Australijos premjeras respublikos statuso nori po Elizabeth II valdymo

  • Teksto dydis:

Australijos ministras pirmininkas Malcolmas Turnbullas (Malkolmas Ternbalas) kartoja savo raginimą šaliai tapti respublika, tačiau – tik pasibaigus karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) valdymui.

Nubrėždamas atsiskyrimo nuo britų monarchijos gaires, M. Turnbullas, kuris kampanijai už respubliką vadovavo prieš nesėkmingą 1999 metų referendumą, sakė, kad veikia iš patriotizmo.

„Australijos respublikonų judėjimo (ARM) reikalas yra reikalas dėl Australijos, – šeštadienį vakare sakydamas svarbią kalbą ARM susirinkime pareiškė M. Turnbullas. – Mes nemenkiname kitokios nuomonės besilaikančiųjų patriotizmo, bet neturime kito motyvo, jokios kitos priežasties nei meilė šaliai.“

Britų karūnos valdžia Australijoje laikoma didele dalimi simboline ir nors karalienė čia yra itin populiari, kai kas monarchiją vertina kaip anachronišką kolonializmo reliktą.

Kritikai paties M. Turnbullo konservatyvioje Liberalų partijoje anksčiau šią savaitę sakė, kad jo parama respublikai pakenktų vyriausybei.

Tačiau M. Turnbullas sakė, kad australai netrokšta kito referendumo, kol valdo Elizabeth II.

„Kuo respublikonų judėjimas mažiau partinis, tuo platesnis jo pamatas, tuo geresnes pozicijas jis turės šiam klausimui vėl tapus išties svarbiam“, – pridūrė Australijos lyderis.

Opozicijoje esančių leiboristų lyderis Billas Shortenas (Bilas Šortenas) po ministro pirmininko kalbos per „Twitter“, regis, kritikavo M. Turnbullo neveiklumą.

„Klimato kaita, santuokų lygybė, būsto prieinamumas, (o) dabar (dar ir) respublika – per sunku Turnbullui. Laikas ministrui pirmininkui vadovauti savo partijai, (o) ne sekti (ja)“, – parašė B. Shortenas.

Jis taip pat pasisiūlė „drauge dirbti ir sukurti Australijos valstybės vadovo“ instituciją.

Pasirinkti modelį

Parama respublikai bėgant metams mažėjo. Apklausų firmos „Fairfax-Nielsen“ tyrimas 2014 metais parodė, kad 51 proc. iš 1 tūkst. 400 apklaustų žmonių pritarė status quo, o 42 proc. pritarė respublikai.

Pasak M. Turnbullo, paramą respublikai per 1999 metų referendumą sumažino klausimai dėl to, kaip būtų renkamas Australijos valstybės vadovas – tiesiogiai žmonių ar skiriant parlamentui.

Jis ragino nustatyti dviejų etapų balsavimo procesą: kad pirma plebiscitu būtų nustatytas rinkimų modelis, o paskui būtų surengtas referendumas dėl to, ar Australija turėtų būti respublika.

„Mums reikia užtikrinti, kad Australijos žmonės jaustųsi pasirinkę modelį“, – sakė M. Turnbullas.

„Žinoma, kiekvienas parlamento narys yra renkamas, bet negalime nematyti cinizmo dėl politikos, parlamentų ir vyriausybių lygio. Jei jau taip, šiandien jis didesnis nei buvo 1999-aisiais“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių