Ar turint milijardą sąskaitoje galima išsisukti nuo bausmės?

Manote, kad turint milijardą sąskaitoje galima išsisukti nuo bausmės? Bent jau Irane tikrai ne. Vienam iš turtingiausių šiitiškos respublikos asmenų, milijardieriui verslo magnatui Babakui Zanjaniui skirta mirties bausmė.

Šis verslininkas pagarsėjo, kai Iranui vadovavo karšto būdo prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas.

Irano santykiai su Vakarais tuo metu buvo labai įtempti, tačiau B.Zanjaniui vis pavykdavo rasti būdų Teheranui parūpinti tvirtos užsienio valiutos, nepaisant to, kad šiitiškos respublikos bankams buvo taikomos finansinės sankcijos dėl jos vykdomos branduolinės programos.

Vis dėlto milijardierius priėjo liepto galą. 41 metų turtuolis buvo nuteistas už sukčiavimą bei ekonominius nusikaltimus ir jam skirta aukščiausia – mirties – bausmė. O kadangi pridarė žalos valstybei už milijardus dolerių, jam dar teks atlyginti ir ją. Taip teigė teismo atstovas Gholamas Hosseinas Mohseni-Ejeie.

Byla buvo nagrinėjama viešai, nors tokie procesai Irane dažniausiai vyksta už uždarų durų.

Du kiti kaltinamieji šioje byloje taip pat buvo nuteisti dėl "korupcijos žemėje", t.y. sunkiausio nusikaltimo pagal Irano baudžiamąjį kodeksą, todėl jiems irgi buvo skirta mirties bausmė.

"Pirminės instancijos teismas pasmerkė tuos tris kaltinamuosius mirčiai. Taip pat nurodyta atlyginti žalą ieškovui, šiuo atveju Naftos pramonės ministerijai", – sakė G.H.Mohseni-Ejeie.

Kaltinamieji taip pat turės sumokėti "baudą, lygią ketvirtadaliui jų išplautų pinigų", nurodė teismo atstovas, nors tikslios sumos neįvardijo.

Tiesa, B.Zanjani, kuris dar galės pateikti apeliaciją, tvirtino neįvykdęs jokio nusikaltimo, sakydamas, kad vienintelė priežastis, kodėl tie pinigai nepasiekė Naftos pramonės ministerijos, buvo Vakarų šalių sankcijos, neleidusios pervesti lėšų.

Vis dėlto ši byla buvo nagrinėjama po ne kartą skelbtų dabartinės prezidento Hassano Rouhani vyriausybės pareiškimų, esą per M.Ahmadinejado vadovavimo laikotarpį šalyje klestėjo korupcija ir neteisėtas komisinių mokėjimas. Irano teismai šiuo metu nagrinėja kelias kitas korupcijos bylas.

B.Zanjani žiniasklaidai duotuose interviu ne kartą tvirtino, kad jam buvo patikėta rasti būdų, kaip apeiti sankcijas, kad pinigai grįžtų į Iraną, ir kad už šį darbą jis gaudavo komisinius iš M.Ahmadinejado vyriausybės.

Pernai spalį H.Rouhani naftos ministras Bijanas Zanganehas pasiuntė užuominų apie pasikeitusią politinę pusiausvyrą Irane, kritikuodamas tarpininkus, tokius kaip B.Zanjani, kuris prieš areštą girdavosi savo dideliu asmeniniu turtu. Irano žiniasklaida skelbė, kad to verslininko turtas vertas apie 13,5 mlrd. JAV dolerių.

Kalbėdamas po to, kai Iranas sudarė susitarimą su galingosiomis šalimis dėl savo branduolinės programos, atvėrusį kelią aktyvesnei užsienio bendrovių veiklai šiitiškos respublikos naftos sektoriuje, ministras B.Zanganehas ragino investuotojus tvarkyti reikalus tiesiogiai su ministerija ir vengti trečiųjų šalių.

"Mes niekiname korumpuotus parazitus, kurie nori siurbti šalies kraują netgi susidarius tokiai padėčiai", – piktinosi B.Zanganehas.

"Patariu užsienio bendrovėms laikytis atokiai nuo tų korumpuotų asmenų, kurie nežino nieko kita, tik apgaudinėti. Jei jie jums sakys, kad kol nesumokėsite komisinių, jūsų darbai nejudės iš vietos – netikėkite jais", – pridūrė ministras.

B.Zanjani buvo tarp Irano piliečių, kuriems buvo taikomos JAV ir Europos sankcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių