Argentinoje siūloma leisti balsuoti šešiolikmečiams

Argentinos senatas pateikė siūlymą sumažinti balsavimo rinkimuose amžiaus cenzą bei leisti užsieniečiams balsuoti nacionaliniuose rinkimuose.

Šalis taptų viena iš kelių valstybių pasaulyje, suteikiančių tokią teisę, praneša LRT TV Naujienų tarnyba

Argentinos senato nariai, siūlantys sumažinti balsavimo cenzą nuo 18 iki 16 metų, teigia, jog tokio amžiaus žmogus jau visiškai subrendęs tam, kad galėtų reikšti savo politines pažiūras.

„Jei 1912-aisiais pilnamečiu buvo laikomas 22 metų žmogus, o balsuoti galėjo 18-mečiai, nematau priežasčių, kodėl po šimto metų norima įtikinti, jog 16-metis mažiau pasirengęs balsuoti nei 18-metis. Tai tiesiog atsitiktinai pasirinkta amžiaus riba“, – sako „Pergalės“ fronto senatorius Anibalas Fernandezas

Įstatymas, leidžiantis balsuoti nuo 16 metų, galioja ir dalyje kitų Pietų Amerikos valstybių.

Tiesa, Argentinoje, kur balsavimas šiaip jau yra privalomas, šešiolikmečiams tai būtų ne prievolė, o laisvas pasirinkimas.

Tačiau siūlymo priešininkai teigia, jog tai prezidentės Cristinos Fernandez de de Kirchner bandymas užsitikrinti paramą ateinantiems rinkimams.

Rugpjūtį šalies vadovės populiarumas krito bent 30 proc., šalies vyriausybei sunkiai sekasi tvarkytis su augančia infliacija ir prasta kriminogenine situacija. Tad opozicija teigia, jog prezidentė siekia pasinaudoti parama iš rimtų politinių problemų dar ne itin suvokiančių paauglių. Tokią nuomonę reiškė ir dalis Buenos Airių jaunimo.

„Manau, kad šešiolikmetis žmogus dar ne visiškai išsivystęs tam, kad suprastų, už ką balsuoti, už ką – ne. Jie balsuos už pirmą jiems ką nors pažadėjusį kandidatą“, – sako aštuoniolikmetis argentinietis Brianas Pacheco

Tačiau jaunesni argentiniečiai, kuriuos paliestų minėtas įstatymas, buvo nusiteikę žymiai pozityviau.

„Laisvas pasirinkimas, ar balsuoti, ar ne, būtų puiku, tačiau aš manau, jog balsavimo amžius galėtų būti dar žemesnis. Argentinoje pilna sunkiai dirbančio jaunimo, tad jie privalo turėti teisę spręsti“, – mano trylikametis Buenos Airių gyventojas Dantas Marchetti.

Senatas taip pat nori suteikti teisę balsuoti Argentinoje bent dvejus metus gyvenantiems užsieniečiams. Abu pakeitimai šalies elektoratą padidintų bent 3 milijonais žmonių ir tai veikiausiai smarkiai pakeistų balsų pasiskirstymą ateinančiuose rinkimuose.


Šiame straipsnyje: balsavimasArgentinademokratija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių