais veiksmais Jungtinėse Tautose.

„Skaudžiai neteisinga, kad Jungtinėmis Tautomis, visų šalių lygybės pagrindu sukurta institucija, taip dažnai ciniškai naudojasi kitos narės, siekdamos nelygybės Izraeliui“, – kalbėjo ji.

„Šie išpuoliai prieš izraelio legitimimą yra šališki, jie yra bjaurūs, todėl Jungtinės Amerikos Valstijos nenurims, kol jie nesibaigs“, – pareiškė S.Power, kurios kalbą nutraukė plojimai.

Ambasadorė pareiškė, kad JAV ir Izraelio santykiai – dabar įtempti dėl Irano branduolinių ambicijų – „peržengia politikos ribas ir taip bus visada“

Tuo metu B.Netanyahu pirmadienį paneigė, kad jo būsima kalba JAV Kongrese yra prezidento B.Obamos ignoravimo ženklas ir patikino, kad JAV ir Izraelio aljansas lieka tvirtas.

„Jūs čia esate tam, kad pasakytumėte pasauliui, jog pranešimai apie santykių su JAV pabaigą yra ne tik pirmalaikiai, bet ir neteisingi“, – sakė B.Netanyahu konferencijos dalyvaums Vašingtone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių