Artimųjų Rytų krikščionims gresia tragedija

  • Teksto dydis:

Katalikų Bažnyčios lyderis Artimuosiuose Rytuose pirmadienį pareiškė, kad regiono krikščionims gresia „tragedija“, o tarptautinė bendruomenė nesiima reikiamų veiksmų.

„Krikščionių padėtis, ypač Sirijoje ir Irake, yra tragedija“, – sakė arkivyskupas Pierbattista Pizzaballa (Pjerbatista Picabala), Lotynų Jeruzalės patriarchato apaštalinis administratorius, spaudos konferencijoje, artėjant vienai didžiausių krikščionių metų šventei.

Pasak jo, tose šalyse – ypač penkerius metus nesiliaujančio pilietinio karo nuniokotos Sirijos šiauriniame Alepo mieste – savo namus turėjo palikti iki dviejų trečdalių krikščionių.

„Alepe prieš karą buvo 300 tūkst. krikščionių, – sakė jis. – Dabar jų yra apie 50 tūkst.“.

Jis kaltino pasaulio lyderius, kad šie tikrovėje nepadeda stabilizuoti padėties regione, tik griebiasi „šūkių“.

„Tarptautinė bendruomenė dabar apsiriboja šūkiais ir trupučiu ekonominės pagalbos. Nieko daugiau – tai labai menka“, – kalbėjo P.Pizzaballa.

Jis taip pat sakė, kad nors išpuoliai prieš krikščionis dėl jų religijos yra gana reti, esama krikščionių persekiojimo iš „Islamo valstybės“ grupuotės džihadistų pusės Sirijoje ir Irake.

Anksčiau šį mėnesį per sprogimą krikščionių koptų bažnyčioje Egipte žuvo 23 žmonės, o rugsėjį Jordanijoje buvo nušautas garsus krikščionių rašytojas.

Smurtas dėl religinių priežasčių lygis Artimuosiuose Rytuose yra didžiausias pasaulyje, rodo JAV strateginių studijų centro „Pew“ šių metų tyrimas.

Krikščionys yra puldinėjami 16 iš 20 regiono šalių, nurodė „Pew“.

Izraelyje, pasak P.Pizzaballos, jis priešinasi vyriausybės remiamam įstatymo projektui, kuriuo siekiama apriboti mečečių kvietimų melstis garsą ir kuris dabar yra nagrinėjamas parlamente.

„Manau, kad tai yra pavojingas precedentas, – sakė arkivyskupas. – Norėčiau, kad šis projektas nebūtų priimtas. Yra kitų būdų, kaip galima būtų išspręsti šią „akustinės taršos“ problemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių