Argentinos kandidatai į prezidentus ruošiasi įtemptam antrajam rinkimų ratui

  • Teksto dydis:

Danielis Scioli (Danielis Sjolis), kurį Argentinos prezidentė Cristina Kirchner (Kristina Kiršner) norėtų matyti savo įpėdiniu, pirmadienį pradėjo ruoštis įtemptai kovai su konservatyvių pažiūrų varžovu Mauricio Macri (Maurisijumi Makriu), kai pirmojo balsavimo rezultatai parodė, kad abu kandidatai surinko apylygiai balsų ir kad šalyje pirmąkart teks surengti antrąjį prezidento rinkimų ratą.

D.Scioli drąsiai žengė į sekmadienį įvykusį pirmąjį turą, nes apklausų rezultatai jam prognozavo patogią persvarą, bet suskaičiavus beveik visus balsalapius paaiškėjo, kad jis tik nežymiai aplenkė M.Macri – 36,9 proc. balsų prieš 34,3 procento.

Šis netikėtas rezultatas suteikia palankų postūmį verslo pasaulio favoritui M.Macri, prasidedant lemiamai kovai prieš lapkričio 22 dieną vyksiantį antrąjį balsavimą. Kandidatas pirmadienį nedelsė ir pasistengė išnaudoti šią padėtį.

„Tai naujos eros pradžia“, – 56 metų Buenos Airių metas sakė per spaudos konferenciją, pareiškęs, kad yra „nustebintas ir sujaudintas“ rezultatų.

Šie rinkimai užbaigs 12 metų trukusį C.Kirchner ir jos velionio vyro vadovavimo laikotarpį.

D.Scioli, Buenos Airių provincijos gubernatorius, pažadėjo išsaugoti „kiršnerizmo“ branduolį: protekcionizmą prekyboje, didelį dėmesį socialinėms problemoms ir darbininkų klasės teisėms.

Tačiau 58 metų D.Scioli, motorinių valčių sporto entuziastas, praradęs dešinę ranką per incidentą lenktynėse 1989 metais, taip pat žadėjo pokyčius, turinčius pritraukti daugiau investicijų ir atgaivinti stringančią ekonomiką, kuri Lotynų Amerikoje yra trečioji didžiausia po Brazilijos ir Meksikos.

M.Macri savo ruožtu žadėjo pradėti ardyti C.Kirchners palikimą nuo savo pirmosios dienos prezidento poste.

Politikos analitikai sako, kad jo tvirtas pasirodymas pirmajame rate tapo didele paspirtimi raginantiems imtis pokyčių.

„Nors ir pralaimėjusi skaičiais, (M.Macri koalicija) „Keiskimės“ yra tikroji nugalėtoja. Tai gali paskatinti balsų bangą Macri naudai“, – sakė sociologas Ricardo Rouvier (Rikardas Ruvjė).

„Didysis laimėtojas yra kandidatas, kuris liko antras“, – jam antrino politikos analitikas Rosendo Fraga (Rosendas Fraga).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių