B. Obama: Amerikos įsipareigojimai Azijoje yra ilgalaikiai

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) per savo kadencijos paskutinįjį vizitą Azijoje antradienį tvirtino, kad atnaujinti Amerikos įsipareigojimai šiam regionui vis dar galios jam palikus Baltuosius rūmus.

„Amerikos interesas Azijos ir Ramiojo vandenyno (regione) nėra naujas. Jis nėra trumpalaikė užgaida. Tai atspindi kertinius nacionalinius interesus“, – sakė jis Laoso sostinėje Vientiane.

JAV prezidentas į Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną yra atvykęs savo 11-o ir paskutiniojo vizito, siekdamas įtvirtinti Jungtinių Valstijų „pasisukimą“ į šį regioną.

B. Obamos administracija pastaruosius aštuonerius metus Azijos ir Ramiojo vandenyno regionui skyrė ypatingą dėmesį ir netgi dėl to sulaukdavo Amerikos tradicinių sąjungininkų priekaištų.

Tapęs pirmuoju Laose apsilankiusiu pareigas einančiu JAV prezidentu, B. Obama apibendrino šią savo politikos kryptį, nuo kurios dažnai priversdavo atsitraukti užsitęsęs smurtas ir nestabilumas Artimuosiuose Rytuose.

„Svarbus mano, kaip prezidento, užsienio politikos prioritetas buvo stiprinti mūsų angažavimąsi su Azijos ir Ramiojo vandenyno (regiono) valstybėmis ir tautomis“, – sakė jis Pietryčių Azijos valstybių bloko ASEAN viršūnių susitikimo dalyviams.

JAV lyderis pridūrė, kad lieka „įsitikinęs“, jog šis naujas angažavimasis bus ilgalaikis.

B. Obama gyrė padidėjusį karinį bendradarbiavimą su šio regiono šalimis, tokiomis kaip Filipinai, Singapūras ir Indija, taip pat pastangas kurti glaudesnius prekybos ryšius ir žadėjo, jog toliau bus einama šiuo keliu.

„Esame čia, kad liktume. Ir gerais, ir blogais laikais galite kliautis Jungtinėmis Amerikos Valstijomis“, – sakė B. Obama.

B. Obama taip pat pakalbėjo apie susirūpinimą Kinijoje, kuri įtariai stebėjo šią JAV užsienio politikos ašį, pati vykdydama vis energingesnę savo užsienio politiką regione.

„Jungtinių Valstijų ir Kinijos angažavimasis apima daugiau sričių nei kada nors anksčiau“, – sakė jis.

Prezidentas pridūrė, kad Vašingtonas „sveikina Kinijos, kuri yra taiki, stabili ir klestinti, taip pat atsakinga veikėja tarptautiniuose reikaluose, iškilimą, nes manome, kad tai bus naudinga mums visiems“.

Tačiau jis taip pat pakartojo, kad tvirtai pasisako už laisvą prieigą prie ginčijamų vandenų, kuriuos Kinija laiko savais.

„Visame regione, įskaitant Rytų ir Pietų Kinijos jūras, Jungtinės Valstijos toliau skraidys, plaukios ir veiks visur, kur leidžia tarptautiniai įstatymai, taip pat remia visų šalių teisę daryti tą patį“, – pažymėjo B. Obama.


Šiame straipsnyje: JAVAzijasantykiaiilgalaikiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių