Australija paviešino visą lytinio išnaudojimo mastą

Australijoje penktadienį paviešinti dokumentai atskleidžia „šiurpų“ nepilnamečių lytinį išnaudojimą ir šiurkščias „krikštynų“ ceremonijas šalies ginkluotosiose pajėgose, o premjerė Julia Gillard užsiminė, kad gali būti imtasi viešo tyrimo.

Šie įtarimai, iškelti Karališkosios komisijos, buvo paskelbti po to, kai gynybos ministras Stephenas Smithas paneigė dangstantis išnaudojimo, vykdyto nuo 6-o dešimtmečio iki mūsų dienų, mastą.

Prieš tris mėnesius jis paskelbė vyriausybės iniciatyva surengto tyrimo dėl šių kaltinimų ataskaitos santrauką, tačiau Australijos nacionalinis transliuotojas ABC gavo visą dokumentą pagal informacijos laisvės įstatymą.

Jame pateikiama gerokai daugiau detalių, aptariami beveik 850 incidentų, taip pat akivaizdžiai matoma, kad S.Smitho parengta medžiaga buvo cenzūruota.

Nesutrumpinta tyrimo apžvalga atskleidžia suvešėjusią incidentų dangstymo kultūrą, nesugebėjimą nubausti kaltininkų ir priešiškumą pasiskundusioms aukoms.

Ataskaitoje išsamiai apžvelgiami kaltinimai dėl nuo 6-o dešimtmečio vykdyto lytinio ir kitokio fizinio smurto prieš jaunuolius, kai kada netgi 13-mečius.

Šiuo metu į Australijos ginkluotąsias pajėgas gali stoti ne jaunesni nei 17 metų asmenys.

Ši ataskaita buvo parengtą pernai, kilus vadinamajam „Skype“ skandalui dėl incidento, kai buvo filmuojamas vienas jaunas kariūnas, o šis vaizdas buvo transliuojamas grupei kitų kariūnų kitame kambaryje.

Šį dokumentą priėmęs S.Smithas teigė, kad išnaudojimo masto nebuvo stengiamasi nuslėpti.

„Paviešinau pakankamai medžiagos, kad būtų galima susidaryti vaizdą, jog šie įtarimai labai rimti ir keliantys didelį susirūpinimą“, - pažymėjo jis, pridūręs, kad kariuomenėje šiuo metu laikomasi „nulinės tolerancijos visiems tokiems dalykams“.

J.Gillard įtariamo išnaudojimo atvejus laiko „keliančiais didelį nerimą“ ir sakė, kad ši ataskaita buvo „išties sukrečiantis skaitinys“.

„Dabar turime nuspręsti, kaip būtų geriausia visa tai spręsti, žinant, kokie seni yra daugelis iš šių kaltinimų“, - premjerė sakė žurnalistams.

Šioje ataskaitoje keliama prielaida, kad anksčiau pedofilai stodavo į karinę tarnybą vien tam, kad galėtų prieiti prie jaunuolių. Panaši padėtis buvo susiklosčiusi našlaičių prieglaudose, mokyklose ir bažnyčiose.

„Nėra priežasties manyti, kad tokie žmonės nebūdavo nusitaikę į atitinkamas Australijos gynybos pajėgų dalis, - sakoma ataskaitos santraukoje. - Aišku, kad daug vaikinų patirdavo rimtą lytinį ir fizinį smurtą arba kitokį išnaudojimą... nuo 6-o iki 8-o ir galbūt iki 9-o dešimtmečio.“

Kai kurie iš išnaudojimo aukų vėliau panašiai išnaudodavo kitus, nurodoma dokumente, kuriame perspėjama, kad daugelis nukentėjusiųjų galimai patirdavo psichinių sukrėtimų, taip pat tapdavo priklausomi nuo alkoholio arba narkotikų.

Kai kurie kaltinamieji, siejami su beveik 850 žinomų išnaudojimo atvejų, dabar galimai užima vidurinio arba aukšto rango vadovų postus, nurodė ataskaitos autoriai.

Australijos armijai iki 2008 metų vadovavęs Peteris Leahy sakė ABC radijui, kad šie įtarimai turi būti „išsamiai nagrinėjami įstatymų numatyta tvarka“.

„Jeigu jie (įtariamieji) būtų pripažinti kaltais pagal šiuos kaltinimus, manau, kad jie turėtų būti pašalinti - jie gyveno mele“, - sakė kariškis.

Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad karių „krikštynos“ dar visai neseniai buvo plačiai paplitusios, dažnai „brutalios“, o civilinėje visuomenėje toks elgesys būtų laikomas baudžiamuoju nusikaltimu.


Šiame straipsnyje: lytinis išnaudojimaspedofilija

NAUJAUSI KOMENTARAI

debesune

debesune portretas
KIEK LIETUVOJA YRA PAGAUNA IR BAUDZIA UBAGIELIUS PEDOFILUS OKURIE SEDI AUKSTOSIA POSTOSIA TIEMS VIKAS GALIMA IR ZMOGUS TIESOS NERS MATOSI KIEK VENSKIENE PADEJO SVEIKATOS O TESOS ISGIRSTI IS TEISESAUGOS NEIMANOMA VILKINAMA BYLA.

gal

gal portretas
ateis laikas ir Lietuvos pedofilijos mastai bus paviesinti, kurie dabar yra slepiami teisesaugos, prokuraturos ir VSD.

lina

lina portretas
Na jau nuotrauką parinko !?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių