Parlamentas pritarė draudimui amerikiečiams lankytis Irake

  • Teksto dydis:

Irake parlamentarai pirmadienį balsavo už raginimą vyriausybei uždrausti amerikiečiams lankytis Irake, jeigu Vašingtonas neatšauks savo sprendimo neįsileisti irakiečių.

Šiuo raginimu reaguota į JAV prezidento Donald Trumpo vykdomąjį potvarkį uždrausti Irako, Irano, Sirijos, Sudano, Somalio, Libijos ir Jemeno piliečiams atvykti į JAV mažiausiai 90 dienų. Šiuo sprendimu prezidentas siekia apsaugoti Ameriką nuo „radikalių islamo teroristų“.

Šie kelionių apribojimai, paskelbti po vis kartojamų tvirtinimų, kad JAV galėjo vogti Irako naftą iki 2011 metų pasitraukimo, kelia grėsmę supriešinti irakiečius su vyriausybe, kovojančia su džihadistais, kuriuos D. Trumpas laiko pagrindine grėsme Amerikai.

Atsakyti Amerikai

Irako parlamentas ragina savo vyriausybę „atitinkamai atsakyti į Amerikos sprendimą, jeigu Amerika neatšauks savo sprendimo“, sakė Hakimas al-Zamili (Hakimas Zamilis), vienas parlamentarų, naujienų agentūrai AFP, remdamasis sprendimo tekstu, perskaitytu parlamento sesijoje.

Pasak jo, „parlamentas balsų dauguma ragina vyriausybę ir užsienio reikalų ministeriją atitinkamai atsakyti“.

Anksčiau, sekmadienį, Irako parlamento Užsienio reikalų komitetas irgi ragino uždrausti amerikiečiams lankytis Irake, kai Vašingtonas įtraukė Iraką į sąrašą šalių, kurių piliečiams draudžiama atvykti į JAV.

„Mes tiesiai pareikalavome, kad Irako vyriausybė lygiai taip pat elgtųsi su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis“, – pareiškė komiteto pirmininko pavaduotojas Hassanas Shwairidas (Hasanas Šveiridas).

Panašiai reagavo ir Irako sukarinta grupuotė „Hashed al-Shaabi“, kovojanti su džihadistais. Jos nariai ir amerikiečių kariai yra dislokuoti Mosulo regione ir dalyvauja karinėje operacijoje, kuriose tikslas atsikovoti iš „Islamo valstybės“ Mosulą. Baiminamasi, kad antiamerikietiškos nuotaikos gali kelti grėsmę JAV kariams.

„Po Amerikos prezidento sprendimo uždrausti Irako piliečiams atvykti į Jungtines Amerikos Valstijas, mes reikalaujame, kad amerikiečiams būtų uždrausta atvykti į Iraką, o čia esantieji būtų išsiųsti“, – teigiama „Hashed al-Shaabi“ išplatintame pranešime.

Šiuo metu Irake yra dislokuota tūkstančiai JAV karių, kurie JAV vadovaujamoje koalicijoje kovoja su „Islamo valstybe“.

Ragina  peržiūrėti „negerą“ draudimą 

„Mūsų nuomone, naujajai Amerikos administracija reikėti peržiūrėti negerąjį sprendimą“, – sakoma ministerijos pareiškime.

„Labai gaila, kad toks sprendimas taikomas sąjungininkei, susietai strategine partnerystė su Jungtinėmis Valstijoms“, – pažymima jame.

Ministerija nurodo, kad šis JAV sprendimas „sutampa su narsiųjų (Irako) karių pergalėmis, remiant tarptautinei koalicijai prieš „Daesh“ teroristų gaujas Mosule“. Turimi omenyje mūšiai, kuriais siekiama perimti šio miesto kontrolę iš džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“.

Pradėjus vykdyti Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pasirašytą potvarkį, JAV oro uostuose buvo sulaikyta pabėgėlių, kilo demonstracijų, teisminių protestų ir visuotino smerkimo iš žmogaus teisių organizacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kibiras

Kibiras portretas
Saunuolis Trampas. Arabai kelia galva, tai tegul ir sedi savo smelynuose. Uzteks su tuo "amaru" zaisti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių