Apklausa: rusai, kaip ir anksčiau, laiko JAV „agresore"

Sociologinių tyrimų centro "Levada-Centr" darbuotojai nustatė, jog sumažėjo Rusijos gyventojų, manančių, kad Rusijai reikia palaikyti glaudžius santykius su JAV ir plėtoti ryšius su NATO.

Šiuo metu tik 14 proc. rusų pasisako už tai, kad šalies vadovybė siektų suartėti su JAV, tuo tarpu 2003 metų pavasarį tokios politikos šalininkų buvo 10 proc. daugiau, antradienį agentūrai "Interfax" sakė "Levada-Centr" sociologai, apibendrindami kovo mėnesį Rusijoje rengtos apklausos rezultatus.

Tyrimas rodo, kad per praėjusį laikotarpį beveik nepasikeitė respondentų, palankiai vertinančių tai, kad diplomatiniai prieštaravimai tarp Rusijos ir JAV gilėja, skaičius (36 - 38 proc.).

Tačiau vis daugiau Rusijos piliečių tenkina esami Maskvos ir Vašingtono santykiai - už tokių, kokie dabar yra, JAV ir Rusijos santykių išlikimą dabar pasisako 40 proc. apklaustųjų, prieš septynerius metus jų buvo 27 proc.

"Šie duomenys liudija, kad Rusijos gyventojai remia nuoseklią ir griežtą Kremliaus poziciją dėl JAV užsienio politikos - karo Irake, vienpusiško atsisakymo priešraketinės gynybos (PRG) sutarties, PRG sistemos elementų dislokavimo Rytų Europoje ir t.t. ", - komentuoja Rusijos sociologai.

Didžioji dauguma rusų (73 proc.) laiko JAV "agresore, kuri siekia kontroliuoti visas pasaulio šalis". Tik 8 proc. respondentų laiko ją "taikos, demokratijos ir tvarkos visame pasaulyje gynėja". "Levada-Centr" duomenimis, tokių respondentų skaičius per pastaruosius septynerius metus beveik nepakito.

Teigiamai santykius su Jungtinėmis Valstijomis dažniausiai vertina jauni rusai (25-39 proc.), didžioji jų dalis vyrai, kurių pasaulėžiūra formavosi pertvarkos metais (12 proc.).

Pasak sociologų, JAV veiksmuose agresyvius ir grobuoniškus motyvus įžvelgia daugiausia respondentai, kurių amžius siekia 55 metus ir daugiau. Jie nuo jaunumės buvo įpratę JAV matyti savo šalies priešininkę.


Šiame straipsnyje: JAVrusai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių