Atgal į SSRS

Į kaimynines šalis veržiasi tankai, žiniasklaidą vėl kontroliuoja valstybė, o Kremliaus politiką gaubia paslaptis. Kodėl atrodo, kad Rusija beatodairiškai siekia sugrąžinti savo sovietinę praeitį?

Tik pasikabinęs paltą iškart susiduri akis į akį su buvusiu sovietų lyderiu ir KGB vadu Jurijumi Andropovu. Vestibiulį puošia didžiulis baltas Andropovo biustas. Netoli jo, pakilus laiptais išvysti kito KGB protežė Vladimiro Putino atvaizdą. (Putinas vilki savo garsųjį dziudo kostiumą. Jis atrodo puikiai ir laisvai).

Ant sienų kabo įvairūs paveikslai, kuriuose pavaizduoti Rusijos generolai ir žvalgybos vadai. Kai kuriuos atpažįstu, kiti - ne tokie žinomi.

Pietauju sėdėdamas po Henriko Jagodos  - lieso, išbalusio žmogaus su juodais ūsais - portretu. H.Jagoda buvo Stalino NKVD slaptosios milicijos vadas, atsakingas už tūkstančių sovietinių piliečių nužudymą, kol jam pačiam 1938 metais Stalino įsakymu buvo įvykdyta egzekucija.

Sveiki atvykę į „Kalaviją ir skydą“  - komunistinio stiliaus Maskvos restoraną, kuriame tiksliai atkurta Sovietų sąjungos atmosfera.

Restoranas populiarus tarp šiuolaikinių Rusijos biurokratų ir kitų sovietų galiai nostalgiją jaučiančių gyventojų. Paėjus kiek toliau – Liubianka – garsusis KGB kalėjimas, kurio rūsyje buvo tardomi ir žudomi politiniai kaliniai. Dabar - tai Rusijos post-KGB federalinės saugumo tarnybos (FSB) būstinė.

Rusija keliauja atgal į SSRS

Žinoma, sovietų sąjungos jau nebėra. Formaliai ji sugriuvo 1991-aisiais, kai sovietų imperija išsiskaidė į daugelį nepriklausomų valstybių. Tačiau nuo 2000 metų, kai Rusijos federacijos prezidentu tapo V. Putinas, nemažai sovietinio gyvenimo aspektų atgijo. Šis sovietinių idėjų atgaivinimas apima Rusijos politines institucijas, piliečius, žiniasklaidą, jos konfrontaciją su Vakarais.

Pastaraisiais mėnesiais jausmas, kad Rusija keliauja atgal į SSRS laikus, sustiprėjo. Praėjusį mėnesį iš V. Putino prezidento postą perėmęs Dmitrijus Medvedevas pasiūlė pratęsti prezidento kadenciją nuo keturių iki šešių metų.

Kremliui palanki Dūma (žemieji parlamento rūmai) suskubo parengti reikiamą įstatymų bazę mažiau nei per savaitę. Šie Rusijos konstitucijos pakeitimai greitai taps įstatymu.

Panašu, kad daugiausiai naudos iš to gaus pats V. Putinas. Pasigirsta spėlionių, kad galbūt V. Putinas planuoja susigrąžinti savo buvusį prezidento postą jau kitais metais. Jei taip nenutiks, analitikai mano, kad į Kremlių jis galėtų grįžti 2012 metais, pasibaigus D. Medvedevo ketverių metų kadencijai, ir tuomet sėkmingai eiti pareigas dar dvi šešių metų kadencijas. 2024 metais, kai Gordonas Brownas ir Davidas Cameronas bus seniai pamiršti, V. Putinas vis dar gali valdyti Rusiją.

V.Putinas panašus į L.Brežnevą

Čia geriausiai tiktų palyginimas su Leonidu Brežnevu – kitu ilgamečiu sovietų lyderiu, SSRS vadovavusiu 18 metų iki pat mirties 1982 metais. L. Brežnevas pradėjo gana „šviesiai“. Sovietų sąjunga tuomet buvo pasiekusi aukštumas. Tačiau galiausiai jo epocha tapo stagnacijos ir ekonominio nuosmukio sinonimu – šiek tiek panaši į „putiniškąją“. Po aštuonerių spartaus ir augančio klestėjimo metų Putino Rusija merdi pasaulinės ekonominės krizės akivaizdoje.

L. Brežnevo eros metu įsivyravo rimtas konfliktas su Vakarais dėl JAV planų dislokuotis raketas Vakarų Europoje. Valdant V. Putinui taip pat vyksta ginčai dėl JAV raketų Europoje  - šįkart dėl Pentagono planų dislokuoti raketinės gynybos naikintuvus ir radarų bazes Lenkijoje bei Čekijoje. Kremlius audringai prieštarauja šiam skydui taip kenkdamas JAV ir Rusijos santykiams.

Kartojasi invazijos į kaimynines valstybes

Tuomet dar yra Rusijos invazijos į kaimynines valstybes. 1979 tai buvo Afganistanas. Rusijos tankai riedėjo per dulkėtus Hindukušo kalnus, propaguodami komunistinį režimą. (Oficialiai Maskva teigė, kad intervencija buvo būtina dėl JAV kėsinimosi (ar įsibrovimo) į Afganistaną.) Praėjus trims dešimtmečiams 2008 metų vasarą Rusijos invazija kartojosi Gruzijoje, vėl riedėjo rusų tankai. Šįkart per Kaukazo kalnų slėnį link JAV palankaus Tbilisio.

Olimpiados boikotas

Apžvelkime olimpiadas ir vėl neišvengsime panašumo su sovietų era. 1980 JAV boikotavo Maskvos olimpines žaidynes dėl Rusijos invazijos į Afganistaną. Dabar Rusija ruošiasi tapti 2014 metų žiemos olimpiados šeimininke vaizdingame Juodosios jūros kurorte Sočyje.

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis jau užsiminė apie boikotą. Priklausomai nuo to, kas vyks toliau, Sočyje vyksiančias žaidynes gali boikotuoti ne tik Gruzija, bet ir Lenkija bei Baltijos valstybės.

Valdoma opozicija ir žiniasklaida

Rusijos viduje galima rasti dar nerimą keliančių panašumų su era, kuri jau buvo laikoma praeitimi. L.Brežnevo laikais sovietų valdžiai formalios opozicijos nebuvo – tik saujelė disidentų ir intelektualų. Tą patį galima pasakyti ir apie Putino Rusiją.

Šiais laikais taip pat nėra didelės populiarios opozicijos Kremliui: opozicijos lyderiai patraukti į šalį ir nuslopinti. Tačiau nedidelio masto disidentų protestai, kuriems vadovauja buvęs pasaulio šachmatų čempionas Garis Kasparovas, vyksta.

Rašydamas paskutinio mėnesio Maskvos „Times“, politikos analitikas ir TV laidų vedėjas Jevgenijus Kiseliovas svarstė, ar Marksas buvo teisus teigdamas, kad istorija kartojasi – „pirmiausia kaip tragedija, paskui kaip komedija“.

Putino sugrįžimas yra „nevisiškai tikėtinas“, rašo Kiseliovas pridurdamas: „Vladimiras Putinas vis dar bus prezidentas, kol užaugs mūsų anūkai“.

Kiseliovas prarado darbą 2001 metais, kai Putinas uždarė jo naujienų kanalą NTV. Dešimtajame dešimtmetyje Rusijoje buvo konkuruojančių nepriklausomų televizijų. Tačiau ir vėl, kaip sovietiniais laikais, dabar visą Rusijos žiniasklaidą kontroliuoja Kremlius.

Grįžkime į „Kalavijo ir skydo“ restoraną. Čia, privačiuose ąžuoliniuose kambariuose, išpuoštuose KGB simbolika, du pagyvenę klientai kerta Brežnevo mėgstamiausius kotletus. Net aptarnavimas autentiškas: baltomis vidaus reikalų ministerijos uniformomis apsivilkusios padavėjos piktos ir nenusiteikę bendrauti. Kitoje kelio pusėje ką tik baigti restauruoti mėlynai geltoni klasikiniai rūmai: šiuose pastatuose įsikurs nauji, nuolat besiplečiančių Rusijos saugumo tarnybų biurai. Kaip ir restoranas, biurai taip pat simbolizuoja tuos laikus.

„Čia, Rusijoje, mes gerbiame savo saugumo struktūras“, sako savininkas Armenas Manucharijanas.


Šiame straipsnyje: sssr,putinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių