Atsistatydino D. Trumpo sukritikuotas FTB direktoriaus pavaduotojas

  • Teksto dydis:

JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriaus pavaduotojas Andrew McCabe'as (Endrius Makeibas) atsistatydina, prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) apkaltinus jį perdėtu palankumu demokratams, pirmadienį patvirtino vienas šaltinis vyriausybėje.

A. McCabe'as jau sustabdė darbą agentūroje, bet liks FTB darbuotojų sąraše iki kovo, kad užsitikrintų geresnes išėjimo į pensiją sąlygas, sakė šaltinis.

Planuota, kad 49 metų A. McCabe'as du dešimtmečius trukusį darbą FTB baigs šių metų pradžioje, kai visiškai užsitikrins galimybę išeiti į pensiją.

Kaip rašo dienraštis „The New York Times“, A. McCabe'as tikėjosi likti dirbti ligšiolinėse pareigose iki pensijos, bet FTB direktorius Christopheris Wray (Kristoferis Rėjus) spaudė jį išeiti anksčiau.

Ch. Wray, paskirtas D. Trumpo praeitų metų rugpjūtį, neketino palikti A. McCabe'o pertvarkytoje biuro vadovų komandoje, nurodoma pranešime. A. McCabe'as buvo FTB karjeros, o ne politinio pasitikėjimo pareigūnas.

Federalinis tyrimų biuras šio reikalo oficialiai nekomentavo. Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders (Sara Sanders) savo ruožtu sakė, kad D. Trumpas su šiuo žingsniu niekaip nesusijęs.

„Prezidentas nedalyvavo šio sprendimo priėmimo procese“, – sakė ji.

Ištikimas Comey komandos narys

Anksčiau nei planuota pasitraukti apsisprendęs A. McCabe'as kelis pastaruosius mėnesius buvo griežtai kritikuojamas respublikonų už savo ištikimybę atleistam FTB direktoriui Jamesui Comey (Džeimsui Komiui) ir numanomo nusistatymo prieš D. Trumpą.

A. McCabe'as ir J. Comey atliko svarbų vaidmenį per 2016 metų rinkimų kampaniją FTB atliekant tyrimą dėl d. Trumpo varžovės Hillary Clinton (Hilari Klinton). Demokratų kandidatė galiausiai buvo pripažinta neįvykdžiusi baudžiamojo nusikaltimo, naudodama tarnybos reikalams asmeninį elektroninio pašto serverį, kai dirbo valstybės sekretorės poste.

Prezidentas ne kartą tvirtino, kad šis sprendimas yra neteisingas. Tuo tarpu neseniai paviešintas dviejų tyrime dėl H. Clinton dalyvavusių tyrėjų susirašinėjimas SMS žinutėmis rodo, kad jie buvo griežtai nusistatę prieš D. Trumpą.

Šiuo metu FTB generalinis inspektorius aiškinasi, kaip buvo tiriama H. Clinton byla.

A. McCabe'as ir J. Comey taip pat buvo dalyvavo tebevykstančio tyrimo dėl klausimo, ar D. Trumpo kampanija prieš rinkimus buvo susimokiusi su Rusija, pirminiame etape. D. Trumpas teigia, kad šie įtarimai yra „melagingos naujienos“.

Supykęs dėl šio tyrimo prezidentas gegužės 9 d. atleido J. Comey.

Tuo metu A. McCabe'as tapo laikinuoju FTB direktoriumi ir po kelių dienų, liudydamas Kongrese, jis atmetė D. Trumpo pareiškimus, kad J. Comey pasitraukė iš biuro „kilus sąmyšiui“ ir kad jis buvo praradęs agentūros darbuotojų pasitikėjimą.

J. Comey „turėjo platų palaikymą FTB viduje ir jį tebeturi“, tąsyk sakė A. McCabe'as.

Įnirtingas Trumpo puolimas

Kaltinimų šališkumu taip pat kilo dėl fakto, kad A. McCabe'o žmona 2015 metais kandidatavo kaip demokratė į vieną politinį postą Virdžinijos valstijoje ir gavo partijos finansinę paramą.

Pernai liepą D. Trumpas iškėlė klausimą, kodėl generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas (Džefas Sešonzas) neatleidžia šio pareigūno.

„Kodėl g. p. Sessionsas nepekeitė FTB direktoriaus pareigas einančio Andrew McCabe'o – Comey draugo, vadovavusio Clinton tyrimui, bet gavo iš Hillary Clinton ir jos atstovų daug dolerių (700 000) savo žmonos politiniam kandidatavimui“, – prezidentas rašė savo „Twitter“ žinutėje.

D. Trumpas rugpjūtį vadovauti FTB paskyrė Ch. Wray ir toliau spaudė A. McCabe'ą. Gruodį jis vėl parašė tviteryje apie A. McCabe'o žmoną ir jo vaidmenį tyrime dėl H. Clinton. Prezidentas užsiminė, kad A. McCabe'as greitai paliks biurą – pirmiau negu ši žinia buvo paskelbta oficialiais kanalais.

„FTB direktoriaus pavaduotojas Andrew McCabe'as lenktyniauja su laiku, kad išeitų į pensiją užsitikrinęs visas lengvatas. Liko 90 dienų?!!!“ – tąsyk rašė D. Trumpas.

Respublikonų įstatymų leidėjas Mattas Gaetzas (Metas Geicas) sakė, kad A. McCabe'o pasitraukimas jo agentūrai bus „žingsnis į priekį“.

„Pastarąsias kelias savaites ir mėnesius matėme, kaip į dienos šviesą iškilo nerimą keliančių FTB šališkumo ir netinkamų veiksmų įrodymų“, – pareiškė jis, turėdamas omenyje prieš D. Trumpą nukreiptas tyrėjų žinutes.

Tačiau A. McCabe'as tebėra tvirtai palaikomas Teisingumo departamento ir jam pavaldžių institucijų bendruomenės, o demokratai tvirtino, kad D. Trumpo spaudimas yra dalis prezidento platesnių užmojų sumenkinti FTB autoritetą ir susilpninti specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) tyrimą dėl numanomo susimokymo su Maskva.

Buvęs generalinis prokuroras Ericas Holderis (Erikas Holderis) gyrė A. McCabe'ą.

„FTB direktoriaus pavaduotojas Andrew McCabe yra ir buvo pasišventęs valstybės tarnautojas, gerai pasitarnavęs savo šaliai“, – pabrėžė jis.

„Klaidinantys išpuoliai prieš FTB ir TD (Teisingumo departamentą), siekiant nukreipti dėmesį nuo teisėto baudžiamojo tyrimo, daro ilgalaikę nereikalingą žalą šiems mūsų vyriausybės pamatams“, – pridūrė E. Holderis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių