B. Obama: ES skleidžia britų vertybes

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), atvykęs vizito į Jungtinę Karalystę, negaišdamas laiko įsitraukė į aršius debatus dėl tolesnės Didžiosios Britanijos narystės Europos Sąjungoje, uoliai ragindamas britus būsimame referendume pasisakyti prieš vadinamąjį „Brexit“ (Britanijos pasitraukimą) scenarijų.

B.Obama pateikti savo argumentus, kodėl britai turėtų balsuoti už pasilikimą Bendrijoje, pasirinko tradiciniu euroskeptikų bastionu laikomą laikraštį „The Daily Telegraph“.

Laikraštyje JAV prezidentas rašo, kad Britanijos buvimas ES glaudžiai susieja šį 28 šalių bloką su Jungtinėmis Valstijomis, padidina Londono balsą pasaulyje ir „labai rūpi“ Amerikai.

„Suprantu, kad esama daug spekuliacijų ir šiokios tokios kontroversijos dėl mano vizito laiko“, – rašo B.Obama.

Pabrėžęs, kad sprendimas priklauso tik nuo pačių Britanijos žmonių, prezidentas rašo: „Pasakysiu atvirai kaip draugas, kad jūsų sprendimo rezultatas yra dalykas, kuris labai rūpi Jungtinėms Valstijoms.“

„Dešimtys tūkstančių amerikiečių, kurių palaikai ilsisi Europos kapinėse, yra nebylus įrodymas, kaip išties glaudžiai susiję mūsų gerovė ir saugumas, - priduria JAV lyderis. - Kelias, kurį jūs pasirinksite dabar, atsilieps šios amerikiečių kartos perspektyvoms.“

ES „skleidžia britų vertybes“

B.Obamos raginimai britams balsuoti už pasilikimą ES yra neįprastas atviras įsikišimas į kitos šalies vidaus politikos reikalus. 

Žvelgiant iš Vašingtono, britų ministro pirmininko Davido Camerono (Deivido Kamerono) sprendimas organizuoti referendumą buvo drąsus, gal net  akivaizdžiai rizikingas, lošimas, dėl kurio Britanija ir ES gali smarkiai nukentėti.

„ES padeda skleisti britų vertybes ir praktiką – demokratiją, teisinės valstybės principą, atviras rinkas – kontinente ir jo pakraščiuose“, – rašo B.Obama.

Londonos buvimas ES glaudžiai susieja šį 28 šalių bloką su Jungtinėmis Valstijomis, užtikrina, kad Bendrija lieka „į išorę orientuota“ Sąjunga ir padidina Londono balsą pasaulyje, rašo jis.

Daugeliui euroatlantizmo šalininkų, pasisakančių už pasitraukimą iš ES, B.Obamos argumentai prieš „Brexit“ ir už „ypatingus ryšius“ gali būti įtaigūs.

„Europos Sąjunga nesumažina britų įtakos - jinai ją padidina. Stipri Europa nėra grėsmė Britanijos globalinei lyderystei; ji sustiprina Britanijos globalinę lyderystę“, – rašo B.Obama dienraštyje „The Daily Telegraph“.

„Jungtinės Valstijos mato, kaip jūsų galingo balso Europoje dėka Europa užima tvirtą poziciją pasaulyje ir lieka atvira, orientuota į išorę ir glaudžiai susijusi su savo sąjungininkėmis kitoje Atlanto pusėje“, – rašo jis.

„JAV ir pasauliui reikia didesnės nei galima tikėtis jūsų įtakos – taip pat ir Europoje“, – pažymi prezidentas.

„Nesikiškit“

Tuo tarpu „Brexit“ (Britanijos pasitraukimo iš ES) šalininkai iš anksto paragino JAV prezidentą nesikišti į debatus dėl referendumo ir vaizdavo jį kaip pašalietį, kaišiojantį nosį į ne savus reikalus.

Euroskeptiškos Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) vadovas Nigelas Farage'as (Naidželas Faradžas) sakė, kad B.Obama turėtų „nesikišti“, o buvęs ministrų kabineto narys Iainas Duncanas Smithas (Ijanas Dankanas Smitas) sakė nemantis, kad JAV lyderio įsikišimas galėtų būti „tinkamas“.

Šis argumentas gali būti svarus šalyje, kuri kultūriškai labai artima Jungtinėms Valstijoms, bet atkakliai stengiasi išvengti Vašingtono globėjiškumo.

Kaip pranešama, daugiau negu 100 įstatymų leidėjų parašė JAV ambasadoriui Londone, reikšdami savo nepasitenkinimą.

D.Cameronas, kovojantis dėl politinio išlikimo, stengėsi pabrėžti, kad glaudūs ryšiai su Jungtinėmis Valstijomis bus tęsiami.

Jis stengėsi pabrėžti sritis, kurioje šalys glaudžiai bendradarbiauja, sakydamas, kad per derybas su B.Obama daug dėmesio skirs kovai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

„Britanijos ryšys su Jungtinėmis Valstijomis yra ypatingas ir tvarus. Jis pagrįstas bendromis vertybėmis ir įsitikinimais; jis atlaikė laiko išbandymą“, – sakoma D.Camerono pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių