Apklausa: dauguma Britanijos įmonių svarsto iškeldinti bent dalį verslo

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos įmonių vadovų apklausa rodo, kad, neslūgstant nerimui dėl šalies ateities po pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES), dauguma jų svarsto galimybę iškeldinti iš Didžiosios Britanijos bent dalį verslo.

Audito ir mokesčių konsultavimo įmonės KPMG atliktas tyrimas parodė, kad iš šimto apklaustų vadovų trys ketvirtadaliai svarstytų galimybę iškeldinti iš Didžiosios Britanijos savo įmonių būstines ar bent dalį verslo. Tai jie darytų norėdami išsaugoti sąsają su ES bendrąja rinka.

Oficialių derybų dėl pasitraukimo iš ES Britanijos vyriausybė artimiausiu metu greičiausiai neinicijuos, taigi neapibrėžtumas dėl pasitraukimo sąlygų gali vyrauti ne vienus metus. Tačiau kai kurios įmonės persikėlimą į užsienį gali pradėti per daug to neviešindamos.

„Nuolat kalbama, kad verslui reikia aiškumo, - pareiškė KPMG įmonės Didžiojoje Britanijoje valdybos pirmininkas Simonas Collinsas (Saimonas Kolinsas). - Politikams iš tiesų reikėtų susirūpinti dėl galimo Didžiosios Britanijos verslo pasitraukimo į užsienį, tad jie turėtų kuo anksčiau pradėti bendradarbiauti su verslu, kad jis galėtų suprasti, kokių garantijų gali tikėtis...“.

Tuo tarpu kita apklausa parodė, kad optimizmas finansinių paslaugų sektoriuje smuko trečią ketvirtį iš eilės ir šis smukimo laikotarpis yra ilgiausias nuo 2009 metų pasaulinės finansų krizės.

Verslo organizacijos CBI ir konsultacijų įmonės PwC atliktos 115 įmonių apklausos duomenimis, labiausiai sumažėjo būsto finansavimo, statybų draugijų ir investicinių įmonių optimizmas. Tai visų pirma lėmė po ES referendumo įsivyravęs neapibrėžtumas.

Šie rezultatai yra svarbūs, nes nuo finansinių paslaugų priklauso nemaža Didžiosios Britanijos ekonomikos dalis - tiesiogiai arba netiesiogiai finansinių paslaugų sektoriuje visoje šalyje dirba apie 2 mln. žmonių.

Pasak PwC eksperto Andrew Kailo (Endriu Keilo), nerimaujama dėl „domino efekto žmonėms, našumui ir šalies, kaip finansinio centro, pozicijai...“.

Nors po referendumo ekonominiai rodikliai buvo gana stabilūs, daugelis ekspertų teigia, kad vis dar per anksti spręsti, kaip reaguoja įmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių