Ar pavyks Izraeliui sunaikinti „Hamas“?

Požeminiai tuneliai, spąstai ir gausybė žmonių, pasiryžusių tapti kankiniais. Gerai apgalvota ir lanksti "Hamas" taktika tapo sunkiu iššūkiu Izraeliui, rašo britų dienraštis "The Times".

Jaunas barzdotas "Hamas" kovotojas po parduotuvės stogine Gazos mieste slepiasi nuo Izraelio lėktuvų. "Gaza yra ugnikalnis, išsiveržęs po Izraeliu. Jo legendinė neįveikiama armija bus sunaikinta", - grūmoja jis, kai netoliese girdėti šūviai ir sprogimai.

Būdamas aštuoniolikos Mohammedas įgyvendino vaikystės svajonę ir įstojo į "Kasamo brigadas" - sukarintą grupuotės "Hamas" sparną. Čia jis tapo signalizuotoju, išmoko leisti raketas ir gavo automatą AK-47. Dabar būdamas 24-rių, vaikinas yra atsidavęs tik savo pareigai ir religijai. Po lengva šypsena slėpdamas savo fanatizmą, jis atskleidė kai kuriuos "Hamas" planus, kaip Gazos mieste įvilioti Izraelio kareivius į mirties spąstus.

"Galime tęsti kovą amžinai"

Platus tunelių tinklas leidžia "Hamas" kovotojams sėkmingai atakuoti ir trauktis, rengti pasalas ir grobti žmones, sprogdinti virš tunelių važiuojančią Izraelio karinę techniką ir likti nepastebėtiems. Kovotojai pridėjo minų, kurios aktyvuojamos priartėjus priešininkui. "Hamas" sukūrė kiekvieno Gazos miesto rajono gynybos planus, kurie yra greitai keičiami, jeigu kas nors iš kovotojų patenka į nelaisvę.

Mohammedas pasakojo, kad "Hamas" nuolat keičia buvimo vietą ir taktiką. Kovotojai niekuomet neatakuoja dukart iš tos pačios vietos. Jie turi slaptą komunikavimo sistemą, o kalbėdami paprastu radijo ryšiu skleidžia neteisingą informaciją, kad suklaidintų priešininką. Kovotojai vilki civilius drabužius, kruopščiai slepia ginklus ir nevaikšto grupėmis.

Tokia įmantri taktika pasiteisino, giriasi Mohammedas, nes per karą su Izraeliu "Hamas" patyrė mažiau nuostolių, negu buvo tikėtasi. Žuvusius kovotojus akimirksniu pakeičia kiti. Grupuotė vis dar turi gausybę raketų, kurias leidžia į Izraelį iš slaptų bunkerių.

"Mes galime tęsti kovą amžinai, - tvirtina Mohammedas. - Patikėkite, netgi mūsų dvasios nugalės Izraelį."

Pelės ir katės žaidimas

Nukovę vieną "Hamas" kovotoją Izraelio kariai pas jį rado Gazos Al Atatros rajono žemėlapį, kuriame buvo sužymėti tuneliai, snaiperių pozicijos yra gausybė bombų, padėtų keliuose, pastatuose ir degalinėje. Rajonas buvo suskirstytas į tris dalis, kiekvieną iš jų turėjo ginti atskira kovotojų grupė.

Izraelio kariškiai viename pastate aptiko sprogmenų prikimštą manekeną, ant kurio buvo užvilkta juoda "Hamas" kovotojo uniforma. Jeigu kariai į jį šautų, manekenas sprogtų, o pastatas sugriūtų. Kito pastato vestibiulyje ant dviejų maišų su sprogmenimis buvo padėtas didelis kuro bakas, o detonavimo laidas tuneliu nutiestas į lūšną, esančią už 200 m. Perpratę tokią kovotojų taktiką, Izraelio kariai dabar į pastatus įeina ne pro duris, o sprogdina sienas ir iš pradžių įleidžia šunis.

Didelį pavojų kelia ir savižudžiai sprogdintojai. Šeštadienį vyras su savižudžio diržu Jabalijos mieste iššoko iš siauros gatvelės priešais Izraelio kariškius, bet šie laiku paleido ugnį ir liko gyvi. Anksčiau savižudis pribėgo prie izraeliečio išminuotojo, jį apkabino ir susisprogdino. Per praėjusią savaitę teroristai surengė kelis tokius išpuolius, du iš jų įvykdė moterys.

"Hamas" išsvajotas tikslas yra sučiupti Izraelio kareivį, bet kol kas kovotojams to padaryti nepavyko. Per operaciją sužeistas izraelietis Reshefas pasakojo: "Hamas" žaidžia katę ir pelę, bando įvilioti mus į tunelius. Bet jeigu įžengsi į tunelį, ten pasaloje tykos dar dešimtys priešininkų."

Dar viena "Hamas" taktika yra netikėtai pulti iš tunelių, einančių po namais, kuriuose Izraelio kariai ieško priedangos.

Izraelis tiki pergale

Nepaisant aršaus pasipriešinimo, Izraelio karininkai tiki, kad persvara yra jų pusėje. Jiems atrodo, kad palestiniečių kovotojai yra išsigandę ir traukiasi. Generolas Yoavas Galantas pareiškė, kad operacija "Lydytas švinas" yra puiki galimybė sunaikinti "Hamas", ir paragino nusiųsti į Gazą dar kelis tūkstančius karių.

Pasak Izraelio karininkų, per operaciją žuvo daugiau nei 300 kovotojų, kai kurios palestiniečių kuopos ir batalionai buvo visiškai nušluotos. Tel Avivas pranešė, kad šeštadienį buvo nukautas palestiniečių raketinės divizijos vadas Amiras Mansi, nes kovotojai išsigandę išsilakstė, ir jam teko pačiam leisti raketas.

"Žmonės bėga, o kartu traukiasi ir „Hamas" kovotojai. Jie bijo stoti į kovą", - dienraščiui "The Times" tvirtino neįvardinamas šaltinis Izraelio kariuomenėje.

Hamas" tereikia laikytis ir laukti

Nešališki apžvalgininkai teigia, kad karo pabaigos dar nematyti, o Mohammedas ir jo fanatiški bendrininkai kelia didelį pavojų Izraeliui.

Izraelio saugumo ekspertas Ronenas Bergmanas aiškino, kad "Hamas" kruopščiai išanalizavo sėkmingą Libano grupuotės "Hezbollah" pasipriešinimą Izraeliui 2006 m., gavo ginkluotės iš Irano ir pavirto gerai disciplinuota, profesionalia organizacija. "Jeigu Izraelis nusiųs karius į Gazos miestus, jie susidurs su itin grėsmingu priešininku", - įsitikinęs ekspertas.

Izraelio laikraščio "Yediot Aharonot" korespondentas Ronas Benas Yishai, praėjusią savaitę nuvykęs į Gazą kartu su kariškiais, pasakojo buvęs apstulbintas, kaip "Hamas" pasiruošė atremti atakas. Ištisi miesto kvartalai yra prikimšti minų ir apjuosti spygliuota viela. "Esame matę tai ir anksčiau, bet ne tokiais mastais", - įspūdžiais dalijosi žurnalistas.

Kai kurie analitikai teigia, kad "Hamas" yra arčiau pergalės. Grupuotei tereikia išsilaikyti iki tos akimirkos, kai tarptautinis spaudimas privers Izraelį nutraukti karinę operaciją.

"Mes priešinamės stipriausiai regiono armijai jau dvi savaites", - su pasididžiavimu sakė "Hamas" kovotojas Mohammedas.

 


Šiame straipsnyje: HamasGazaIzraeliskaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių