B. Obama klausėsi D. Trumpo telefoninių pokalbių?

  • Teksto dydis:

Baltieji rūmai sekmadienį paragino Kongresą aiškintis prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) skandalingą, nepatvirtintą įtarimą, kad Barackas Obama (Barakas Obama) per praėjusių metų rinkimų kampaniją klausėsi jo telefoninių pokalbių.

24 valandos po D. Trumpo pareiškimo apie savo pirmtaką pasirodymo jo padėjėjai stengėsi apriboti netikėtas politines pasekmes: pripažino, jog tai dar neįrodyta, ir paragino Kongresą ištirti.

Remdamasis dar neaiškiomis „politiškai motyvuotų tyrimų ataskaitomis“ spaudos sekretorius Seanas Spiceris (Šonas Spaiseris) sakė, kad D. Trumpas ragina Kongresą „nustatyti, ar 2016 metais buvo piktnaudžiaujama vykdomosios valdžios tiriamosiomis galiomis“.

D. Trumpo atstovė Sarah Sanders (Sara Sanders) kalbėjo panašiai.

„Jei tai įvyko, – sakė ji televizijai ABC, – tai būtų didžiausias piktnaudžiavimas valdžia ir persistengimas, kada nors buvę vykdomojoje valdžioje.“

D. Trumpas, kuris dalyvauja „susitikimuose“ ir atsakinėja į „telefono skambučius“ savo golfo lauke Vest Palm Biče Floridoje, pareikštų įtarimų daugiau viešai nekomentavo.

Šeštadienį jis „Twitter“ parašė: „Kaip žemai nusirito prezidentas Obama, kad klausėsi mano telefonų per labai šventą rinkimų procesą. Čia kaip (Richardas) Nixonas (Ričardas Niksonas)/„Watergate“. Blogas (arba nesveikas) vyrukas!“ Jokių įrodymų šiems įtarimams jis nepateikė.

„Watergate“ yra tapęs skandalo, kuris 1974 metais nuvertė prezidentą Richardą Nixoną (Ričardą Niksoną), sinonimu. Tas skandalas prasidėjo paaiškėjus apie slaptą pasiklausymą Demokratų nacionalinio komiteto biuruose Vašingtono viešbutyje „Watergate“.

B. Obama per savo atstovą paneigė naująjį D. Trumpo kaltinimą ir pavadino jį „paprasčiausiai neteisingu“.

JAV prezidentai negali teisėtai nurodyti vykdyti tokius pasiklausymus: jiems reikia federalinio teisėjo pritarimo ir deramo pagrindo įtarimui.

B. Obamos nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis (Džeimsas Klaperis) televizijai NBC sakė, kad „nebuvo surengta jokios tokios pasiklausymo veiklos prieš išrinktąjį prezidentą, kai (jis) buvo kandidatas, ar prieš jo kampaniją“.

Prezidentas „įtūžęs“

D. Trumpo komentarai, regis, buvo paremti nepatvirtintais dešiniojo sparno naujienų, nuomonių ir komentarų svetainės „Breitbart News“ įtarimais. Anksčiau šiai interneto svetainei vadovavo D. Trumpo pagrindinis strategas Steve'as Bannonas (Stivas Banonas).

FTB direktorius Jamesas Comey (Džeimsas Komis), kuris D. Trumpo kaltinimą laiko neteisingu, paprašė Teisingumo departamento neutralizuoti šį tvirtinimą ir viešai jį atmesti, remdamasis aukšto rango JAV pareigūnais sekmadienį rašė laikraštis „The New York Times“. Teisingumo departamentas to nėra padaręs.

J. Comey savo prašymą šeštadienį pateikė todėl, kad „nėra tai paremiančių įrodymų“ ir todėl, jog „tuo užsimenama, kad FTB pažeidė įstatymą“, sakė pareigūnai, kuriuos citavo laikraštis.

Ankstesni žiniasklaidos pranešimai rodė, kad JAV prokurorai tyrė ryšius tarp serverio, priregistruoto prie D. Trumpo verslo konglomerato „The Trump Organization“, ir vieno Rusijos banko.

Būdamas realybės televizijos žvaigžde ir kandidatu į prezidentus, o dabar – prezidentu, D.Trumpas ne kartą priėmė įvairias sąmokslo teorijas, tarp jų – spėliones, kad B.Obama gimė ne Amerikoje. B. Obama yra gimęs Havajuose, JAV valstijoje.

Naujausią kaltinimą D. Trumpas metė virtinėje „Twitter“ žinučių anksti šeštadienį, baigiantis savaitei, kurios metu jo administraciją vargino prieštaringi vertinimai dėl ryšių tarp jo patarėjų ir Rusijos pareigūnų.

Kalbama, jog D. Trumpas buvo įtūžęs, kad geras antradienį pasakytos jo pirmosios kalbos Kongresui apžvalgas nustelbė virtinė pranešimų apie patarėjų susitikimus su Rusijos pareigūnais.

Kalbama, jog prezidentas taip pat pyko, kad generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas (Džefas Sešonzas) atsisakė dalyvauti kokiose nors kampanijose ar su Rusija susijusiuose tyrimuose.

J. Sessionsas tokią poziciją užėmė paaiškėjus, kad su priesaika kalbėdamas per savo paskyrimo svarstymą Senate apie rinkimų kampanijos kontaktus su Rusija, jis nepaminėjo dviejų susitikimų su Maskvos ambasadoriumi Vašingtone.

Dėl to ir kelių kitų pranešimų apie D. Trumpo padėjėjų susitikimus su Rusijos pareigūnais Baltieji rūmai turėjo neigti įtarimus dėl slaptų susitarimų.

Dėmesio atitraukimo taktika

JAV žvalgybos agentūros padarė išvadą, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pritarė kišimosi į lapkritį įvykusius JAV prezidento rinkimus kampanijai, kuria buvo siekiama pakreipti rinkimus D.Trumpo naudai.

Buvęs CŽV direktorius Leonas Panetta (Lionas Paneta) sekmadienį apkaltino D. Trumpą dėmesio atitraukimo taktika.

„Jie bando suklaidinti ir ... užmaskuoti. Jie bando kažkaip kelti kitus klausimus, – sakė jis televizijai CBS. – Galiausiai tiesa nustatys, kas čia įpainiota, ne „Twitter“ žinutės, o tiesa.“

Tačiau Atstovų Rūmų Specialiojo žvalgybos komiteto pirmininkas respublikonas Devinas Nunesas sakė, kad jo komitetas aiškinsis D. Trumpo pareiškimus.

„Komitetas tirs, ar vyriausybė vykdė sekimo veiklą kokios nors politinės partijos kampanijos pareigūnų arba jų įgaliotųjų asmenų atžvilgiu, ir mes toliau tirsime šį klausimą, jei įrodymai suteiks tam pagrindą“, – sakoma jo pareiškime.

Demokratai ir vis daugiau respublikonų Kongrese ragino paskirti specialų prokurorą ir pradėti dvipartinį tyrimą Rusijos klausimu.

Pritarimas neseniai dirbti pradėjusiam D. Trumpui jau yra mažas ir jam nereikėjo dar vieno skandalo.

Respublikonai daugiausia rėmė jį, vildamiesi, kad jis sumažins mokesčius ir imsis kitų dalykų, kuriems jie pritaria.

Tačiau atrodo, kad kai kurie įstatymų leidėjai respublikonai jau praranda kantrybę dėl D. Trumpo prezidentavimo dramos.

„Išgyvename civilizaciją iškreipiančios viešojo pasitikėjimo krizės įkarštį“, – sakė senatorius Ben Sasse'as (Benas Sasas), kuris pridūrė, kad D. Trumpo kaltinimai dėl pasiklausymo „reikalauja nuodugnaus ir nešališko rimtų patriotų dėmesio“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių