Amerikiečių bankininkai pamiršo krizę

  • Teksto dydis:

Didžiausių JAV bankų – "JP Morgan", "Goldman Sachs", "Citigroup", "Wells Fargo", "Bank of America" ir "Morgan Stanley" – vadovai uždirba vidutiniškai 2,1 karto daugiau negu didžiausių Europos finansų įstaigų vadovai, parodė dienraščio "The Financial Times" ir konsultacijų įmonės "Equilar" atliktas tyrimas.

Turto valdymo įmonės "Aberdeen Asset Management" verslo valdymo skyriaus vadovo Paulo Lee teigimu, Europoje ir JAV investuotojai laikosi visiškai skirtingo požiūrio generalinio direktoriaus darbo apmokėjimo klausimu.

Europoje vis dar gyvi prisiminimai apie milijardus eurų, kurie buvo skirti iš biudžetų lėšų didžiųjų finansinių institucijų gelbėjimui, todėl bendrai sutariama, kad darbo užmokestis neturi viršyti tam tikros sumos. Tuo metu Jungtinėse Valstijose to nėra.

Be to, amerikiečių investuotojai bankų vadovus dažnai vertina kaip unikalius ir nepakeičiamus specialistus, kuriems galima mokėti po daugiau kaip 20 mln. JAV dolerių per metus.

Tyrimas parodė, kad po daugiau kaip 20 mln. JAV dolerių 2016 m. uždirbo keturi Amerikos bankų generaliniai direktoriai, o Europoje rekordinis banko vadovo užmokestis sudarė 14 mln. JAV dolerių.

Tokius skirtumus iš dalies taip pat lemia ir didesnis Amerikos bankų pelningumas, palyginti su Senojo žemyno finansų įstaigomis. 2016 m. bankų grynasis pelnas JAV buvo vidutiniškai 7,5 karto didesnis negu Europos bankų pelnas.

Kaip pavyzdį "The Financial Times" mini du bankus, kurie daugeliu atžvilgių yra panašūs – europietišką "BNP Paribas" ir amerikietišką "JP Morgan". Abiejų bankų valdomo turto vertė viršija 2,4 trln. JAV dolerių, jie abu veikia daugiau kaip 60 šalių ir daugiausia įplaukų gauna iš mažmeninės ir investicinės bankininkystės veiklos. Bet "JP Morgan" grynasis pelnas 2016 m. sudarė 22,6 mlrd. JAV dolerių, o "BNP Paribas" – tik 8,5 mlrd. JAV dolerių.

Atitinkamai "JP Morgan" generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas Jamie Dimonas pernai uždirbo 24 mln. JAV dolerių daugiau negu BNP vadovas Jeanas Laurent'as Bonnafe.


Šiame straipsnyje: bankaiJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Te pasidžiaugia, tuoj teks pro langus šokinėt.

Vika

Vika portretas
Nesinori net skaityti,20 mln doleriu atlyginimas per metus? Stai todel 97% turto yra keliolikos zmoniu rankose (pasaulio mastu), o visa kita zmonija dirba jiems uz grasius. Ir cia ta "issvajotoji" Amerika? Visa ta iskreipta rinka is ten ir atkeliavo,taip pat ir tas vadinamas "laukinis kapitalizmas",kuris dabar baigia i ozio raga suriesti Lietuvos zmones. Ir musu seimunai savo laiku pastoviai didino sau atlyginimus,nes esa "ju atlyginimas nepasieke ES lygio",o kad Lietuvos zmoniu tiek atlyginimai tiek pensijos jokio lygio nesiekia - niekam neidomu. Niekada Amerikos nelaikiau "svajoniu" salimi. Visas brudas is ten supludo pas mus,na,ir tas beatodairiskas apetitas sau sau ir sau...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių