Australijos premjeras raginamas atsistatydinti dėl nesėkmingų pirmalaikių rinkimų

  • Teksto dydis:

Australijos opozicinė Leiboristų partija pirmadienį paragino premjerą Malcolmą Turnbullą (Malkolmą Ternbalą) atsistatydinti, kai jis nesugebėjo užsitikrinti tvirtos pergalės savo paties paskelbtuose pirmalaikiuose rinkimuose, vadindama jį „Pietų pusrutulio Davidu Cameronu (Deividu Kameronu)“.

Milijonierius buvęs bankininkas M.Turnbullas inicijavo rinkimus, įvykusius praeitą šeštadienį, bet iki šiol nėra aišku, ar jo Liberalų ir Nacionalinė partijos koalicija užsitikrino pakankamai vietų parlamente, kad galėtų suformuoti vyriausybę.

Leiboristų lyderis Billas Shortenas (Bilas Šortenas), kurio partija taip pat veikiausiai negavo 76 mandatų 150 vietų Atstovų Rūmuose, kad galėtų vadovauti, pareiškė, kad M.Turnbullui derėtų pasitraukti.

„Tai farsas. Ponas Turnbullas aiškiai nežino, ką daro. Kalbant atvirai, manau, kad jam derėtų pasitraukti“, – B.Shortenas sakė reporteriams Sidnėjuje.

„Jis atvedė šalį į rinkimus, remdamasis stabilumu, (bet) jis atnešė nestabilumą“, – aiškino leiboristų lyderis.

Pasak B.Shorteno, M.Turnbullo sprendimas paskelbti visų aukštųjų rūmų – Senato – rinkimus per vadinamuosius dvigubo paleidimo rinkimus, užuot surengus įprastus pusės Senato narių rinkimus, „blogą padėtį dar labiau pablogino“.

„Jis sau surengė „Brexit“. Šis vyrukas yra tarsi Pietų pusrutulio Davidas Cameronas“, – šaipėsi politikas, turėdamas omenyje birželio 23-ąją Britanijoje įvykusį premjero D.Camerono inicijuotą referendumą, per kurį šalis netikėtai nubalsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

„Jis vadovauja susipriešinusiai partijai; jis surengė rinkimus ir sulaukė prastesnio bei nestabilaus rezultato“, – aiškino B.Shortenas.

Kai Britanijos referendumą laimėjo vadinamojo „Brexit“ šalininkai, D.Cameronas paskelbė apsisprendęs atsistatydinti.

M.Turnbullas yra jau ketvirtas Australijos lyderis nuo 2013 metų, atėjęs į valdžią, kai išvertė iš premjero posto savo bendrapartietį Tony Abbottą (Tonį Abotą) per partijos vidaus maištą pernai rugsėjį. Jis paskelbė pirmalaikius rinkimus, tikėdamasis, kad visuomenė palaikys jo valdančiąją koaliciją.

Nors balsų skaičiavimas dar nesibaigė, prieš imigrantus nusistačiusi partija „One Nation“ („Viena tauta“), vadovaujama Pauline Hanson (Polin Henson), kuri anksčiau skelbė pavojų, kad Australiją gali užtvindyti azijiečiai, tikriausiai laimėjo nemažai vietų Senate.

„Kaip ponas Turnbullas galėjo galvoti, kad reformų idėja gali baigtis 2–3 „One Nation“ senatoriais Senate?“ – klausė B.Shortenas.

Balsų skaičiavimas bus tęsiamas nuo antradienio. Kaip praneša nacionalinis transliuotojas „Australian Broadcasting Corporation“, valdančioji koalicija tikriausiai yra gavusi 68 vietas, o leiboristai – 67. Penkios vietos atiteko mažesniems žaidėjams, o dar dešimties mandatų likimas neaiškus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Liberalastizmui pagaliau ŠAKĖS !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių