Apalačai pasiekė giliausią dugną nuo Didžiosios depresijos laikų

Anksčiau Apalačų regionas buvo žinomas kaip anglies respublika ir du amžius vedė JAV pramonę į priekį. Apalačų regione anglies pramonė buvo pagrindinis variklis, užtikrinęs gyventojų gerovę. Tačiau, anglies pramonei smukus, dabar Apalačų regionas – vienas skurdžiausių Amerikoje, o mirtingumas jame daug didesnis nei gimstamumas.

Apalačų regionas buvo priešakinėse linijose kovojant prieš vergovę, už darbininkų ir pilietines teises. Regione kasama anglis beveik du šimtmečius buvo pagrindinis Amerikos pramonės pažangos variklis. Į aplink kasyklas esančius miestus ir miestelius suplūdo imigrantai iš Lenkijos, Italijos, Velso, Meksikos ir kitų šalių. Angliakasiai veteranai pamena, kad vienoje darbo grupėje būdavo apie 30 skirtingų tautybių žmonių. Tačiau, prieš 30 metų anglies kainai ir vertei drastiškai smukus, klestėjimą čia pakeitė nedarbas, tušti namai ir skurdas.

2015 m. anglies pramonė Kentukyje pasiekė giliausią dugną nuo Didžiosios depresijos laikų. Vien šioje valstijoje darbo neteko 2 tūkst. darbuotojų. 2016 m. pirmą kartą istorijoje daugiau elektros energijos buvo pagaminama gamtinėmis dujomis, o ne anglimi varomų elektrinių. Nuo 2013 m. daugiau nei 50 Amerikos anglies pramonės kompanijų paskelbė apie bankrotą.

Daugybė socialinių, kultūros veikėjų skambina pavojaus varpais ir ragina nacionalinę valdžią padėti regionui, kuris daugelį metų vaidino svarbų vaidmenį šalies gyvenime.

Daugybė socialinių, kultūros veikėjų skambina pavojaus varpais ir ragina nacionalinę valdžią padėti regionui, kuris daugelį metų vaidino svarbų vaidmenį šalies gyvenime. Garsiai kalbama, kad atėjo laikas sugrąžinti skolą Apalačams ir sukurti specialių atkūrimo fondą. Vis daugėja nuomonių, kad fondas turėtų ne taisyti pasekmes, o seną ilgai egzistavusį modelį pakeisti visiškai nauju – kad anksčiau Apalačus turtinę neatsinaujinantys energijos šaltiniai būtų pakeistas atsinaujinančiais.

Šiuo metu Apalačų regionas yra vienas labiausiai atsilikusių atsinaujinančios energetikos srityje. Vakarų Virdžinija pagal atsinaujinančios energetikos gamybą ir panaudojimą pateko į 49-ą vietą tarp 50 Amerikos valstijų.

Prieš metus viena didžiausių JAV anglių gamintojų „Arch Coal“ paskelbė apie bankrotą. Savo svetainėje įmonė dar skelbia, kad anglis, iškasta Apalačų regione, yra viena kokybiškiausių ir geriausių metalo gamyboje. Čia kasamas anglis tankiausios struktūros ir vertingiausia. Vis dėlto, mažėjant paklausai ir kainoms, „Arch Coal“ nuostolingai veikia nuo 2012 m. Todėl ekspertai teigia, kad jau pats laikas baigti nuostolius nešančius paskutinius anglies kasybos projektus ir skubiai pradėti miškų atsodinimą ir žaliosios energijos gamybą.

Ir tai pamažu jau vyksta. Pastaruoju metu Apalačų regione pradedami maži, pavieniai, lokalaus lygio, tačiau reikšmingi tvarios energetikos projektai. Prieš dvejus metus žiniasklaidos dėmesį pritraukė projektas Vakarų Virdžinijoje, kai darbo seniai netekę anglies darbininkai buvo įdarbinti saulės energijos priežiūros projekte. Kaip skatinti ekonomikos ir energetikos įvairovę, buriasi ir aktyvūs Kentukio gyventojai, nes jie supranta, kad kitos išeities, kaip atkurti regioną, nėra. Metai parodė, kad anglies pramonė centriniuose Apalačuose lemia nedarbą, skurdą ir niokoja aplinką. Nors praėjusiais metais anglies rinka pasaulyje šiek tiek atsigavo, bet praėjusio šimtmečio gyvenimo į regioną tai nesugrąžino.

Specialiuose Apalačų regiono ateities forumuose dažnai primenamas Vokietijos pavyzdys, kur šimtai miestų ir miestelių pereidami prie atsinaujinančių energijos išteklių atsiėmė savo tinklus iš privačių bendrovių. Vietoje to susikūrė 900 energetikos kooperatyvų, o dėl energetikos pertvarkos buvo sukurta 400 tūkst. darbo vietų. Lėšos, gautos gaminant energiją, liko bendruomenėse, jos gali susimokėti už paslaugas. Be to, aplinkosaugininkai prideda, kad persiorientavimas į atsinaujinančią energetiką ne tik suteiktų darbo vietų, bet ir prisidėtų prie klimato kaitos procesų stabdymo. Kaip jie sako, jei norime mažinti išmetamus anglies dvideginio kiekius, vienas iš būdų yra palikti anglį žemėje.

Dėl daugybę metų vykdomų kasybų Apalačai daugeliui asocijuojasi su anglimi, o ne su geografine vieta. Visai neseniai čia nebuvo šeimos, kurios nariai nedirbtų anglies pramonėje. „Al-Jazeeros“ apžvalgininkas Džefas Biggersas teigia, kad mes visi gyvename Apalačuose. Arba nešiojamės dalelę Apalačų. Galbūt dviračio rėmas, kuriuo važiuojate, pastato, kuriame esate, karkasas, teniso raketė, kuria žaidžiate, detalės išmaniajame telefone, muilas, dažai, buvo pagaminti naudojant anglį ar jos produktus iš Apalačų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių