B. Obama Italijos lyderiui surengė „karčiai saldžius“ valstybinius pietus

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį surengė paskutinius valstybinius pietus per savo kadenciją, viena iš šio vakaro frazių, dažniausiai naudotų jam apibūdinti, buvo „karčiai saldu“.

„Paskutiniam (kartui) palikome geriausia“, – sakė B.Obama, antradienį Baltuosiuose rūmuose sutikdamas Italijos premjerą Matteo Renzi (Matėją Rencį) ir jo žmoną Agnese Landini (Agnesę Landini).

Jis nejuokavo.

Per paskutinius iškilmingus pietus, kuriuose dalyvavo beveik 400 žmonių, visa buvo aukštos ar aukščiausios klasės: pradedant kviestiniu šefu – Mario Batali (Marijaus Batalio), baigiant milžiniška balta palapine, įrengta Baltųjų rūmų Pietinėje pievelėje.

Prezidento žmonos Michelle Obamos (Mišel Obamos) kirpėjas Johnny Wrightas (Džonis Raitas) momentą pavadino „karčiai saldžiu“, bet vis tiek labai džiaugėsi pakviestas. Pirmoji šalies ponia taip pat pakvietė savo vizažistą Carlą Ray (Karlą Rėjų), savo trenerį Cornellą McClellaną (Kornelą Maklelaną) ir Meredith Koop (Meredit Kup), kuri padeda M.Obamai formuoti garderobą.

„Tai paskutiniai valstybiniai pietus, tad tai – karčiai saldus (momentas), – sakė aktorė ir komikė Alexandra Wentworth (Aleksandra Venvort). – Man labai patinka Obamos.“

Tuo tarpu kiti stengėsi renginiui įpūsti lengvumo.

„Mes esam žydai, bet tapatinamės su italais“, – pajuokavo Jerry Seinfeldas (Džeris Seinfeldas). Aiškindamas, kodėl Obamos galėjo pakviesti jį ir jo žmoną Jessicą (Džesiką), komikas sakė, kad jiedu daug laiko praleidžia keliaudami po Italiją ir „beveik visada“ renkasi itališką maistą. „Tik tiek tegaliu įsivaizduoti“, – pridūrė jis.

B.Obama neseniai pasirodė J.Seinfeldo internetinės programos „Comedians in Cars Getting Coffee“ serijoje.

Suklupusi ant laiptų garsi virtuvės šefė Rachael Ray (Reičel Rei) pajuokavo: „Turėčiau eiti čia tik su sportbačiais.“

R.Ray su M.Obama yra organizavusi daug renginių pagal pirmosios ponios iniciatyvą „Let's Move“, kuria siekiama kovoti su vaikų nutukimu.

Iš tikrųjų B.Obama buvo surengęs vienus dar didesnius pietus – 2014 metais, Afrikos valstybių vadovams, į kuriuos buvo pakviesta daugiau kaip 400 žmonių.

Į šio antradienio svečių sąrašą buvo įtraukta ir įžymybių, ir įstatymų leidėjų, ir aukštų administracijos pareigūnų, ir Baltųjų rūmų darbuotojų, ir daug žurnalistų.

Tarp italų kilmės svečių buvo Atstovų Rūmų mažumos lyderė, Kalifornijai atstovaujanti demokratė Nancy Pelosi (Nensi Pelosi) – aukščiausią postą JAV politikoje užimanti italų kilmės amerikietė. Taip pat buvo pakviesti buvęs lenktynininkas Mario Andretti (Marijus Andretis), kuris pasipuošė languotos lenktynių vėliavos rašto kojinėmis, mados dizaineris Giorgio Armani (Džordžas Armanis), aktorius Johnas Turturro (Džonas Turturas), Niujorko gubernatorius Andrew Cuomo (Endrius Kuomas), aktorius ir režisierius Roberto Benigni (Robertas Beninjis).

Ponia Obama ir vėl spindėjo su išsirinkta vakarine suknia: raudonojo aukso spalvos italų „Versace“ kūriniu. Kitos vakaro viešnios taip pat rinkosi itališkus drabužius – „Valentino“, „Roberto Cavalli“ ir kitus.

M.Batali padėjo Baltųjų rūmų virtuvės komandai parengti meniu, o visiems pavalgius dainavo „Grammy“ laureatė Gwen Stefani (Gven Stefani), kurios klausėsi ir jos mylimasis, kantri muzikos superžvaigždė Blake'as Sheltonas (Bleikas Šeltonas).

Kai kurie svečiai, tarp jų – A.Cuomo partnerė šefė Sandra Lee (Sandra Li), sakė, kad labiausiai laukia M.Batali pagamintų patiekalų.

Prieš pietus sakydamas tostą B.Obama pažymėjo, kad Amerikos demokratiją papuošė itališkas atspalvis, kad Lincolno (Linkolno) memorialą ir JAV Kapitolijaus kupolo interjerą sukūrė italai, ir pakėlė taurę už „tvirtą aljansą“ tarp JAV ir Italijos.

B.Obama, atkreipdamas dėmesį į R.Benigni dalyvavimą, sakė, kad šis pažadėjęs „nešokinėti ant stalų“. Komentaras buvo užuomina apie R.Benigni išsidirbinėjimą 1999 metais laimėjus „Oskarą“ už italų filmą „Gyvenimas yra gražus“ ( La vita è bella ).

M.Batali, vyriausioji šefė Cristeta Comerford (Kristeta Komerford) ir konditerė Susie Morrison (Sjuzi Morison) patiekė itališkų batatų virtinukų su ilgai kaitintu sviestu ir šalavijais, šiltų kvapiojo moliūgo salotų, klasikinių itališkus jautienos suktinukų, kurie buvo patiekti su bastučiais, itališko obuolių pyrago su itališkais pasukų ledais.

Valgiaraščiu norėta pristatyti amerikiečiams žinomus tradicinius itališkus patiekalus, o jiems ruošti buvo panaudoti ingredientai iš M.Obamos daržo, kur šį mėnesį buvo nuimtas paskutinis derlius – pavyzdžiui, batatai ir žolelės.

Per beveik aštuonerius metus prezidento poste B.Obama yra surengęs 13 valstybinių pietų – dvejais daugiau nei prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas), bet mažiau nei kiti pastarųjų dešimtmečių prezidentai, nurodo Baltųjų rūmų istorikų asociacija. Prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas) yra gerokai pralenkęs G.W.Bushą ir B.Obamą: per dvi savo kadencijas jis surengė 28 valstybinius pietus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių