Astrofiziko S. Hawkingo vežimėlis parduotas aukcione beveik už 300 tūkst. svarų

  • Teksto dydis:

Garsiojo britų astrofiziko Stepheno Hawkingo (Stiveno Hokingo) neįgaliojo vežimėlis ketvirtadienį buvo parduotas beveik už 300 tūkst. svarų (344 tūkst. eurų), o velionio mokslininko daktaro disertacija – beveik už 585 tūkst. svarų (672 tūkst. eurų).

Motorizuotas vežimėlis, prie kurio buvo prikaustytas paralyžiuotas kosmologijos grandas, „Christie's“ interneto aukcione buvo parduotas už 296 750 svarų vietoj prognozuotų 10–15 tūkst. svarų.

Už vežimėlio pardavimą gautas pelnas bus paaukotas Stepheno Hawkingo fondui ir Motorinių neuronų ligos asociacijai.

Varžytinėse, kurios baigėsi ketvirtadienį, S. Hawkingo disertacija apie visatos atsiradimą buvo parduota už 584 750 svarų – trigubai brangiau nei numatyta. 

Kai buvo nustatyta, kad S. Hawkingas serga reta amiotrofine lateraline skleroze (ALS), gydytojai prognozavo, kad jam liko gyventi tik keli metai. Vis dėlto jis išgyveno gerokai ilgiau, nors dėl ligos ilgainiui prarado gebėjimą judėti.

S. Hawkingas buvo prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio beveik visiškai paralyžiuotas. Kalbėti jis galėjo tik per kalbos sintezatorių, tapusį neatsiejama šio mokslininko įvaizdžio dalimi.

Vis dėlto liga nepaveikė jo proto, ir S. Hawkingas tapo vienus žinomiausių ir labiausiai įkvepiančių mokslininkų, garsėjančiu savo talentu ir sąmoju.

Dirbdamas jis stengėsi susieti reliatyvumo teoriją, nusakančią erdvės ir laiko prigimtį, su smulkiausių dalelių savybes apibrėžiančia kvantinės mechanikos teorija, kad paaiškintų, kaip susikūrė Visata ir kokie yra ją valdantys dėsniai.

S. Hawkingas mirė kovo 14-ąją, būdamas 76 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių