Analitikai: Pakistanas galimai statosi naują branduolinį kompleksą

  • Teksto dydis:

Pakistanas, kurio branduolinis arsenalas, kaip manoma, didėja sparčiausiai pasaulyje, galbūt pradėjo statyti naują urano sodrinimo kompleksą, pareiškė Vakarų gynybos ekspertai išanalizavę, komercines palydovines nuotraukas.

Naujo komplekso statybos, vykstančios Kahutos mieste, esančiame apie 30 km į rytus nuo Islamabado, suteikia naujų įrodymų, kad Pakistanas siekia padidinti savo branduolinį arsenalą. Tačiau tokie veiksmai prieštarauja Branduolinių tiekėjų grupės, prie kurios šalis nori prisijungti, principams, teigiama analizėje.

Analizę atliko saugumo ir gynybos studijų institutas „IHS Jane's“ pagal palydovines nuotraukas, kurias bendrovė „Airbus Defence and Space“ padarė 2015 metų rugsėjo 28 dieną ir 2016 metų balandžio 18 dieną.

Pakistanas atliko savo pirmąjį branduolinį bandymą 1998 metais. Manoma, kad šalis turi apie 120 branduolinių užtaisų – tai yra, daugiau negu Indija, Izraelis ir Šiaurės Korėja.

Ataskaitoje, kurią 2015 metų paskelbė Carnegie (Karnegio) fondo už tarptautinę taiką ir Stimsono centro mokslininkai, sakoma, kad Pakistanas per metus gali padidinti savo atsargas 20 kovinių galvučių, tad jo branduolinis arsenalas po dešimtmečio gali tapti trečias didžiausias pasaulyje.

„Minima vietovė užima maždaug 1,2 hektaro ir yra Khano (Chano) tyrimų laboratorijos (KRL) saugomoje zonoje, komplekso pietvakarinėje dalyje“, – sakoma pranešime.

„IHS Jane's“ analitikas Karlas Dewey (Karlas Djui) pridūrė: „Naujojo komplekso vieta yra šalia centrifugų komplekso; ji yra griežtai saugoma ir turi dar kelis galimos naujos urano sodrinimo gamyklos požymius. Tai iš tiesų gali būti naujas centrifugų kompleksas.“

Be to, šios vietos struktūra labai primena objektu, statytus branduolinio kuro kompanijos URENCO, taip pat aptarnaujančios kelias branduolines jėgaines Europoje, teigiama pranešime.

„Negali būti tiesiog sutapimas, kad A.Q.Khanas (A.K.Chanas), kurį daugelis laiko Pakistano branduolinės programos įkūrėju, dirbo URENCO, iš ten pavogė centrifugų brėžinius ir grįžo į Pakistaną“, – sakė „IHS Jane's“ analitikas Charlie Cartwrightas (Čarlis Kartraitas).

Pakistanas šiuo metu siekia prisijungti prie 48 nares vienijančios Branduolinių tiekėjų grupės. Jos tikslas – kontroliuoti branduolinių medžiagų eksportą, įrangą ir technologijas, kurias galima panaudoti branduolinių ginklų gamybai.

„Sunku pasakyti, kaip šie veiksmai suderinami su Branduolinių tiekėjų grupės, prie kurios nori prisijungti Pakistanas, principais“, – sakė Ianas Stewartas (Ijanas Stiuartas), Karališkojo Londono koledžo tyrimų grupės „Project Alpha“ vadovas.

Pakistano fizikas A.H.Nayyar (A.H.Najaras) naujienų agentūrai AFP sakė, kad jei iš tikrųjų yra statomas centrifugų kompleksas, „tuomet faktas, kad jos statomos KRL viduje, reikštų, kad jos yra skirtos ginklams“. Ekspertas pridūrė, kad Pakistano branduolinėms jėgainėms uraną tiekia Kinija.

Tačiau jis įspėjo, kad vien iš nuotraukų negalima spręsti apie komplekso paskirtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių