Ar nerimstanti Katalonija Ispanijoje sukels „domino efektą“?

  • Teksto dydis:

Katalonijos valdžia pirmadienį paskelbė, kad 90 proc. Madrido uždrausto referendumo dalyvių išreiškė palaikymą šio Ispanijos regiono nepriklausomybei. Pasigirsta diskusijų, kuriose iškeliama ir kitų šalies regionų nepriklausomybės idėja, kai kurie netgi ima gąsdinti, kad Ispanija gali pamažu sugriūti. Kiek racionalūs tokie svarstymai?

Pasak LRT TELEVIZIJOS užsienio naujienų redaktoriaus Algirdo Acaus, Katalonijos referendumas verčia pagalvoti ir apie baskų, Andalūzijos, Galisijos regionų nepriklausomybės siekius. Tiesa, anot jo, pastaruosiuose dviejuose Ispanijos regionuose nėra partijų, stumiančių nepriklausomybės idėją, tačiau yra tam tikrų mažiau įtakingų organizacijų, kurios ateityje norėtų matyti šiuos regionus kaip nepriklausomas valstybes.

Kalbant apie baskus, pasak A. Acaus, verta užsiminti, kad šis regionas turi parlamentinių jėgų, kurios palaiko nepriklausomos baskų valstybės idėją. Kita vertus, visuomenės apklausos rodo, kad už baskų nepriklausomybę pasisako tik apie penktadalis respondentų, didžiąją dalį tenkina dabartinė situacija, nes baskai turi nemažai autonomijos, daugiau nei Katalonijos regionas.

Daugiau apie tai – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Visos sąjungos kada nors pradeda byrėti. Tokie istorijos dėsniai mieli ponai ir ponios.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių