Ar keisis Ukrainos vyriausybė?

Ukrainos prezidentas ragina parlamentą antradienį pakeisti Vyriausybės vadovą, o išvakarėse susitiko su visų Aukščiausiosios rados frakcijų lyderiais.

Naujuoju premjeru gali tapti Volodymiras Hroismanas, dabar vadovaujantis Radai ir laikomas artimu Petro Porošenkos bendražygiu.

Tačiau dar neaišku, ar lengvai pasitrauks dabartinis premjeras Arsenijus Jaceniukas, ar susiskaldžiusioms partijoms pavyks sutarti dėl koalicijos.

Kita galima kandidatė, Vakarų remiama finansų ministrė, Radoje neturi užtektinai balsų.

V. Hroismanas pripratęs prie sumaišties Ukrainos politikoje – jam ne kartą teko tramdyti įsisiautėjusius parlamentarus ir užtikrinti tvarką chaotiškuose posėdžiuose.

Bet ar 38-erių metų buvęs meras sugebės perimti vyriausybės vairą? Šalininkai sako, kad jis žino kiekvienos partijos kiekvieną deputatą, jų interesus ir silpnybes, todėl regzti kompromisus įpratęs, ir galės užsitikrinti daugumą sprendimams.

„Pirmiausia, ko reikia – veiksmingo plano, galinčio užtikrinti padėties stabilizavimą ir sustabdyti Ukrainos ekonominės krizės plitimą. Antra, turime grąžinti žmonių pasitikėjimą vyriausybe, ir padaryti tai ne lozungais, bet realiais veiksmais“, – tvirtina Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas.

Nusivylusi šalis jau ima prarasti susidomėjimą, kai vasario viduryje paaiškėjo, kad tikruosius sprendimus priima ne jų rinkti atstovai, bet oligarchai.

Tai jų pastangomis išsaugota dabartinė vyriausybė, nors ir prezidentas pareikalavo, kad ji trauktųsi, ir patys parlamentarai nepritarė programai.

Tada iš koalicijos pasitraukė trys partijos ir vyriausybė prarado daugumą. Prezidentas prieš savaitę pasipiktino, kad partijos nuo tada iššvaistė jau daugiau kaip mėnesį, ir pareiškė, kad parems bet kurį kandidatą, kurį pasiūlys koalicija, nes šalis nebeturi teisės ilgiau laukti.

„Aš jus užtikrinu, kad nešvaistysiu nė vienos dienos“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Bet A. Jaceniukas, laimėjęs balsavimą dėl nepasitikėjimo, pagal įstatymus gali vėl jo sulaukti tik kitoje sesijoje, taigi – tik rudenį. Tad naują premjerą skirti įmanoma, tik jei atsistatydins pats.

Regis, tai svarstoma, nes jo frakcija, dydžiu nusileidžianti tik P. Porošenkos blokui, dalyvauja derybose dėl naujų postų.

Praėjusią savaitę apie pasirengimą tapti premjere paskelbė ir finansų ministrė Natalja Jaresko, ilgametė Amerikos diplomatė ir verslininkė, turinti Vakarų paramą.

Bet jos, pašalinės klampioje politikoje, daug kas neremia, ir balsų Radoje jai pristigtų.

V. Hroismanas net užsiminė, kad į savo kabinetą kviestų N. Jaresko patarėją, buvusį Slovakijos finansų ministrą.

„Manau, kad Ukraina turi be sutrikimų vykdyti visus įsipareigojimus įgyvendinti Tarptautinio valiutos fondo programą, spręsti Europos Sąjungos asociacijos ir laisvosios prekybos su Europos Sąjunga reikalus. Tokia mūsų pozicija – tai mūsų reputacijos, reformų klausimas“, – įsitikinęs V. Hroisman.

Tai – ir milijardų klausimas, nes kol klesti sumaištis, Tarptautinis valiutos fondas sako nematantis galimybės skirti naują pusantro milijardo eurų vertės paskolos dalį.


Šiame straipsnyje: UkrainaVyriausybėpolitikakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

geras

geras portretas
kas pasikeis jei voge voge ir voge o dabar vogs vogs ir vogs

kada

kada portretas
ateis kiti ir kiti vogs juk ten jei ne vagis vadinas ubagas ir durnas

NA ... tai kad xoxliandijos vyriausybej

NA  ... tai  kad  xoxliandijos vyriausybej   portretas
visi isimtinai rinktiniai vagys ,bandiugos ,kysininkai ir aferiugos [kaip ,kad ir lietuvos vyriausybej .seime , teisesaugoj ar prezidenturoj-lygiai tokia pati ,,,,elitiniu ,, aferiugu publika] --TAI KOKS TIKSLAS KA NORS KEIST-- anot ruso ,,, xrien na xrien meniat--zria vremia teriat,,,,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių