„Amnesty International“ ragina Rusiją atsisakyti užsienio agentų įstatymo

  • Teksto dydis:

Tarptautinė nevyriausybinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ penktadienį paragino Rusiją atsisakyti įstatymo, kuriuo buvo pasinaudota prieš daugiau kaip 100 organizacijų, priskirtų „užsienio agentų“ kategorijai.

Kelios dienos prieš ketvirtąsias šio teisės akto įsigaliojimo metines „Amnesty International“ paragino Rusiją atšaukti „niokojamas pasekmes“ aktyvistų grupėms ir „panaikinti įstatymą dėl užsienio agentų“.

Įstatymas įpareigoja „politinę“ veiklą vykdančias ir tarptautinį finansavimą gaunančias grupes deklaruotis esant užsienio agentėmis. Šis terminas daugeliui primena Stalino laikų represijas ir Šaltojo karo šnipinėjimą.

Dėl 2012 metų lapkričio 21-ąją įsigaliojusių taisyklių kai kurios organizacijos atsisako itin reikalingo finansavimo iš užsienio, o kitos išvis nutraukė savo veiklą.

„Užsienio agentų“ kategorijai priskirtos grupės kas trys mėnesiai turi teikti išsamias ataskaitas apie gaunamą finansavimą.

Prezidentas Vladimiras Putinas įstatymui pritarė netrukus po to, kai buvo perrinktas ir susidūrė su didžiulių protestų prieš jo sugrįžimą į valdžią banga. Priėmus minėtą teisės aktą pradėta taikyti griežtas priemones prieš pilietinę visuomenę.

„Amnesty International“ perspėjo dėl „labai rimto pavojaus pilietinės visuomenės ateičiai“, kai išliks „tik nevyriausybinės organizacijos, be jokių klausimų remiančios vyriausybės politiką“.

Organizacija paragino Rusiją atšaukti įstatymą, o kol kas – nedelsiant sustabdyti jo taikymą ir nebepildyti „užsienio agentų“ sąrašo.

Per pastaruosius ketverius metus į šį sąrašą buvo įtrauktos 148 nevyriausybinės organizacijos, kurių 27 buvo visiškai uždarytos, nurodo „Amnesty International“.

Rusija šiuo įstatymu pasinaudojo prieš garsiausias vyriausybės politiką kritikuojančias grupes, tarp jų – pilietinių teisių organizaciją „Memorial“ ir rinkimų stebėjimo grupę „Golos“. Įstatymas taip pat buvo panaudotas prieš ŽIV prevencijos grupes, ekologijos aktyvistus ir pagalbą kankinimų aukoms teikiančias organizacijas.

Minimas įstatymas „buvo sukurtas supančioti, pasmerkti gėdai ir, galiausiai, nutildyti kritikuojančias nevyriausybines organizacijas“, sakoma „Amnesty International“ direktoriaus Rusijoje Sergejaus Nikitino pareiškime.

„Galiausiai pralaimi ne tik nevyriausybinės organizacijos, bet ir Rusijos visuomenė“, – pažymėjo S.Nikitinas.

Rusijos pareigūnai kaltino Vakarus bandymu pakirsti šalį, o vidaus kritiką laiko šnipų ir išdavikų darbu, tuo pačiu stengdamiesi sumenkinti Stalino valdymo baisumus.

Be kitų reikalavimų, visoje „užsienio agentų“ kategorijai priskirtų organizacijų skelbiamoje medžiagoje privalo būti žyma „užsienio agentas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Pagal tuomet priimtą įstatymą užsienio agentu NR.1 tapo Pravoslavų cerkvė, bet ji pataisa buvo eliminuota iš užsienio agentų tarpo. Tragikomedija.

Aha

Aha portretas
Tikro "ruso" ty nuskriausto komentaras..... vargšus visi skriaudžia,ir dirbti neleidžia..

Anonimas

Anonimas portretas
Akivaizdu, kad JAV ir ES šnipai ir kiti niekadėjai nori vydyti savo juodus darbus Rusijoje. Tačiau savo teritorijose neleidžia normaliai dirbti net rusų žurnalistams. Apgailtinas vaizdelis ir dvigubi standartai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių