Austrijoje populiarėja neįprastos parduotuvės

Įsivaizduokite prekybos centrą, kuriame nėra jokių plastikinių maišelių: pasvertus agurkus dedame tiesiai į krepšį, duoną perkame popieriniame maišelyje, pieno įsipilame į daugkartinę stiklo tarą, o sūrio atpjaunama į mūsų atsineštą dėžutę. Šia nauja, aplinkai draugiška verslo idėja užsikrečia vis daugiau austrų Vienoje, Lince, Klagenfurte.

Tokių parduotuvių tikslas – kad apsiperkant būtų sunaudota kuo mažiau pakuočių, vėliau virstančių šiukšlėmis. Prekybos centrais šias parduotuves kol kas sunku vadinti, nes tai tėra nedidelės parduotuvės, tačiau jų prekių asortimentas yra įvairus – nuo pieno produktų iki vaisių ir daržovių. Ekologiška ir iš regiono – toks miestuose vis didesnę paklausą įgaunančių parduotuvių devizas.

Šalyje daugėja ekologinių ūkių

Ekologinių ūkių skaičius Austrijoje per pastaruosius metus padidėjo tūkstančiu ir jau pasiekė beveik 20 200. Jeigu apskritai šalyje ūkių mažeja (smuktelėjo apie 2 tūkst. ir dabar yra apie 119 tūkst. ūkių), būtent ekologinių ūkių procentas didėja ir jau pasiekė 17 proc. ribą, teigia ūkininkų organizacija „Bio-Austria“.

Austrai, po Europoje pirmaujančių danų, yra vieni iš labiausiai besiorientuojančių į ekologiškumą, tačiau susiduria su keliomis problemomis. Žemės sklypų, kuriuose nebūtų naudota trašų ir pesticidų, plotai senka. Be to, plėtrą stabdo ir konfliktus kelia nuolat kintančios Europos Sąjungos (ES) ekologiškumo nuostatos, pavyzdžiui, kad ekologiniai ūkiai privalo prisiimti atsakomybę netgi už iš kaimyninio ūkio patekusius pesticidus.  

Dėl didelio imigrantų skaičiaus kyla nedarbas

Bedarbių Austrijoje smarkiai daugėja. Nors iki ES vidurkio – 11 proc. – Austrijai dar toloka, tačiau ir 6 proc. šalį neramina. Tai rodo ką tik paskelbti gegužės mėnesio duomenys.

Darbo ieškančių skaičius, palyginus su balandžiu, padidėjo 0,2 proc. Tendencija pastaraisiais mėnesiais – kylanti. Dar prieš metus austrai pirmavo Europoje, didžiuodamiesi žemiausiu nedarbo procentu, o dabar juos smarkiai lenkia vokiečiai, kur bedarbių yra mažiau nei 5 proc.

Tokio regreso priežasčių ieškoma, gilinantis į socialinius šalies pokyčius. Šalis patraukli imigrantams – per pastaruosius porą dešimtmečių kone milijonu gyventojų priaugusioje šalyje duonos turi užtekti ir naujiems, ir seniems gyventojams. Tačiau valstybė nespėja persiorientuoti prie pakitusios darbo rinkos poreikių. Be to, sutrikę verslo ryšiai su Rytų Europos šalimis darbo vietų nepadaugino. Labiausiai nedarbas šiandien paliečia žemą išsilavinimą turinčius imigrantus iš Turkijos, kurie dažniausai dirba sezoninius darbus statybose.

Turtingiausias žmogus valdo energinių gėrimų įmonę

Energiniai gėrimai, automobiliai ir statybų įmonės – šias verslo šakas valdo turtingiausi austrai. Žurnalui „Trend“ ką tik paskelbus turtingiausių austrų šimtuką, staigmenų nebūta: šimtas turtingiausių austrų valdo 170 mlrd. eurų turto.

Daugiausiai turto turi autmobilių koncernų savininkai – Porsche ir Piech šeimos, nors, jų teigimu, dauguma turto priklauso ne šeimoms, o jų įkurtiems fondams.

Turtingiausias žmogus Austrijoje yra energinių gėrimų įmonės „Red Bull“ savininkas Dietrichas Mateschitzas, kurio rankose – beveik 8 mlrd. eurų.

Turtuolių turtas per metus išaugo 20 mlrd. eurų. Didelę įtaką tam darė net 18 proc. pakilusios „Volkswagen“ automobilių akcijos, į viršų smarkiai šoktlėjo ir statybos bendrovės „Porr“ turtas.

Pasaulinė tendencija, kai vis daugiau turto sukaupiama vis siauresniame turtuolių rate, pastebima ir Austrijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Xotu

Xotu portretas
"Dėl didelio imigrantų skaičiaus kyla nedarbas". Kas ten is musu "protu" uz imigrantus ir "pabegelius"?

Dundukas

Dundukas portretas
Palaukim.kol visi pradės triesti nuo įvairių ligų,naudojant ne visai švarius indus,dedant prekes tiesiog į krešį,kuriame nežinia kas prieš tai buvo.Kas paskaičiuos,kiek kainuos gydymas.?

Rega

Rega portretas
Taip turėtų būti ir pas mus.Prieš kelerius metus viename Vokietijos mieste man keramikinę vazelę supakavo į seną laikraštį.Labai stebėjausi tuo,bet paskui supratau,kad tai visai normalu ekologiniais sumetimais.Juk popierius greičiau suyra nei plastika.Be to,keramikai ,kad ji popierinėj pakuotėj,juk nenukentėjo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių