B. Obama atvyko į Berlyną susitikti su A. Merkel

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) trečiadienį atvyko į Berlyną susitikti su Vokietijos kanclere Angela Merkel; per šią atsisveikinimo kelionę Europoje B.Obama stengiasi užtikrinti pagrindines JAV sąjungininkes, kad transatlantiniai ryšiai išliks ir jam perdavus savo pareigas išrinktajam prezidentui Donaldui Trumpui.

Viešėdamas Berlyne iki penktadienio jis dar susitiks su Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Ispanijos ir Italijos lyderiais, kai Europa iš paskutiniųjų stengiasi suprasti, kokia bus JAV politika D.Trumpo pasaulyje.

Į Vokietijos sostinę atvykęs iš Atėnų jis pavadino A.Merkel „ko gero artimiausia tarptautine partnere per pastaruosius aštuonerius metus“.

Jiedu bendrame straipsnyje įrodinėjo transatlantinės prekybos sutarties būtinybę ir pabrėžė, kad „nebus sugrįžimo į pasaulį, buvusį iki globalizacijos“.

Bendras B.Obamos ir A.Merkel straipsnis verslo savaitraštyje „Wirtschaftswoche“ pasirodo po D.Trumpo pareiškimų apie dabartinių prekybos sutarčių nutraukimą ir labiau protekcionistinį JAV kursą.

Jiedu straipsnyje tvirtina esą už socialiai atsakingą rinkos ekonomiką, pasaulinę laisvąją rinką ir dar glaudesnius ekonominius JAV ir Europos ryšius.

„Nebus jokio sugrįžimo prie pasaulio iki globalizacijos“, – parašė jie vokiečių kalba penktadienį pasirodysiančiame straipsnyje.

Vokiečiai ir amerikiečiai turi pasinaudoti proga „formuoti globalizaciją pagal mūsų vertybes ir idėjas“, rašoma straipsnyje.

„Esame skolingi mūsų bendrovėms ir mūsų piliečiams, iš tikrųjų ir visai pasaulio bendruomenei, išplėsti ir sustiprinti mūsų bendradarbiavimą“, – rašo jie.

Abu lyderiai yra vieningos nuomonės, kad ES ir JAV turi pasirašyti prieštaringai vertinamą Transatlantinės prekybos ir investicijų sutarties (TTIP), kuri susilaukė protestų, ypač Europoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Prisimenat?

Prisimenat? portretas
Susitikti su Merkel? Va čia tai meilė, ko gero, bus. Kol buvo prezidentu, slapta klausėsi jos telefoninių pokalbių, o dabar net atvyko į Berlyną.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių