B. Obama liepą PAR skaitys N. Mandelos fondo paskaitą

  • Teksto dydis:

Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) liepą vienoje Pietų Afrikos Respublikos (PAR) sostinės arenoje, skirtoje 4 tūkst. žmonių auditorijai, skaitys kasmetinę Nelsono Mandelos vardinę paskaitą pirmadienį pranešė renginio organizatoriai.

2005 metais su N. Mandela susipažinęs ir jausmingą kalbą jo laidotuvėse pasakęs B. Obama savo paskaita paminės velionio įžymaus kovotojo su apartheidu 100-ąjį gimtadienį.

„Laukiame prezidento Baracko Obamos atvykstant ir sakant kalbą per šią prestižinę Nelsono Mandelos kasmetinę paskaitą“, – sakė Nelsono Mandelos fondo vadovas Sello Hatangas (Selas Hatangas).

Pasak jo, fondas ieškojo su „Afrikos palikimu“ susijusio žmogaus, galinčio savo kalboje „nagrinėti demokratijos problemas“, su kuriomis šiandien susiduria pasaulis.

„Pagalvojome, kas galėtų geriau atstovauti Madibos palikimui nei žmogus, kuris, tapęs savo šalies prezidentu, mūsų nuomone, prisiėmė didžiulę atsakomybę“, – sakė S. Hatangas, paminėdamas N. Mandelos klano vardą.

Apie šį sprendimą buvo paskelbta buvusiame Johanesburgo kalėjime „Constitutional Hill“, kur kalėjo su rasine segregacija kovoję aktyvistai, tokie kaip velionė buvusi N. Mandelos žmona Winnie Madikizela-Mandela (Vini Madikizela-Mandela).

Šis pastatų kompleksas dabar pertvarkytas į muziejų, kur posėdžiauja Konstitucinis Teismas.

„Susijungs du palikimai“

S. Hatangas naujienų agentūrai AFP sakė, kad N. Mandela „džiūgavo“, kai 2008 metais B. Obama buvo išrinktas prezidentu, „nes jis suvokė, kad tai buvo (svarbus) momentas Amerikos istorijai“.

„Tikimės, kad tai ir vėl bus reikšmingas momentas, kai susijungs du palikimai“, – sakė jis.

Anot S. Hatango, paskaita, kuri bus perskaityta likus metams iki PAR nacionalinių rinkimų, bus „reikšmingas momentas, kuriuo kalbėsime apie aktyvų pilietiškumą ir kaip sukurti aktyvų pilietiškumą“.

Jis pridūrė, kad viena iš tikėtinų paskaitos pamokų bus tai, „kad visi turime pareigą kovoti su rasizmu, nukreiptu prieš juodaodžius“.

Laikraštis „The New York Times“ savo ruožtu paskelbė, kad B. Obama praleis Johanesburge penkias dienas ir eksprezidentui svarbiausio tarptautinio projekto metu surengs susitikimų, seminarų ir pamokų 200 jaunuoliams.

Savo kalboje N. Mandelos laidotuvėse buvęs JAV lyderis sakė, jog N. Mandelos pasiekimai skatina jį „norėti būti geresniu žmogumi“ ir pavadino jį „XX amžiaus paskutiniu didžiuoju išvaduotoju“.

Apartheido laikais, PAR vadovaujant baltaodžių mažumai, N. Mandela praleido kalėjime 27 metus. 1990 metais jis buvo paleistas, o 1994-aisiais – laimėjo rinkimus, kuriuose pirmąkart šalies istorijoje balsavo visų rasių rinkėjai.

N. Mandela vieną kadenciją dirbo PAR prezidento poste, o 1999 metais atsistatydino. Jis mirė 2013 metais būdamas 95 metų.

Anksčiau N. Mandelos vardinę paskaitą yra skaičiusios tokios įžymios asmenybės, kaip Billas Clintonas (Bilas Klintonas), Thabo Mbeki (Tabas Mbekis), Kofi Annanas (Kofis Ananas), Billas Gatesas (Bilas Geitsas) ir anglikonų vyskupas Desmondas Tutu.

Savo kalbą B. Obama sakys „Ellis Park“ arenoje liepos 17 dieną – likus dienai iki N. Mandelos gimtadienio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių