Austrija po išpuolio planuoja pertvarkyti Vidaus žvalgybos tarnybą

Austrijos lyderiai ketvirtadienį paragino pateikti daugiau teisinių nuomonių apie kovą su ekstremizmu ir pertvarkyti šalies vidaus žvalgybos tarnybą po šią savaitę įvykdyto išpuolio, priskiriamo tarnyboms žinomam islamistų ekstremistui, kuris, kaip buvo perspėti austrų pareigūnai, bandė įsigyti šaudmenų kaimyninėje Slovakijoje.

Šaudynes surengęs 20-metis Kujtimas Fejzulai anksčiau buvo teistas už bandymą prisijungti prie džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojų Sirijoje ir gruodį buvo anksčiau numatyto laiko paleistas į laisvę.

Jis turėjo dvigubą Austrijos ir Šiaurės Makedonijos pilietybę. Pasak Austrijos pareigūnų, jie nepajėgė atimti iš K. Fejzulai šalies pilietybės net po to, kai jis buvo nuteistas. Išėjęs į laisvę jis apgavo teisingumo sistemos vykdomą deradikalizacijos programą, privertęs patikėti, kad jis pasikeitė.

Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas ketvirtadienį vykusiame specialiame parlamento posėdyje sakė, kad Austrija dabar neturi visų reikiamų teisinių priemonių ekstremistams stebėti ir bausti.

Pasak jo, vyriausybė negali leisti, kad pasikartotų pirmadienio įvykiai, kai automatu ginkluotas šaulys nušovė keturis žmones, dar 20 sužeidė, o paskui buvo nukautas pareigūnų.

S. Kurzas savo pertvarkymo planų smulkiau nepristatė, nurodė naujienų agentūra APA.

Vidaus reikalų ministras Karlas Nehammeris trečiadienį informavo, kad šią vasarą Slovakijos žvalgyba pranešė Austrijai, kad K. Fejzulai bandė įsigyti šaudmenų, bet „kiti komunikacijos žingsniai akivaizdžiai buvo nesėkmingi“.

Ministras pasiūlė sudaryti nepriklausomą komisiją ir ištirti, „kur atsitiko tai, kas neturėjo atsitikti“.

Pasak S. Kurzo, Austrijos vidaus žvalgybos tarnyba (BVT) prarado pasitikėjimą dėl šio ir kitų neseniai vykusių skandalų, pranešė APA.

„Dabar jį reikia atkurti“, – sakė kancleris.

Vicekancleris Werneris Kogleris pridūrė, kad atėjo laikas „naujai pradžiai“ ir BVT „pertvarkymui“.

Jis perspėjo nesiimti „skubotų kaltinimų“, kol nepriklausoma komisija nenustatė, kur buvo padaryta klaidų.

Po išpuolio Austrijos pareigūnai apklausai sulaikė 14 įtariamųjų dėl jų įtariamų ryšių su šauliu.

Vienos prokuratūros atstovė Nina Bussek ketvirtadienį nurodė, kad prokuratūra atskirai peržiūri kiekvieno iš jų bylą, kad nuspręstų, ar prašyti teisėjo pratęsti sulaikymą, ar juos paleisti.

Trečiadienį K. Nehammeris sakė, kad sulaikytųjų amžius siekia nuo 18 iki 28 metų, visi jie kilę iš imigrantų šeimų, kai kurie neturi Austrijos pilietybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių