B. Obama atsisveikina su Berlynu: padėka A. Merkel ir nerimas dėl ateities

  • Teksto dydis:

Kadenciją baigiantis JAV vadovas Barackas Obama (Barakas Obama) ketvirtadienį Berlyne per paskutinį prezidentinį vizitą Europoje atsisveikins su Vokietijos kanclere Angela Merkel, daugelio laikoma naująja liberalios demokratijos lydere po populisto Donaldo Trumpo išrinkimo Amerikos vadovu.

Vokietijoje, kuri bus paskutinė B. Obamos atsisveikinimo kelionės Europoje stotelė, prezidentas akcentuos bendras vertybes, norėdamas išsklaidyti nerimą dėl transatlantinės partnerystės ateities, ir padėkos A. Merkel už draugystę per dvi jo kadencijas Baltuosiuose rūmuose, pranešė prezidento atstovai.

Vakarų lyderiams ruošiantis potencialiai radikaliems pokyčiams, kai sausį Baltųjų rūmų Ovaliniame kabinete įsikurs D. Trumpas, B. Obama trečiadienį savo vizitą Atėnuose baigė perspėjimu, kad globalizacijai būtinas „kurso koregavimas“, o rinkėjai nejudėtų link kraštutinumų.

„Kai matome žmones, pasaulio elitą, turtingas korporacijas, tariamai gyvenančius pagal kitas taisykles, vengiančius mokesčių, manipuliuojančius (įstatymų) spragomis, tai kursto gilų neteisybės jausmą“, – sakė B. Obama.

Po pasaulį sukrėtusios netikėtos D. Trumpo pergalės prezidento rinkimuose A. Merkel išreiškė norą išlaikyti artimus Berlyno ryšius su Vašingtonu.

Tačiau nukrypdama nuo Berlyno tradicijos žiūrėti į Ameriką kaip į gynėją ir artimiausią partnerę, A. Merkel akcentavo, kad bendradarbiavimas turi būti grindžiamas bendromis demokratinėmis vertybėmis ir pagarba žmogaus orumui.

Analitikai sako, kad ketvirtadienio susitikimas Berlyne gali būti laikomas savotišku deglo perdavimu iš B. Obamos į Merkel rankas, kad kanclerė, kurią kadenciją baigiantis prezidentas yra pavadinęs „galbūt artimiausia mano tarptautine partnere“, toliau vestų pirmyn laisvąjį pasaulį.

„Jausmas, panašus į euforiją po Berlyno sienos griūties“

B. Obama didžiausią savo 2008-ųjų prezidento rinkimų kampanijos mitingą surengė Berlyne.

Pasitelkęs šio miesto, kuris ilgą laiką buvo padalytas, atgimimą kaip pažangos simbolį, B. Obama tąsyk prie Pergalės kolonos leidžiantis saulei kreipdamasis džiūgaujančią 200 tūkst. žmonių minią, išsakė viltingą raginimą siekti pasaulio be branduolinių ginklų.

Tarp B. Obamos ir 2005 metais prie Vokietijos vairo stojusios A. Merkel greitai užsimezgė tvirta partnerystė. Jos nesužlugdė įtampa tarp Vašingtono ir Berlyno, kilusi po to, kai paaiškėjo, kad JAV nacionalinio saugumo agentūra (NSA) klausėsi kanclerės pokalbių mobiliuoju telefonu, taip pat JAV lyderio nepritarimas griežtu taupymu paremtai Vokietijos reakcijai į Europą užklupusią skolų krizę.

Dar prieš B. Obamos vizitą niūrią lapkričio dieną prie Pergalės kolonos sutikti berlyniečiai sakė, kad jiems liūdna dėl jo pasitraukimo ir neramu, kokių pokyčių atneš D. Trumpo administracija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių