A.Lukašenka atnaujino represijas

Baltarusijos opozicinio judėjimo veikėja pasmerkė "didelio masto puolimą" prieš demokratinę opoziciją, kai kelias dešimtis jos aktyvistų trečiadienį apklausė milicija.

"Jie surengė kratas butuose ir apklausė maždaug 25 žmones, tačiau mes neturime visos informacijos", - žurnalistams Minske sakė Svetlana Naumova iš judėjimo "Sakome tiesą".

"Jie atėmė iš mūsų visas komunikacijos priemones - telefonus, kompiuterius, mes negalime su niekuo susisiekti", - sakė ji.

Prieš opozicionierius nukreipta milicijos akcija prasidėjo antradienį, kai buvo surengtos kratos opozicijos biuruose ir areštuoti keli aktyvistai, tarp jų judėjimo "Sakome tiesą" lyderis, poetas Vladimiras Nekliajevas.

Milicija sostinėje ir keliuose dideliuose šalies miestuose padarė kratas judėjimo "Sakome tiesa" būtinėje, sociologijos laboratorijos "Novak" biure, taip pat virtinės opozicijos aktyvistų ir žurnalistų butuose.

Pranešama, kad buvo sulaikytas opozicinio laikraščio "Tovarišč" redaktorius Sergejus Vozniakas, kurio bute taip pat vyko krata.

"Oficialiai jis kol kas sulaikytas 72 valandoms, kol bus pateiktas kaltinimas pagal įtarimą žinomai melagingos informacijos platinimu ... Turima omenyje medžiaga, kuri buvo rengiama per kampaniją "Sakome tiesą", - žurnalistams sakė laikraščio "Tovarišč" redaktoriaus pavaduotojas Dmitrijus Janenka.

Jungtinė piliečių partija, vienijanti maždaug 4 tūkst. narių, taip pat pranešė, kad sulaikytas jų aktyvistas Andrejus Dmitrijevas.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos atstovai atsisakė tai komentuoti.

Vėliau trečiadienį buvo oficialiai sulaikytas judėjimo "Sakome tiesą" lyderis V.Nekliajevas, kuris praleido naktį milicijoje laukdamas apklausos. V.Nekliajevas paskelbė, jog 2011 m, sieks prezidento posto, kurį pastaruosius 16 metų užima Aliaksandras Lukašenka (nuotr.).

Judėjimas "Sakome tiesą" savo kampaniją pradėjo prieš daugiau mėnesį, siekdamas priversti valdžią atsiskaityti visuomenei, kaip naudojamos valstybės lėšos. Judėjimo aktyvistai taip pat renka gyventojų parašus, kad būtų pakeisti komunistų lyderių vardais pavadintų gatvių pavadinimai.

Sulaikymai ir apklausos yra ne kas kita, kaip "politinis susidorojimas su pilietiniu judėjimu, kuris per mažiau nei savaitę surinko bent 10 tūkst. parašų", sakė S.Naumova.

A.Lukašenka, kurį ankstesnė JAV administracija pavadino paskutiniu Europos diktatoriumi, Baltarusijai vadovauja nuo 1994 m.

Pastaraisiais metais mėgindamas užsitikrinti Vakarų paramą jis žadėjo liberalizuoti politiką ir vykdyti ekonomikos reformas. Tačiau žmogaus teisių gynimo grupės, taip pat kai kurie Europos politikai ir opozicionieriai teigia, jog Baltarusijos lyderis, nepaisant kai kurių palengvinimų, toliau vykdo politines represijas, kad sustiprintų savo valdžią.

"Manau Europos politikų reakcija turi būti griežta... Vakar dienos veiksmais A.Lukašenka pasirinko savo būsimos rinkimų kampanijos formą. Tai bus bauginimo ir jėgos akcijų kampanija", - sakė agentūrai "Reuters" Jungtinės piliečių partijos lyderis Anatolijus Lebedka.

Gegužės pradžioje A.Lukašenka pareiškė, kad jis nusivylęs santykių su Europos Sąjunga būkle, ir sakė, kad Europos politikai neįvykdė oficialiajam Minskui duotų pažadų.

"Mano nuomone, valdžia mėgina šantažuoti Vakarus ... Tai šantažo politika ir labai nevykusio šantažo. Antrą kartą Vakarai jau nebus tokie švelnūs, kaip anksčiau", - sakė apžvalgininkas ir opozicijos narys Aleksandras Feduta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių