Aukcione parduodamas į Baltarusiją per Lietuvą meškiukų desantą nuskraidinęs lėktuvas

  • Teksto dydis:

Interneto aukcione "Ebay" parduodamas lėktuvas, kuriuo 2012 metų liepą švedų aktyvistai į Baltarusiją per Lietuvą nuskraidino tarptautinį skandalą sukėlusį vadinamąjį pliušinių meškiukų desantą.

Malmės mieste šiuo metu esantį nedidelį orlaivį "Jodel" parduoda Švedijoje įsikūręs pardavėjas. Šiuo metu "Ebay" už jį siūloma kiek daugiau nei 10 tūkst. dolerių, tačiau ši suma nesiekia pardavėjo nustatytos minimalios pardavimo kainos. Pasak skelbimo, orlaivis yra prižiūrimas ir tinkamas skraidyti.

"Modernios aviacijos istorijos dalis, pelnas skiriamas kovai už laisvą Baltarusiją", - skelbime pristatomas skandalingos istorijos centre atsidūręs 1968 metais pagamintas lėktuvėlis.

Jį tuomet pilotavo Tomas Mazetti (Tomas Mazetis) ir Hannah Lina Frey (Hana Lina Frei). Lėktuvas skrydžiui į Baltarusiją pakilo iš Lietuvos, o vėliau išmetęs pliušinių meškiukų desantą Baltarusijoje grįžo į Švediją.

T.Mazetti lėktuvėlį siūlo nusipirkti pačiam Baltarusijos prezidentui Aleksandrui Lukašenkai.

"Kodėl gi jums pačiam jo nenusipirkti? Vėliau jį būtų galima perduoti kariškiams ir naudoti milijardą dolerių kainuojančios oro gynybos sistemos treniruotėse", - Rusijos žiniasklaida cituoja lėktuvą pilotavusį švedą.

Vienos Švedijos reklamos agentūros aktyvistai pernai liepą pažeisdami skrydžių taisykles įskrido į Baltarusijos oro erdvę ir mėtė pliušinius meškiukus, skrisdami virš Ivaneco miesto, o vėliau - Minsko priemiesčiuose. Tuomet lėktuvas apsisuko ir grįžo tuo pačiu keliu, kuriuo pateko į šalį.

Dėl šio pokšto A.Lukašenka atleido sienos apsaugos viršininką, oro pajėgų vadą ir užsienio reikalų ministrą.

Šis incidentas taip pat išprovokavo diplomatinį ginčą tarp Minsko ir Stokholmo, o Baltarusija išsiuntė iš šalies visus Švedijos diplomatus.

Lietuvos prokuratūra po šio įvykio buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto sienos kirtimo, kurį vėliau Vilniaus prašymu perėmė Švedija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių