B. Obama liepą paskutinį kartą kaip JAV prezidentas lankysis Europoje

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) liepą aplankys Lenkiją bei Ispaniją, ir tai veikiausiai bus paskutinė jo kelionė į Europą einant prezidento pareigas.

Baltieji rūmai nurodė, kad B.Obama liepos 7-9 dienomis viešės Lenkijoje, kur dalyvaus „savo penktajame ir paskutiniame NATO lyderių susitikime“. Iš Lenkijos prezidentas vyks į Ispaniją, kur lankysis pirmą kartą.

Per aštuonerius B.Obamos prezidentavimo metus Europa neretai sukurdavo daugiau problemų nei galimybių, o Vašingtono santykiai su seniausiomis Amerikos sąjungininkėmis kartais būdavo gana sudėtingi.

Beveik visą pirmąją B.Obamos kadenciją Senasis žemynas beviltiškai lėtai mėgino suvaldyti valstybių skolų krizes, prie kurių prisidėjo vadinamoji Didžioji recesija ir kurios savo ruožtu ją prailgino.

Dar vienu santykių su Europa išbandymu tapo B.Obamos „pasisukimas į Aziją“, kuris, daugelio nuomone, užbaigė ne vieną dešimtmetį vykusį strateginio kurso keitimą, dėmesį nuo Atlanto vandenyno sutelkiant į Ramiojo vandenyno regioną.

B.Obama yra viešai sakęs, kad būtų klaida remtis sąjungininkėmis Europoje siekiant padėti Libijai politiškai atsitiesti po ne vieną dešimtmetį trukusio Muamaro Kadhafi (Muamaro Kadafio) diktatoriško valdymo.

Praėjus penkeriems metams po M.Kadhafi mirties tą šalį tebekrečia neramumai ir ji tapo džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ baze.

NATO lyderiai savo susitikime turėtų aptarti paramą pastangoms suvaldyti migrantų antplūdį per Viduržemio jūrą.

Jie taip pat diskutuos apie NATO paramą operacijoms prieš „Islamo valstybę“ Irake bei Sirijoje, pasiunčiant ankstyvojo perspėjimo ir kontrolės sistema AWACS aprūpintus lėktuvus.

Neabejotinai daug dėmesio bus skirta ir tebesitęsiančiai įtampai santykiuose su Rusija.

B.Obama taip pat ketina surengti dvišales derybas su Lenkijos konservatyvių pažiūrų prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda), kuriam dar kartą patvirtins Amerikos įsipareigojimą dėl Lenkijos saugumo ir su kuriuos apsikeis nuomonėmis apie platesnę saugumo aplinką Europoje“, nurodė Baltieji rūmai.

A.Dudos vyriausybės politika vertinama labai prieštaringai. Kritikai tvirtina, kad ji sulaužė Europos Sąjungos demokratijos normas, reformavusi šalies Konstitucinį Tribunolą.

JAV prezidentas Varšuvoje taip pat susitiks derybų su ES lyderiais, vildamasis suteikti postūmį į aklavietę patekusioms deryboms dėl transatlantinės prekybos, nors mažai tikėtina, kad iki jo kadencijos pabaigos pavyktų pasiekti persilaužimą šiuo klausimu.

Ispanijoje B.Obama susitiks su premjero pareigas einančiu Mariano Rajoy (Marianu Rachojumi).

Ispanijoje birželio 26 dieną vyks antrieji per pusmetį visuotiniai rinkimai, kurie rengiami, nes deputatai, išrinkti per aiškaus laimėtojo neiškėlusius rinkimus gruodį, nesugebėjo susitarti dėl naujo premjero.

Nė viena iš partijų neužsitikrino pakankamai vietų, kad galėtų viena formuoti vyriausybę, ir nė vienai iš jų nepavyko suburti pakankamai stiprios koalicijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių