Azi­jo­je – nau­jų ta­ba­ko pro­duk­tų bu­mas, Europos vartotojai nuosaikesni

Ta­ba­ko rin­ka Ja­po­ni­jo­je pa­ti­ria lū­žį – ma­žes­nės ri­zi­kos pro­duk­tų gru­pei pri­ski­ria­mos elekt­ro­ni­nės ci­ga­re­tės po­pu­lia­rė­ja taip spar­čiai, kad pa­grin­di­niai ga­min­to­jai – „Phi­lip Mor­ris In­ter­na­tio­nal“ (PMI) ir „Ja­pan Ta­bac­co Inc.“ (JTI) – sun­kiai iš­ga­li pa­ten­kin­ti au­gan­čią pa­klau­są.

Pas­ta­ra­jai itin sun­kiai se­ka­si at­liep­ti pa­ki­tu­sius var­to­to­jų po­rei­kius, tad at­ro­do, kad PMI taps ly­de­riau­jan­čia ta­ba­ko įmo­ne Ja­po­ni­jos rin­ko­je, ta­čiau pa­sau­li­nės ten­den­ci­jos, nors ir ro­do to­kių pro­duk­tų pa­klau­sos au­gi­mą, vis dar išlieka la­bai ne­to­ly­gios, tei­gia­ma „For­bes“ pa­tei­kia­mo­je Ja­po­ni­jos rin­kos ap­žval­go­je.

Ja­po­nų įpro­čiai kei­čia­si

Elekt­ro­ni­nių ir kai­ti­na­mo ta­ba­ko pro­duk­tų rin­ka san­ty­ki­nai jau­na. Vis­kas pra­si­dė­jo nuo vie­nos ga­myk­los Ki­ni­jo­je 2005 m., o da­bar, Pa­sau­lio svei­ka­tos or­ga­ni­za­ci­jos (PSO) tei­gi­mu, priskaičiuoja­ma net 466 skir­tin­gi pre­kės ženk­lai.

Šiuo me­tu Ja­po­ni­jos rin­ko­je po­pu­lia­riau­sias PMI su­kur­tas IQOS – įren­gi­nys, kuria­me nau­do­ja­mas ta­ba­kas yra ne de­gi­na­mas (kaip įpras­to­se ci­ga­re­tė­se), o pa­kai­ti­na­mas iki tam tik­ros tem­pe­ra­tū­ros. Į įkrau­na­mą elekt­ro­ni­niu bū­du kaitinan­tį vamz­de­lį de­da­mos treč­da­lio ci­ga­re­tės dy­džio ta­ba­ko kait­rės, bet jų ne­rei­kia pri­si­deg­ti, to­dėl ne­su­si­da­ro de­gi­mo dū­mai, ku­rie ir yra aki­vaiz­dus bei ne­ma­lo­niau­sias ša­lu­ti­nis rū­ky­mo efek­tas.

Ga­min­to­jų tei­gi­mu, IQOS ino­va­ty­vus ne vien dėl nau­do­ja­mos ne­de­gios technolo­gi­jos, bet ir dėl iš­sa­mių ty­ri­mų, ku­rie bu­vo at­lie­ka­mi ku­riant šį pro­duk­tą. Nuo 2003 m. kom­pa­ni­ja į tai in­ves­ta­vo be­veik 3 mlrd. eu­rų.

Per­nai ru­de­nį Pau­lis Ri­ley, PMI Ja­po­ni­jos pa­da­li­nio pre­zi­den­tas, at­vi­rai įvar­di­jo kom­pa­ni­jos am­bi­ci­jas: „Mū­sų tiks­las, kad Ja­po­ni­jo­je kiek­vie­nas var­to­to­jas pakeis­tų sa­vo įpro­čius ir rink­tų­si po­ten­cia­liai ma­žiau ža­lin­gas rū­ka­lų alternatyvas.“ Ši am­bi­cin­ga po­zi­ci­ja ne­bu­vo di­de­lė staig­me­na, nes kiek anksčiau ją aiš­kiai dek­la­ra­vo PMI glo­ba­lios ko­mu­ni­ka­ci­jos di­rek­to­rius Tom­ma­so Di Gio­vian­ni, pa­reikš­da­mas, kad kom­pa­ni­ja sieks per­sio­rien­tuo­ti prie svei­ka­tai ne tokių ža­lin­gų ma­žes­nės ri­zi­kos pro­duk­tų ga­my­bos plėt­ros, o il­ga­lai­kė kompani­jos am­bi­ci­ja – pa­sau­lis be ci­ga­re­čių dū­mų.

At­ro­do, kad pla­nas pa­si­tei­si­no. Kai­ti­na­mo ta­ba­ko rū­ky­mas Ja­po­ni­jo­je nuo­sek­liai po­pu­lia­rė­ja nuo ta­da, kai į rin­ką 2015 m. bu­vo įves­tas IQOS. 2016 m. pra­džio­je kai­ti­na­mo ta­ba­ko rin­kos da­lis sie­kė 1,8 pro­c., o iki me­tų pa­bai­gos ji išau­go iki 5 pro­c. Ja­po­ni­jos sos­ti­nė­je To­ki­ju­je ji vir­ši­jo 7 pro­c. „For­bes“ tei­gi­mu, toks beprece­den­tis au­gi­mas la­biau­siai paaiš­ki­na­mas tuo, kad ja­po­nai ne tik rū­pi­na­si sa­vo svei­ka­ta, bet ir yra itin im­lūs tech­no­lo­gi­nėms nau­jo­vėms. Ki­to­se rin­ko­se, tie­sa, au­gi­mas yra ge­ro­kai kuk­les­nis.

Moks­li­nin­kai ne­su­ta­ria

Var­to­to­jams vis daž­niau ren­kan­tis ma­žes­nės ri­zi­kos pro­duk­tus, PSO 2014 m. iš­pla­tin­to ata­skai­tą, ku­rio­je ke­lia­mas su­si­rū­pi­ni­mas dėl au­gan­čios elekt­ro­ni­nių ci­ga­re­čių rin­kos da­lies, esą toks pa­trauk­liai pa­tei­kia­mas pro­duk­tas ga­li tap­ti paska­ta pra­dė­ti rū­ky­ti net ir ne­rū­kan­tiems žmo­nėms. Sa­vo po­zi­ci­jos PSO iki šiol ne­pa­kei­tė, ša­lys ska­ti­na­mos ati­džiai ver­tin­ti ga­li­mas nau­jų ta­ba­ko for­mų gaminių ri­zi­kas svei­ka­tai bei įver­tin­ti tą fak­tą, kad dėl pro­duk­tų ino­va­ty­vu­mo sun­ku spręs­ti apie tik­rą­jį il­ga­lai­kį jų po­vei­kį svei­ka­tai.

Moks­li­nin­kų iki šiol at­lik­ti ty­ri­mai – prieš­ta­rin­gi. Vie­ni jų tvir­ti­na, kad di­džiau­sią ža­lą svei­ka­tai ke­lia ne ta­ba­ke esan­tis ni­ko­ti­nas, bet de­gi­mo me­tu su­si­da­ran­čios me­džia­gos. Bū­tent dėl to, pro­duk­tai, ku­riuo­se ta­ba­kas yra ne de­gi­na­mas, o kaiti­na­mas ar ga­ri­na­mas, lai­ko­mi po­ten­cia­liai ma­žiau ža­lin­gais svei­ka­tai bei priski­ria­mi gal­būt ma­žes­nės ri­zi­kos pro­duk­tų gru­pei.

Vie­na įta­kin­giau­sių stu­di­jų – „Ni­ko­ti­nas be dū­mų: ta­ba­ko ža­los ma­ži­ni­mas“, kurią 2016 m. ba­lan­dį pub­li­ka­vo Di­džio­sios Bri­ta­ni­jos Ka­ra­liš­ko­ji gy­dy­to­jų kolegi­ja, kons­ta­ta­vo, kad il­ga­lai­kio elekt­ro­ni­nių ci­ga­re­čių var­to­ji­mo po­vei­kis net 95 pro­c. ma­žiau ža­lin­gas nei įpras­ti­nių ci­ga­re­čių. Džordž­tau­no vė­žio ty­ri­mų insti­tu­to moks­li­nin­kai JAV nu­sta­tė, kad elekt­ro­ni­nių pro­duk­tų var­to­ji­mas 21 pro­c. ga­li su­ma­žin­ti su rū­ky­mu sie­ja­mų mir­čių skai­čių ir 20 pro­c. pail­gin­ti rū­ka­lių gyveni­mo truk­mę.

Eu­ro­pie­čiai – kuk­les­ni

Ki­ti Har­var­do uni­ver­si­te­to moks­li­nin­kų ty­ri­mai ro­do, kad po­ky­čiai bei ga­li­ma nau­jos kar­tos pro­duk­tų ri­zi­ka svei­ka­tai esan­ti vi­sai ki­to­kio po­bū­džio ir sie­ja­ma su men­ku me­džia­gų, nau­do­ja­mų nau­jos kar­tos pro­duk­tuo­se, iš­ty­ri­mu. To­kios pat po­zi­ci­jos lai­ko­si ir Vo­kie­ti­jos vė­žio ins­ti­tu­to ty­rė­jai, sa­kan­tys, kad įro­dy­mų, lei­džian­čių vie­na­reikš­miš­kai įver­tin­ti, ar nau­jie­ji pro­duk­tai iš­ties ma­žiau kenksmin­gi, trūks­ta. Jie siū­lo elekt­ro­ni­nių ci­ga­re­čių at­žvil­giu lai­ky­tis to­kių pat nuo­sta­tų, ku­rios iki šiol tai­ky­tos pa­pras­toms ci­ga­re­tėms, t.y. lai­ky­ti jas to­kiais pat ri­zi­kin­gais pro­duk­tais, kol neį­ro­dy­ta ki­taip.

Ne­pai­sant to, tarp var­to­to­jų Eu­ro­pos rin­ko­je op­ti­miz­mas dėl nau­jos kar­tos tabako pro­duk­tų var­to­ji­mo au­ga, nors ir yra kur kas nuo­sai­kes­nis nei Azi­jos rinko­je. Kol Jung­ti­nės Ka­ra­lys­tės, Vo­kie­ti­jos ir Ita­li­jos var­to­to­jai ga­na ak­ty­viai pe­rei­na prie nau­jų pro­duk­tų, ga­min­to­jams ir pla­tin­to­jams dau­giau­sia gal­vos skaus­mo ke­lia tei­si­nis ir mo­kes­ti­nis pro­duk­tų reg­la­men­ta­vi­mas.

Atei­ty­je dar di­des­nė ko­va už­virs dėl be­ne di­džiau­sios ir mo­kiau­sios pa­sau­ly­je JAV rin­kos da­lies, ta­čiau dėl itin griež­to rin­kos reg­la­men­ta­vi­mo šio mū­šio dar teks pa­lauk­ti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
CHE: patys gamintojai kalba apie "po­ten­cia­liai ma­žiau ža­lin­gas rū­ka­lų alternatyvas", o tai REŠKIA kad jie vis vien žalingumą pripažįsta. Taip kad jei jau rinktis, tai geriau IŠVIS tos žalos atsisakyt!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių