Australija kaip reikiant įsiutino Indoneziją

Dviejų Australijos piliečių, kuriems Indonezijoje gresia mirties bausmė už narkotikų kontrabandą, likimas įžiebė nesutarimus tarp dviejų kaimyninių šalių.

Dviejų Australijos piliečių, kuriems Indonezijoje gresia mirties bausmė už narkotikų kontrabandą, likimas įžiebė nesutarimus tarp dviejų kaimyninių šalių. Australija paragino Indoneziją atšaukti sprendimą skirti mirties bausmę, ši atrėžė, kad nieko panašaus nebus, ir paragino kitas šalis nesikišti į jos vidaus reikalus.

Atmesta apeliacija

Indonezijos pažadas įvykdyti mirties bausmę dviem australams padidino įtampą tarp Džakartos ir Kanberos, kurių santykiai jau buvo pradėję gerėti po pernykščių skandalų dėl šnipinėjimo ir prekybos žmonėmis.

33 metų Myuranas Sukumaranas ir 31-ų Andrew Chanas Indonezijoje yra kaltinami vadovavę vadinamajai Balio devyneto heroino kontrabandininkų gaujai. Teismas 2006 m. jiems už 4 mln. dolerių vertės kokaino kontrabandą iš Indonezijos į Australiją skyrė mirties bausmes. Abu jie buvo sulaikyti 2005 m.

Neseniai abu kreipėsi į Indonezijos prezidentą Joko Widodo dėl malonės, bet šis apeliaciją kategoriškai atmetė.

Kita vertus, kaltinamųjų advokatas aiškino, kad Indonezijos prezidento sprendimas – dar ne pabaiga. "Kaip nurodė teisėjas, prezidento sprendimas atmesti malonės prašymą nėra administracinis aktas, todėl mūsų byla nepriklauso šio teismo jurisdikcijai ir todėl jis negali priimti jos nagrinėti, – aiškino mirties bausmės laukiančių australų advokatas Todungas Mulya Lubisas. – Planuojame šiandien apskųsti šią teismo nutartį. Turime dar dvi savaites apeliacijai pateikti. Jeigu bus laikomasi įstatymų, egzekucija turėtų būti atidėta, kol baigsis teisinis procesas."

Renka monetas

Indonezijos kaimynė Australija pareiškė, kad teismo sprendimas dviem šios šalies piliečiams nepagrįstas. Australijos premjeras Tony Abbottas paprašė australų pasigailėti.
Žaliajame žemyne net paplito raginimas boikotuoti Indonezijos kurortus, tokius kaip Balis, kuriame mėgsta leisti atostogas daugelis australų. Esą Indonezijos sprendimas nuteisti myriop du šalies gyventojus – absurdiškas.

Vis dėlto didžiausią Indonezijos gyventojų pasipiktinimą sukėlė Australijos vyriausybės vadovo praėjusią savaitę paskelbtas pareiškimas, kad indoneziečiai neturėtų pamiršti australų humanitarinės pagalbos po 2004 m. šalį nusiaubusio cunamio, per kurį žuvo 200 tūkst. Indonezijos gyventojų.

"Norėčiau pasakyti Indonezijos žmonėms ir vyriausybei, kad mes visuomet jums padėdavome, todėl manome, kad jūs galėtumėte mums atsidėkoti būtent dabar", – kalbėjo T.Abbottas.

Reaguodami į šias Australijos premjero kalbas, kurios daugelį šalies gyventojų kaip reikiant įžeidė, Indonezijos gyventojai ėmė rinkti monetas, kad būtų galima visas skolas Australijai sugrąžinti.

Jų, kaip ironizavo aktyvistai, reikės daug – mat reikėtų padengti apie 1 mlrd. Australijos suteiktos paramos. Tačiau aktyvistai sakė, kad viskas yra įmanoma.

"T.Abbotto pasisakymai atspindi jų klasikinį požiūrį, neva australai gali nurodinėti kitoms pasaulio šalims, nes kažkada suteikė joms humanitarinę paramą. Jeigu T.Abbottui tokie svarbūs šie narkotikų prekeiviai, mes jam jo pinigus grąžinsime", – piktinosi Mustaqimas Adamrahas, žurnalistas iš Indonezijos sostinės Džakartos. Jis buvo vienas iš akcijos "Surinkite pinigus Abbottui" organizatorių.

Iš pradžių daugelis šį sumanymą laikė pokštu, tačiau kai kurie Indonezijos gyventojai iš tiesų ėmė rinkti monetas Australijai.

Australai sakė, kad kaimyninės šalies gyventojai neturėtų taip kategoriškai reaguoti į Australijos premjero komentarus. "Reikėtų suprasti, kad T.Abbottas nekalba visų australų vardu", – savotiškai atsiprašė vienas australas savo "Facebook'o" paskyroje.

Kitas sakė, kad jam apmaudu, kad du nuteistieji tapo tarptautinių santykių aiškinimosi aukomis.

"Liūdna, kad A.Chan ir M.Sukumaranas tapo pasibaisėtinų tarptautinių santykių atpirkimo ožiais", – tvirtino internautas.

Protestai prieš Australiją

Studentai Indonezijoje savo pyktį liejo degindami Australijos ministro pirmininko atvaizdus. Daugelis piktinosi, kad australams – tokie svarbūs du narkotikų kontrabandininkai, kad šios šalies aukščiausi pareigūnai ryžtasi priminti Indonezijai išgyventą baisią stichiją, kuri laikoma nacionaline tragedija.

Be to, T.Abbottas įspėjo Indoneziją dėl santykių atšalimo.

"Mes rasime būtų pademonstruoti mūsų nepasitenkinimą, – grasino Australijos premjeras. – Milijonams australų yra absoliučiai nepriimtina tai, kas dedasi Indonezijoje, – kalbu apie mirties nuosprendžius."

Prieš dvejus metus santykiai tarp Džakartos ir Kanberos smarkiai subjuro pasklidus žinioms, kad Australijos žvalgyba galbūt šnipinėjo Indonezijos pareigūnus, tarp jų – buvusio šalies vadovo Susilo Bambango Yudhoyono sutuoktinę.

Pernai gegužę santykiai buvo atkurti, tačiau Australijos diplomatijos vadovė Julie Bishop praėjusį mėnesį pakartojo, kad neatmeta galimybės atšaukti ambasadorių iš Indonezijos, jeigu mirties nuosprendžiai šalies piliečiams bus įvykdyti. Tai jau padarė Brazilija ir Nyderlandai. Šios šalys atšaukė savo pasiuntinius iš Indonezijos praėjusį mėnesį, kai šioje šalyje už narkotikų kontrabandą buvo myriop pasiųsti jų piliečiai.

Tiesa, T.Abbottas jau ne sykį pagarsėjo savo skambiais pareiškimais.

Prieš pernai Australijoje vykusį Didžiojo dvidešimtuko viršūnių suvažiavimą jis aiškino, kad su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu surems krūtines – kalbėsis griežtai.
Tiesa, kai kurie Rusijos diplomatai vėliau šmaikštavo, kad "T.Abbottas – tik plonas dviratininkas, o V.Putinas – dziudo meistras".

Rusijos ambasados Australijoje antrasis sekretorius Aleksandras Odojevskis tada pavadino šiuos Australijos lyderio pasisakymus nesubrendusiais. "Nelaikome šios kalbos tvirta, mes traktuojame ją kaip nesubrendusią. Asmeniškai: T.Abbottas – plonas ir puikus dviratininkas, o V.Putinas – dziudo čempionas, – ironizavo Maskvos atstovas Australijoje. – O ir apskritai mes atsisakome komentuoti tokius pareiškimus. Vienaip ar kitaip – jie nėra naudingi."

Spaudimo nepakęs

Panašiai dabar kalbėjo ir Indonezijos pareigūnai. Indonezijos prezidentas J.Widodo perspėjo, kad kitos valstybės nesikištų į šalies vidaus reikalus.

"Pirmiausia turiu griežtai pasakyti, kad neturėtų būti jokių intervencijų dėl mirties bausmės, nes mes turime suverenią teisę taikyti savo įstatymus", – tvirtino J.Widodo.
Prezidentas pridūrė, kad kalbėjosi telefonu su Prancūzijos, Brazilijos ir Nyderlandų lyderiais dėl minėtų australų bylos.

Savo pozicijos šiuo klausimu jis nepakeitė. Be šių australų, Indonezijoje mirties bausmės laukia dar vienuolika užsieniečių, kaltinamų įvairiais nusikaltimais.

Tiesa, Australijos piliečių egzekucija kol kas yra atidėta. Šalies viceprezidento Jusufo Kallos atstovas Husainas Abdullah nurodė, kad A.Chano ir M.Sukumarano egzekucijos atidedamos dėl techninių priežasčių, bet daugiau detalių nepateikė. Rengiantis egzekucijai, abu australai šią savaitę turėjo būti perkelti iš Balio į griežto saugumo režimo kalėjimą Nusakambangano saloje, tačiau šis žingsnis buvo atidėtas, Australijai paprašius suteikti daugiau laiko vyrams pabūti su savo artimaisiais.

Indonezijos pareigūnai nurodė, kad sprendimas atidėti bausmės vykdymą iš dalies buvo priimtas dėl logistikos sunkumų, tarp jų – dėl vietų stygiaus Nusakambangano kalėjime, kuriame vien per praėjusį mėnesį buvo įvykdytos penkios egzekucijos.

Griežtos bausmės

Australijoje mirties bausmė panaikinta dar 1973 m. Visuomenės apklausos rodo, kad prieš šią bausmę pasisako didžioji dalis šalies gyventojų.

Paskutinį kartą Australijos pilietis Nguyenas Tuongas Vanas užsienio valstybėje buvo pasiųstas myriop 2005 m. Egzekucija buvo įvykdyta Singapūre. Jam taip pat buvo pateikti kaltinimai heroino kontrabanda.

Tiesa, šis atvejis neturėjo didelės žalos dvišaliams santykiams tarp Australijos ir Singapūro, nors, 1986 m. Malaizijai pasiuntus myriop du narkotikų prekeivius iš Australijos, santykiai tarp dviejų šalių įšalo dešimtmečiui.

Indonezijoje bausmės už narkotikų prekybą ar platinimą – ypač griežtos. Nuo 2013 m. šalyje už šiuos nusikaltimus vėl taikoma mirties bausmė. Iki tol mirties bausmei šalyje buvo paskelbtas moratoriumas. Vien praėjusį mėnesį šalyje myriop buvo pasiųsti šeši asmenys, iš jų – net penki užsieniečiai.

Tai buvo pirmosios mirties bausmės po to, kai šalies vadovu pernai spalį tapo J.Widodo.


Šiame straipsnyje: AutralijaIndonezijavalstybės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių