Azijos Anakondos žiedas

Ar JAV vadovas Barackas Obama nori įeiti į istoriją kaip prezidentas, sutaikęs Ameriką su jos istoriniais priešininkais? O gal Vietnamas – strategiškai svarbus, dėl to jam skiriamas ypatingas dėmesys?

B.Obama į Vietnamą, kur JAV nesėkmingai kovėsi Šaltojo karo metais, atvyko praėjusią savaitę. Jo vizitas tęsėsi tris dienas ir jau yra vadinamas istoriniu, kaip ir vizitas Kuboje prieš kurį laiką. B.Obama pagyrė Amerikos ir Vietnamo ryšių stiprinimą. Pasak jo, tai labai svarbu, mat Vietnamas tampa reikšminga šalimi Pietryčių Azijoje.

Tiesa, yra ir kai kas svarbesnio amerikiečiams Vietname nei tik geri santykiai su šia šalimi.

Vietnamas, nors valdomas komunistų, yra senas kaimyninės Kinijos varžovas. Santykiai tarp Pekino ir Hanojaus niekada nebuvo geri, o dabar yra įtempti. Ypač daug problemų kelia įtakos pasidalijimo Pietų Kinijos jūroje klausimas. Vietnamas, kaip ir kitos regiono šalys – Taivanas ir Japonija – nesutinka su Kinijos pretenzijomis į didžiąją dalį jūros.

Vizito metu tarp JAV bendrovės "Boeing" ir Vietnamo oro linijų "VietJet" taip pat buvo pasirašyta 11,3 mlrd. JAV dolerių vertės sutartis dėl 100 keleivinių lainerių įsigijimo.

Savo pranešime "VietJet" nurodė, kad ši sutartis – "didžiausias vienkartinis komercinių lėktuvų pirkimas per Vietnamo aviacijos istoriją".

Be kita ko, JAV aviacijos variklių gamintoja "Pratt & Whitney" susitarė parduoti 135 modernius variklius Vietnamo oro bendrovei "Vietjet".

JAV prezidentas taip pat pareiškė, kad Vašingtonas atšaukia ginklų pardavimo Vietnamui embargą, pašalindamas dar vieną iš karo laikų susipriešinimo liekanų.

"JAV visiškai atšaukia draudimą parduoti karinę įrangą Vietnamui, kuris galiojo apie 50 metų", – pažymėjo B.Obama per spaudos konferenciją su Vietnamo prezidentu Tran Dai Quangu.

Tiesa, JAV įstatymų leidėjai ir aktyvistai ragino B.Obamą prieš atšaukiant šį embargą spausti Vietnamą pagerinti žmogaus teisių padėtį šalyje.

Iš dalies suvaržymus prekybai ginklais JAV atšaukė dar 2014 m., bet Vietnamas pageidavo užsitikrinti visišką prieigą prie gynybos sektoriaus rinkų.

Embargo atšaukimas neabejotinai supykdys Kiniją, kuri labai įtariai vertina didėjantį JAV vaidmenį regione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių