Australija abejoja, ar rengti referendumą dėl tos pačios lyties asmenų santuokų

  • Teksto dydis:

Australijos planai rengti referendumą dėl tos pačios lyties asmenų santuokų pakibo ant plauko, kai antradienį opozicinė Leiboristų partija pažadėjo blokuoti balsavimą, nes jis sukeltų nesantaiką kurstančias diskusijas.

Diskusijos dėl homoseksualų santuokų Australijoje tęsiasi jau daugiau kaip dešimtmetį, o konservatorius premjeras Malcolmas Turnbullas (Malkolmas Ternbalas) planavo išspręsti šią problemą referendumu vasario 11 dieną.

Tačiau leiboristų lyderis Billas Shortenas (Bilas Šortenas) pareiškė, kad 15 mln. balso teisę turinčių gyventojų referendumas ne tik yra brangus ir keliantis nesantaiką, bet ir gali pakenkti pačioms homoseksualų poroms bei jų šeimoms, nes gali kilti klausimų dėl jų sąjungų „vientisumo“.

„Ši šalis neturi teisės referendumu pateikti sprendimą dėl kai kurių australų santuokų ir santykių“, – sakė B.Shortenas per spaudos konferenciją Kanberoje

„Australija ne tokia. Galėtume padaryti santuokų lygybę realybe šiandien ir surengti laisvą balsavimą parlamente – taip ir turėtų būti padaryta“, – sakė jis.

Nepaisant stiprios visuomenės paramos dėl santuokų lygybės, Australija atsilieka nuo kitų valstybių, kurios leidžia homoseksualioms poroms tuoktis.

Daugumoje Australijos valstijų tos pačios lyties asmenų poros gali įregistruoti civilinę partnerystę ar savo santykius, tačiau vyriausybė pagal šalies įstatymus nelaiko jų susituokusiais.

B.Shortenas pareiškė, kad homoseksualiems australams neturėtų būti taikomi kitokie teisėkūros procesai negu kitiems australams.

„Kodėl įsipareigojusi pora metaforiškai turėtų belstis į 15 milijonų tėvynainių duris ir klausti, ar jie pritaria jų santykiams?“, – klausė jis.

M.Turnbullas jau ilgą laiką remia homoseksualų santuokas ir pareiškė, kad 170 mln. Australijos dolerių (per 114,3 mln. eurų) kainuosiantis referendumas leistų visiems australams išreikšti savo nuomonę.

Jo nuomone, jei referendumas įvyktų, parlamentas turėtų teisiškai reglamentuoti homoseksualų santuoką, nors plebiscito rezultatai parlamento nepaveiktų.

Tačiau praėjusį mėnesį paskelbdamas referendumo datą jis pripažino, kad balsavimą gali blokuoti oponentai Senate, kur vyriausybė neturi balsų daugumos.

Gynimo grupės „Australian Marriage Equality“ atstovas Alexas Greenwichas (Aleksas Grinvičas) feisbuke parašė, kad jo organizacija ragina Senatą atmesti referendumą ir dėti pastangas, kad įstatymas būtų pakeistas balsuojant parlamente.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių