Armėnijos opozicijos judėjimo lyderis skelbia „aksominę revoliuciją“

  • Teksto dydis:

Armėnijos parlamento narys, liberaliojo opozicinio Išeities aljanso (YELQ) lyderis Nikolas Pašinianas antradienį paskelbė, kad šalyje susiklostė „revoliucinė situacija“.

Opozicinio judėjimo prieš buvusio prezidento Seržo Sargsiano kandidatūros į premjerus iškėlimą lyderis Prancūzijos aikštėje sostinės Jerevano centre pareiškė: „Visoje respublikoje vyksta protesto akcijos, streikai, blokuojamos gatvės. Armėnijoje susiklostė revoliucinė situacija. Čia ir dabar skelbiu apie aksominės revoliucijos pradžią.“

Pasak N. Pašiniano, šiuo metu visos jėgos struktūros sutelktos prie parlamento pastato.

„Jie mūsų laukia. Bet mes pasielgsime kitaip. Dabar mes suorganizuosime eitynes ir paralyžiuosime kitų vyriausybės pastatų darbą. Ten, kur galėsime įeiti, organizuosime sėdimąsias akcijas“, – sakė jis ir pabrėžė, kad akcijų dalyviai negali imtis smurtinių veiksmų.

Kaip pranešama, demonstrantai užblokavo įėjimą į Generalinės prokuratūros pastatą Jerevano centre.

Sulaikė 80 demonstrantų

Jerevano policija antradienį sulaikė 80 opozicijos demonstracijos dalyvių, protestavusių prieš S. Sargsiano kandidatūros į Armėnijos premjerus iškėlimą.

„Į policijos skyrius atvežti 80 žmonių“, – naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė policijos spaudos tarnyba.

Pirmadienį įvyko susirėmimų tarp policijos pareigūnų ir protestuotojų. Dešimtys žmonių buvo sužeisti, 12 jų tebeguli ligoninėse.

Greta Prancūzijos aikštės esantį Bagramiano prospektą, kur yra Armėnijos parlamentas, blokuoja policijos pajėgos, į teritoriją atgabenta specialiosios technikos.

Protestai – nė motais

Nepaisant tebesitęsiančių protesto akcijų prieš 63 metų politiko siekį išsilaikyti valdžioje, Armėnijos parlamentas antradienį išrinko S. Sargsianą vyriausybės vadovu.

Seržas Sargsianas/ Scanpix nuotr.

Armėnų įstatymų leidėjai 77 balsais prieš 17 pritarė politikos veterano kandidatūrai į premjero pareigas.

Prorusiškų pažiūrų politikos veteranas S. Sargsianas, 2007–2008 metais jau stovėjęs prie vyriausybės vairo, praėjusią savaitę užbaigė savo antrą kadenciją prezidento poste. Siekti naujos kadencijos jis nebegalėjo. Valstybės vadovo postą jis paliko praėjusį pirmadienį, kai buvo prisaikdintas naujasis prezidentas Armenas Sargsianas.

Nors A. Sargsiano ir S. Sargsiano pavardės vienodos, jie nėra giminės.

Po A. Sargsiano inauguracijos įsigaliojo 2015 metais priimtos prieštaringai vertinamos konstitucijos pataisos, numatančios, kad Armėnija tampa parlamentine respublika su plačius įgaliojimus turinčiu ministru pirmininku.

Perėjimą prie tokio valdymo modelio inicijavo S. Sargsianas, o atitinkamoms konstitucijos pataisoms referendume pritarė 63 proc. rinkėjų.

Opozicija tvirtina, kad šios reformos tikslas buvo sudaryti sąlygas 63 metų S. Sargsianui išsaugoti valdžią palikus prezidento postą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių