Nyderlandų premjeras sutriuškino antiislamiškų pažiūrų populistą

  • Teksto dydis:

Nyderlandų vyriausybės vadovas Markas Rutte (Markas Riute) padidino atotrūkį nuo antiislamiškų pažiūrų parlamentaro Geerto Wilderso (Gerto Vilderso), rodo ketvirtadienį paskelbti duomenys.

Remiantis šiais duomenimis, gautais suskaičiavus beveik visus balsus, premjero liberalios pakraipos Liaudies partija už laisvę ir demokratiją (VVD ) naujajame parlamente turės 33 vietas.

G.Wildersas taip pat gali švęsti, nes jo antiimigracinė Laisvės partija (PVV) 150 vietų parlamente veikiausiai turės 20 deputatų ir bus antra pagal dydį frakcija.

Kaip nurodė Nyderlandų naujienų agentūra ANP, šie duomenys gauti suskaičiavus 97 proc. balsų. Premjero VVD pergalę, tiesa, kiek mažesniu atotrūkiu, rodė ir kelios valandos po rinkimų paskelbti balsavusių rinkėjų apklausų duomenys.

VVD laimėjo aštuoniomis vietomis mažiau nei 2012-ųjų rinkimuose, kai iškovojo 41 mandatą. Tačiau tokio rezultato visiškai pakanka, kad M.Rutte imtųsi iniciatyvos formuoti koalicinę vyriausybę. Manoma, partijų lyderiai artimiausiu metu sės prie derybų stalų.

G.Wildersas taip pat džiūgavo dėl savo partijos sėkmės – ji naujajame parlamente turės penkiomis vietomis daugiau nei po 2012 metų rinkimų.

„Buvo trečia pagal dydį Nyderlandų partija. Dabar esami antra didžiausia partija. Kitąkart būsime pirmi!“ – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Anksčiau prognozuota, kad VVD dalysis antrąja vieta su partija „Krikščionių demokratų kreipimasis“ (CDA) ir Demokratų partija (D66).

Tačiau ANP paskaičiavo, kad CDA ir D66 visgi nukrito į trečią vietą ir turės po 19 deputatų.

Dabar daugeliui rūpi, kas laukia G.Wilderso ir jo PVV.

Ketvirtadienį paryčiais G.Wildersas sakė, jog yra pasirengęs dirbti su būsimąja vyriausybe, jei bus paprašytas. Tačiau tiek M.Rutte, tiek daugumos kitų partijų lyderiai yra aiškiai pasakę, jog su juo nedirbs. Tokiu atveju PVV liks didžiausia opozicine partija.

CDA ir D66, tradicinės olandų politinės partijos, daug kartų dirbusios vyriausybėje, yra labiausiai tikėtinos VVD partnerės formuojant centro dešiniąją koaliciją.

Šios trys partijos drauge turėtų 71 vietą. Tai reiškia, kad joms reikėtų ketvirtos partnerės, kad užsitikrintų 76 vietų daugumą.

Beveik rekordinis aktyvumas

Milijonai olandų užplūdo balsavimo apylinkes, ir buvo pasiektas beveik rekordinis rinkėjų aktyvumo lygis. Šie rinkimai buvo itin svarbūs, nes juose susikovė proeuropietiškų pažiūrų M.Rutte ir prieš imigraciją bei Europos Sąjungą nusiteikęs G.Wildersas.

Po praėjusių metų netikėto „Brexit“ referendumo rezultato ir Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pergalės JAV prezidento rinkimuose, balsavimas Nyderlanduose buvo itin atidžiai stebimas, nes visoje Europoje regima populizmo banga, ypač kelianti nerimą artėjant Prancūzijos prezidento ir Vokietijos parlamento rinkimams.

„Tai buvo vakaras, kai Nyderlandai po „Brexit“ ir rinkimų Amerikoje pasakė „stop“ netinkamai populizmo rūšiai“, – sakė M.Rutte džiūgaujančiai jo partijos šalininkų miniai.

„Žinoma, dabar per artimiausias savaites ir mėnesius svarbu suvienyti šalį, ir kad mums pasisektų suformuoti stabilią vyriausybę ateinantiems ketveriems metams“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu Europos lyderiai, būgštavę, kad vienoje iš ES įkūrėjų gali iškilti politinė jėga, nusistačiusi prieš Bendriją, su palengvėjimu pasveikino M.Rutte nugalėjus. Jis jau trečią kadenciją vadovaus vienai didžiausių euro zonos ekonomikų.

Europos Komisijos vadovo Jeano-Claude‘o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) atstovas pavadino rinkimus Nyderlanduose „balsavimu prieš ekstremistus“, o vienas nežinomu norėjęs likti aukšto rango Europos pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė: „Sveikas protas sugrįžo“.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault (Žanas Markas Airo) pasveikino M.Rutte „sustabdžius kraštutinių dešiniųjų iškilimą“. Prancūzijoje per artėjančius prezidento rinkimus pergalė pirmajame rate balandį prognozuojama kraštutinių dešiniųjų atstovei Marine Le Pen (Marin Le Pen).

„Manęs dar neatsikratė“

G.Wildersas per kampaniją žadėjo uždaryti sienas musulmonams imigrantams, taip pat uždaryti mečetes, uždrausti pardavinėti Koraną ir išvesti šalį iš Europos Sąjungos.

Jis padėkojo jį palaikiusiems rinkėjams žinute socialiniame tinkle „Twitter“. Jo partijai pavyko padidinti savo mandatų skaičių parlamente iki 19. PVV 2012-ųjų rinkimuose buvo gavusi 15 vietų, tačiau kadenciją baigiančiame parlamente jų sumažėjo iki 12.

„Laimėjome vietų. Pirmoji pergalė pasiekta. Ir M.Rutte manęs dar neatsikratė“, – sakė jis.

Numatydamas, kad derybos dėl koalicijos gali užsitęsti kelias savaites ar net mėnesius, G.Wildersas ankstų ketvirtadienį pasisiūlė dirbti su naująja vyriausybe.

„Visgi norėčiau valdyti (valstybę) kartu kaip PVV, jei tai įmanoma. Bet jei tai nesuveiks...paremsime kabinetą, kur reikės, dėl mums svarbių klausimų“, – sakė jis.

Dauguma kitų partijų lyderių, įskaitant M.Rutte, pažadėjo nedirbti kartu su G.Wildersu, ir pasmerkė jo kurstytojišką retoriką bei nesiskaitymą su kitais.

Rinkėjų aktyvumas šiuose rinkimuose siekė 81 proc., o tai yra vos keliais procentais mažiau nei 1977 metais užfiksuotas rekordinis 88 proc. aktyvumas.

M.Rutte galiausiai gavo naudos iš savo griežtos pozicijos diplomatiniame ginče su Ankara. Nyderlandų pareigūnai uždraudė Turkijos ministrams dalyvauti mitinguose ir agituoti šalyje gyvenančią turkų bendruomenę dalyvauti referendume dėl prezidento galių išplėtimo.

D. Trumpo scenarijus nepasikartojo

Naujausi rezultatai rodo, kad M.Rutte formuos naująją koaliciją. Manoma, kad jis gali pasiūlyti bendradarbiauti partijai „Krikščionių demokratų kreipimasis“ (CDA) ir Demokratų partijai (D66), kurioms prognozuojama po 19 mandatų.

Tačiau sudėjus šių trijų partijų mandatus gautų 70 vietų nepakaktų suformuoti daugumą, kuriai reikia mažiausiai 76 mandatų, taigi koalicijai reikėtų dar vienos partijos.

„PVV nėra tokia revoliucinė „Trump‘iška jėga“, – AFP sakė Leideno universiteto ekspertas Geertenas Walingas (Gertenas Valingas).

„Žmonės daugiausiai kliaujasi atsakingais politikai“, – sakė jis, tačiau pripažino, kad PVV rezultatai „nebuvo maži“.

Analitikas taip pat atkreipė dėmesį į „tragišką“ Darbo partijos pasirodymą. Ši kairiosios pakraipos partija buvo mažesnioji koalicijos partnerė M.Rutte vadovaujamame kabinete.

Atrodo, kad parama šiai politinei jėgai smarkiai sumažėjo – suskaičiavus dalį balsų paaiškėjo, kad ji pelnys vos devynis mandatus. Tuo tarpu 2012-aisiais ji laimėjo 38 vietas parlamente.

Darbo partijos lyderis Lodewijkas Asscheris (Lodeveikas Ascheris) vėlų trečiadienį savo šalininkams sakė: „Rinkėjai pasisakė: kad ir kaip sudėtinga būtų, bet tai yra demokratija“.

Tuo tarpu didžiausią šuolį aukštyn patyrė jaunas ir charizmatiškas Jesse Klaveras (Jesė Klaveras), vadovaujantis kairiojo sparno žaliųjų partijai „GroenLinks“. Jai prognozuojama 16 mandatų parlamento žemuosiuose rūmuose, o ankstesniame parlamente ši partija turėjo tik keturis atstovus.

R. T. Erdoganas: jūs praradote Turkiją kaip draugę

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) ketvirtadienį pareiškė olandų premjerui Markui Rutte (Markui Rutei), kad šis prarado Turkiją kaip draugę, nors ir laimėjo parlamento rinkimus prieš kraštutinius dešiniuosius.

„Sveiki, Rutte! Jūs regis iškilote rinkimuose kaip pirmoji partija, bet privalote žinoti, kad jūs praradote Turkiją kaip savo draugę“, – sakė R.T.Erdoganas per televiziją transliuotoje kalboje, kai tarp Ankaros ir Hagos tebetvyro diplomatinė krizė dėl turkų ministrų kampanijos blokavimo Nyderlanduose.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) anksčiau yra sakęs, kad nėra „jokio skirtumo“ tarp valdančiųjų liberalų Olandijoje ir prieš imigrantus nusiteikusio „fašistinio“ politiko Geert Wilderso (Gerto Vilderso).

M.Cavusoglu net prognozavo, kad dėl kraštutinių dešiniųjų iškilimo Europoje prasidės „religiniai karai“.

Turkijos ir Europos diplomatinis kivirčas prasidėjo, Nyderlandams ir Vokietijai neleidus Turkijos ministrams dalyvauti mitinguose ir agituoti šalyje gyvenančią turkų bendruomenę dalyvauti kito mėnesio referendume ir pasisakyti už Turkijos prezidento galių išplėtimą.

R.T.Erdoganas pasišaipė iš M.Ruttės, kuris, anot turkų pareigūnų sakęs ministrui pirmininkui Binali Yildirimui (Binaliui Jildirimui), kad abi šalys gali užglaistyti nesutarimus per bendrus pietus.

„Jis sako, kad mes galime pietauti su ministru pirmininku po rinkimų. Nėra tokio ministro pirmininko. Jūs praradote Turkiją“, – sakė R.T.Erdoganas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne

ne portretas
kvailas matosi suprato kad su fanatikais geriau nejuokauti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių