B. Netanyahu viešai pataisė Vokietijos diplomatijos vadovą

  • Teksto dydis:

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) susitikęs su Vokietijos užsienio reikalų ministru Sigmaru Gabrieliu (Zigmaru Gabrieliu) trečiadienį viešai pataisė savo svečią, prakalbusį apie Izraelio poziciją dėl žydų ir palestiniečių konflikto dviejų valstybių sprendinio.

B. Netanyahu balandį nebuvo susitikęs su šalyje viešėjusiu S. Gabrieliu, nes jis atsisakė atšaukti savo susitikimus su Izraelio vyriausybę kritikuojančiomis žmogaus teisių gynimo grupėmis.

Trečiadienį darydami pareiškimą žurnalistams po susitikimo B. Netanyahu ir jo svečias atrodė gerai nusiteikę, tačiau Izraelio premjeras pertraukė Vokietijos diplomatijos vadovą, kai jis prakalbo apie Izraelio ir palestiniečių konflikto dviejų valstybių sprendinį.

S. Gabrielis sakė, kad yra „labai dėkingas išgirdęs, kad ir Izraelio valstybė nori dviejų valstybių“ su saugiomis Izraelio sienomis.

B. Neatanyahu, kuris vadovauja dešiniausiai vyriausybei per visą Izraelio istoriją, įsiterpęs pakartojo savo poziciją, jog jo šalis sieks išlaikyti saugumo kontrolę palestiniečių teritorijose ir tai turės būti numatyta bet kuriame taikos susitarime.

„Ne; kad mes kontroliuosime saugumą į vakarus nuo Jordano (upes)..., manau, yra pirmoji sąlyga“, – pareiškė B.Netanyahu.

„Ar tai bus apibrėžiama kaip valstybė, ar ne, kai mes turėsime karinę kontrolę, yra kitas klausimas, bet aš geriau nediskutuočiau dėl etikečių, o kalbėčiau apie esmę“, – sakė jis.

B. Netanyahu tvirtina palaikantis palestiniečių savivaldą, tačiau pastaraisiais mėnesiais jis atsisako patikslinti, ar pasisako už nepriklausomą Palestinos valstybę, ar kokią nors mažesnės autonomijos formą.

Dviprasmiai ženklai

S. Gabrielis vėliau Tel Avive išreiškė abejonių dėl Izraelio požiūrio į šį konfliktą.

„Šie, geriausiu atveju dviprasmiški ženklai, nelieka nepastebėti Europoje, kurioje akivaizdžiai kyla nusivylimas Izraelio veiksmais“, – sakė ministras, kalbėdamas Nacionalinio saugumo studijų institute.

„Vokietijoje, ir, tiesą sakant, net mano paties partijoje, jauni žmonės, jauna karta vis mažiau nori taikstytis su, anot jų, neteisingu elgesiu su palestiniečiais“, – kalbėjo S. Gabrielis.

„Ir tokiems žmonėms kaip aš darosi vis sunkiau jiems paaiškinti priežastis, dėl kurių mes turime ir toliau palaikyti Izraelį. Būdami draugais ir artimais sąjungininkais, mes turime žinoti, ar Izraelis daugiau nebepalaiko šio konflikto sprendimo derybų keliu?“ – klausė jis.

S. Gabrielis taip pat trečiadienį susitiko su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu (Mahmudu Abasu) Vakarų Kranto mieste Ramaloje.

Europos valstybės ne kartą reiškė susirūpinimą, kad dviejų valstybių sprendinio tikimybė mąžta ir ragino Izraelį nutraukti nausėdijų statybas Vakarų Krante.

Tokia kritika sukėlė įtampą tarp kai kurių Europos pareigūnų ir B. Netanyahu, kuris nepatenkintas, kad jie nekreipia dėmesio į palestiniečių vykdomas atakas ir neapykantos Izraeliui kurstymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

runkelis

runkelis portretas
Lietuvos šauliai... , kurie pasklis po pasauli...

...

... portretas
Klausimėlis tik vienas - kada Izraelis pradės WW3?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių