Ambasadorius: JK prekybos sutarimas su ES – geriausiu atveju 2020 m. viduryje

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos prekybos susitarimas su Europos Sąjunga gali būti geriausiu atveju pasiektas 2020 metų vidury, trečiadienį perspėjo buvęs Britanijos ambasadorius ES Ivanas Rogersas (Aivanas Rodžersas), pabrėžęs, kad šalies laukia sunkios derybos.

Londonui pavyks pasiekti laisvosios prekybos susitarimus su kitomis šalimis greičiau nei su Europos Sąjunga, kuri labai rimtai svarsto reikalauti iš Britanijos išstojimo mokesčio, sakė buvęs ambasadorius.

Praėjusį mėnesį atsistatydinęs buvęs ambasadorius sakė, kad skyrybų procesas bus „barnus“.

„Tai bus tokio masto derybos, kurių veikiausiai niekada nesame turėję, bent jau tikrai nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Tai bus milžiniškas mastas“, – JK parlamento Europos priežiūros komitetui.

Jo teigimu, procesas vis dar yra „apsimestinio karo laikotarpyje“ ir greičiausiai neabejotinai pereis į „itin barnią atmosferą“ ir „prekybinį mosavimą kumščiais“ prieš pasiekiant susitarimą.

Britų premjerė Theresa May (Tereza Mei) ketina inicijuoti šalies išstojimą iš ES pradėsiantį 50-ąjį Lisabonos sutarties straipsnį iki kovo pabaigos, kad prasidėtų dvejus metus truksiantis išstojimo procesas.

Tačiau net ir pasibaigus deryboms, aukšto rango Europos pareigūnai mano, kad „teks palaukti mažiausiai iki 2020 metų vidurio“, kol visi Europos nacionaliniai ir ES parlamentas ratifikuos galutinį susitarimą, sakė I. Rogersas.

Buvęs ambasadorius mano, kad po išstojimo iš ES Britanija „neabejotinai“ su kitomis šalims dėl laisvosios prekybos susitars gerokai greičiau nei su Briuseliu.

ES skaičiuoja, kad Britanijos išstojimo sąskaita sieks 55-60 mlrd. eurų, teigia šaltiniai ES.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių