Azerbaidžane išseko eurų ir JAV dolerių atsargos

  • Teksto dydis:

Nafta turtingas Azerbaidžanas paniro į gilią valiutų krizę – šalyje išseko eurų ir JAV dolerių atsargos, nepaisant to, kad naftos barelio kaina peršoko 50 dolerių kartelę.

„Bloomberg“ agentūra rašo, jog didieji Azerbaidžano bankai nuo praėjusio savaitgalio nebeparduoda nei dolerių, nei eurų, o juos dar keičiantys mažesni bankai asmeniui per dieną parduoda ne daugiau kaip 100–500 dolerių.

Bankai padėties nekomentuoja, o jų priežiūros institucija tvirtina, jog valstybė į grynųjų pinigų rinką kištis neketina. Kita vertus, kaip teigia analitikai, ji to daryti ji ir negali – tiesiog nebeturi pakankamai grynųjų eurų ar dolerių.

Praėjusių metų pradžioje Azerbaidžano nacionalinę valiutą devalvavus ketvirtadaliu, centrinis bankas buvo priverstas paaukoti du trečdalius tvirtos valiutos atsargų, kad manatas netaptų visiškai bevertis. Metų pabaigoje nusprendus manato dirbtinai neberemti, jo kursas per dieną krito trečdaliu.

Šiemet manatas nuvertėjo dar 7,5 procento. Nacionaline valiuta nebepasitikintys šalies gyventojai ištuštino bankus, o indėlių užsienio valiuta dalis išaugo iki 80 procentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių