B. Obama kitą savaitę susitiks su Kinijos vadovu ir sąjungininkais Europoje

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) kitą savaitę, keliaudamas po užsienius, aplankys savo galingiausius sąjungininkus Europoje ir susitiks su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu), pranešė penktadienį Baltieji rūmai.

Viliamasi, kad kadenciją baigiantis JAV lyderis ramins partnerius po sukrečiančio Donaldo Trumpo išrinkimo.

Tikimasi, kad B.Obama Berlyne susitiks su Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiais, o per Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono vadovų susitikimą Limoje, Peru, turės progos pasikalbėti su Kinijos lyderiu, sakė vyriausiasis B.Obamos patarėjas Benas Rhodesas (Roudzas).

D.Trumpo išrinkimas išderina subtiliai subalansuotą geopolitiką. Per ilgą agitacinę rinkimų kampaniją jis suabejojo seniai egzistuojančiais aljansais, pasauliniu susitarimu dėl klimato, Irano branduoline programa ir regis, linkęs palaikyti Rusijos pusę esminiais politiniais klausimais.

„Manome, kad šių rinkimų tema bus kiekvieno galvoje, kad ir kur benuvyktume“, – sakė B.Rhodesas.

Baltieji rūmai norėtų pabrėžti, kad ankstesnės administracijos – ir respublikonų, ir demokratų prezidentai – ištisus dešimtmečius tvirtai laikėsi aljanso su savo šalininkais Europoje, taip pat Japonija ir Pietų Korėja.

„Tai tokie dalykai, kurie atlaikė dešimtmečius“, – pabrėžė B.Rhodesas.

Tačiau jis pripažino, kad naujoji administracija pati nustatys savo apsisprendimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių