Atidarytas aukščiausias pasaulyje pastatas Dubajuje

Neseniai klestėjusiame Dubajuje pirmadienį bus iškilmingai atidarytas aukščiausias pasaulyje dangoraižis, kuris į naują lygį pakėlė dizaino ir statybos technologijų kartelę.

Tikimasi, kad šis pastatas padės sustiprinti šio Persijos įlankos emyrato įvaizdį, pašlijusį dėl didelių skolų.

Iš dalies valstybei priklausanti nekilnojamojo turto firma "Emaar", kuri pastatė milžinišką smailės pavidalo dangoraižį "Burj Dubai", kol kas nenurodė tikslaus šio statinio aukščio.

Akivaizdžiai norėdama išlaikyti įtampą, kompanija tepranešė, kad įspūdingas betono, plieno ir stiklo bokštas yra aukštesnis nei 800 metrų, todėl gerokai lenkia Taivano sostinėje Taibėjuje stūksantį dangoraižį "Taipei 101", kurio aukštis - 508 metrai.

Dubajaus naująjį dangoraižį suprojektavusios Čikagoje įsikūrusios firmos "Skidmore, Owings and Merrill (SOM) inžinierius Billas Bakeris (Bilas Beikeris) sakė, kad "Burj Dubai" nustatė naujas statybos ribas.

"Manėme, kad jis bus tik šiek tiek aukštesnis negu ankstesnis aukščiausias dangoraižis "Taipei 101". ("Emaar") nuolat prašė mūsų didesnio aukščio, tačiau nežinojome, kokį aukštį galime pasiekti", - aiškino jis.

"Sugebėjome suderinti šį pastatą taip kaip derinamas muzikos instrumentas. Kildami vis aukščiau nustatėme, kad šio proceso metu... galime pasiekti daug didesnį aukštį nei galėjome įsivaizduoti, - pabrėžė inžinierius. - (Statydami) "Burj Dubai" nemažai pasimokėme. Manyčiau, jog lengvai galėtume pastatyti kilometro aukščio (dangoraižį).

Optimistiškai vertiname galimybes pasiekti netgi didesnį aukštį".
160 aukštų dangoraižis, kurį statant buvo išlieta 330 tūkst. kubinių metrų betono ir panaudota 31,4 tūkst. tonų plieno, yra matomas iš už 95 kilometrų.






Šiame straipsnyje: Dubajus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių