A.Lukašenkos patarimas: „Nesikiškite!“

Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka (nuotr.) neatmeta galimybės, jog Rusija ir Vakarai mėgins kištis į 2011 m. prezidento rinkimų kampaniją, todėl pataria savo rinkėjams "neatsipalaiduoti", įspėdamas, kad valdžia šalyje gali pasikeisti pagal Kirgizijos scenarijų.

A.Lukašenka pavadino valdžios užgrobimą Kirgizijoje per masines opozicijos šalininkų akcijas "antivalstybiniu perversmu" ir Rusijos pykčiui suteikė prieglobstį nuverstam prezidentui Kurmanbekui Bakijevui.

"Jūs matote, kažkam ir Vakaruose, ir Rytuose nepatinka dabartinis Baltarusijos prezidentas. Žinoma, delnai niežti, norisi čia įlįsti. Aš dėl to nelabai jaudinuosi, tiesiog jums sakau - atsipalaiduoti negalima", - cituoja vietos agentūros A.Lukašenkos žodžius, pasakytus per jo susitikimą su pietinių šalies sričių gyventojais.

Rusija pirmoji de facto pripažino valdžios pasikeitimą Kirgizijoje - tai buvo dingstis kalbėti apie "Rusijos pėdsaką". Pats K.Bakijevas, kalbėdamas Minske, pripažino, kad Maskva buvo nepatenkinta jo sprendimu leisti Jungtinėms Valstijoms toliau naudotis oro pajėgų baze Kirgizijoje, ir tai suvaidino "tam tikrą vaidmenį" vėl pasikartojant Tulpių revoliucijai.

Baltarusija turi surengti eilinius prezidento rinkimus ne vėliau kaip kitų metų vasario 6 d. Ankstesnių rinkimų, kuriuos A.Lukašenka laimėjo 2006 m., Europos Sąjunga ir JAV nepripažino sąžiningais, bet jie nesulaukė Kremliaus priekaištų.

"Mūsų laukia pagrindinė kampanija, labai sunki kampanija. Jeigu šioje kampanijoje teks dalyvauti dabartiniam prezidentui, ji bus dar sunkesnė... Atsipalaiduoti jums nereikia dar ir todėl, kad neįvyktų tai, kas vyksta kitose respublikose, tai, kas neseniai įvyko Kirgizijoje. Štai šito jums nereikia", - sakė A.Lukašenka.

Pastaruoju laiku Baltarusijos ir Rusijos santykiai išgyvena ne geriausius laikus. Dar vienas susipriešinimas dėl naftos tiekimo sąlygų šių metų pradžioje apsunkino derybas dėl Baltarusijos įstojimo į muitų sąjungą, kurioje dalyvauja Rusija ir Kazachstanas, taip pat Minsko dalyvavimą Maskvos globojamoje Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijoje.

2005 m. referendume A.Lukašenka, kuriam dabar 55 metai, užsitikrino teisę būti perrenkamas į prezidento postą neribotą kartų skaičių. Jis oficialiai nepareiškė, kad dalyvaus būsimuose rinkimuose, bet duoda suprasti, kad kels savo kandidatūrą.

Tačiau antradienį jis netikėtai rinkėjams prisipažino, jog "jau pakankamai ilgai dirbo", ir neatmetė tikimybės, kad "staiga gali likti be tarnybos."

"Jeigu jūs surasite kitą prezidentą, tai nėra ko bijoti. Vis viena anksčiau ar vėliau jį reikės surasti... Jeigu aš nebūsiu prezidentas ir čia atvažiuosiu, jūs neatsisakysite, jūs susitiksite su manimi, ir kaip kažkada aš padėjau duonos kąsnį surasti, tai ir jūs man duonos kąsnį duosite", - sakė jis.

Baltarusijos opozicija, sugebėjusi iškelti bendrą kandidatą per praėjusią prezidento kampaniją ir surengti beveik savaitę trukusias protesto akcijas Minsko centre, suskilo netrukus po savo pralaimėjimo rinkimuose.

Viešosios nuomonės apklausų duomenimis, žinomiausių opozicijos politikų populiarumas dabar siekia vos penkis procentus. Tuo tarpu dabartinį prezidentą remia apie 40 proc. šalies gyventojų.


Šiame straipsnyje: LukašenkaBaltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių