A.Lukašenka gali pasirodyti ES susitikime

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka kitąmet gali atvykti į atvykti į ES šalių susirinkimą. Pirmininkauti ES besirengianti Čekija svarsto galimybę pakviesti autoritarinės valstybės lyderį į ES susitikimą pirmojoje 2009 m. pusėje.

Čekų užsienio reikalų ministrės Zuzanos Opletalovos teigimu, gali būti, kad per Čekijos pirmininkavimo laikotarpį, kuris prasidės sausio 1 d., bus surengtas susirinkimas kartu su Rytų partneriais – Ukraina, Moldova, Azerbaidžanu, Armėnija ir Gruzija, tačiau dar neaišku, kaip jame galėtų dalyvauti baltarusiai, rašo EUobserver.com.

Čekai jau pranešė Baltarusijos opozicijos lyderiams, kad jiems vieta susitikime rasta, tačiau kol kas neaišku, ar į susitikimą bus pakviestas autoritarinės šalies vadovas.
„Mes norėtume matyti Baltarusiją, tačiau yra tam tikrų sąlygų – šalis pirmiausia turi tapti Europos Rytų partnerystės programos nare ir, žinoma, daryti pažangą demokratijos srityje“, – aiškino Čekijos diplomatijos vadovė. Žinia, spalio viduryje ES panaikino A.Lukašenkai draudimą įvažiuoti į Bendrijos šalis.

Rytų partnerystės programa yra Lenkijos ir Švedijos pristatytas planas, kuris turėtų paskatinti ES ir posovietinių respublikų integraciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių