Amerikiečiai bijo raketų krušos

JAV ginkluotųjų pajėgų strateginės vadavietės vadas generolas Johnas Hytenas įspėjo, kad Jungtinės Valstijos ir jos sąjungininkės Europoje praktiškai neturi būdų apsiginti nuo didelio Rusijos antžeminių valdomų raketų antpuolio.

Vašingtonas kritikuoja Maskvą, kad ši dislokuoja nuo žemės paleidžiamų valdomų raketų sistemas. Amerikiečių teigimu, tai pažeidžia 1987 m. pasirašytą Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį (INF).

Remiantis INF, draudžiama gaminti, bandyti ir turėti antžeminių sparnuotųjų raketų, kurių nuotolis – nuo 500 km iki 5500 km.

JAV duomenimis, Rusijos kariuomenė pastaruoju metu aktyviai ginkluojasi tiek maksimalaus 500 km nuotolio "Iskander-K", tiek ir gerokai toliau lekiančiomis R-500 raketomis. Manoma, kad šie ginklai gali būti dislokuoti ne tik Kaliningrade, bet ir Kryme.

Mes neturime būdų prieš tai apsiginti, ypač ginant mūsų Europos sąjungininkes.

Generolas J. Hytenas JAV įstatymų leidėjams sakė, kad paleista viena tokia raketa netaptų reikšminga grėsme, tačiau padėtis pasikeistų, jeigu vienu metu būtų paleista daug tokių raketų.

"Mes neturime būdų prieš tai apsiginti, ypač ginant mūsų Europos sąjungininkes, – Senato ginkluotųjų tarnybų komitete pripažino J. Hytenas. – Iš šių sistemų paleistos raketos gali pasiekti ir kelia grėsmę didžiajai daliai Europos žemyno, priklausomai nuo to, kur jos dislokuotos. Tai kelia nerimą ir mes turime išsiaiškinti, kaip su tuo susitvarkyti."

JAV pareigūnai plačiai nedetalizuoja Rusijos dislokuojamų raketų, tačiau ekspertai pastebi, kad jos lengvai galėtų būti apginkluotos branduolinėmis galvutėmis.

Rusija tvirtina nepažeidžianti 1987 m. pasirašytos Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties ir jos pažeidimais kaltina Vašingtoną. Be to, Maskva piktinasi tuo, kad Vašingtonas 2002 m. vienašališkai pasitraukė iš Antibalistinių raketų sutarties, pasirašytos tarp SSRS ir JAV 1972 m. Šis žingsnis atvėrė kelią amerikiečiams plėtoti Maskvos nepasitenkinimą keliantį priešraketinio skydo projektą.

Kita vertus, 2007 m. gruodį Rusija suspendavo Konvencinių pajėgų Europoje sutartį, o pastaraisiais metais modernizuoja savo branduolines pajėgas.

Generolas J. Hytenas teigė, kad INF sutarties pažeidimai yra keliantys nerimą.

"Mes turėsime tai omenyje spręsdami, kaip mums elgtis su Rusija", – aiškino generolas.

Jis taip pat perspėjo apie augančią grėsmę Amerikos palydovams – J. Hyteno teigimu, Kinija ir Rusija kuria pajėgumus, kuriais konflikto metu būtų galima tuos palydovus paveikti.


Šiame straipsnyje: JAVRusijaraketos

NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
tikrai ne už rusu politika, bet straipsnis pats pasako kas verkia. Valstijos pradejo mosikuoti kuoka ir dabar issigando kad neissidauzytu dantu sau ir savo kompanijai...

Vatinukai

Vatinukai portretas
verkia :)

visi

visi portretas
turi silpnu vietu. Tik neriskina. O kad gazdina tai tokia jau gynybai reikia rimtai uzsiimt.O kodel nesako kad jei lietuva nusluos kas liks is karaliauciaus ir kitu rf itvirtinimu. Cia kremliaus klaupciukai kaip visada bando issisokt.Palaukit kol kuro sandelio pinigai baiksis rusijoj kokia politika varis kremlius. Dabar sirija donbasa krymas.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių