Alpinistų ekspedicijos rinks šiukšles nuo Everesto

  • Teksto dydis:

Nepalo alpinistinių ekspedicijų organizatoriai kopsiantiems į Everestą dalija didžiulius maišus, į kuriuos pavasario sezonu bus renkamos ant aukščiausio pasaulyje kalno susikaupusios šiukšlės, kurios vėliau sraigtasparniais bus nuskraidintos į bazinę stovyklą.

Nepalo ekspedicijų operatorių asociacijos atstovas Dambaras Parajuli (Dambaras Paradžuli) trečiadienį sakė, kad šiukšlių maišai jau buvo išsiųsti į pagrindinę stovyklą, o vėliau jie bus išdalinti alpinistams, vedliams ir nešikams, kopsiantiems į kalną.

Kiekviename maiše telpa iki 80 kg šiukšlių. Vėliau jie bus prikabinti prie sraigtasparnių, kurie nuskraidins juos iš 2-osios stovyklos į bazinę stovyklą. Paprastai sraigtasparniai, atgabenę atsargų ir įrangos į 2-ąją stovyklą, esančią 6,4 km aukštyje, atgal skrenda tušti.

Manoma, kad per pavasario sezoną Everesto viršūnę, esančią 8 850 m aukštyje, mėgins pasiekti keli šimtai alpinistų ir jų vedlių. Alpinistai paprastai atvyksta balandį, o viršūnę jie bando pasiekti gegužę, kai būna palankios oro sąlygos. Visgi pakeliui jie palieka daug šiukšlių.

Alpinistai taip pat sako, kad yra būtina skubiai išvežti šiukšles, kurias 2-ojoje stovykloje paliko ankstesnės ekspedicijos. Ta stovykla buvo įkurta 2014 ir 2015 metais, kai dėl tragedijų kelios ekspedicijos nebegalėjo toliau kopti į Everestą. 2014-ųjų sezonas buvo atšauktas, nes per griūtį žuvo 16 nepaliečių vedlių, o metais vėliau galingo žemės drebėjimo sukeltai lavinai užgriuvus bazinę stovyklą žuvo dar 19 žmonių.

Gidas veteranas Russellas Brice'as (Raselas Braisas) sakė, kad toje stovykloje paliktos palapinės ir atsargos turi būti pašalintos.

Kadangi šiukšlės bus išgabentos sraigtasparniu, šerpams nereikės rizikuoti ir nešti į pagrindinę stovyklą sunkių krovinių per pavojingą Khumbu ledokritį.

R.Brice'as, vienas iš pagrindinių ekspedicijų organizatorių Nepale, sakė, kad siūlo šerpams, gabenantiems klientų alpinistų įrangą, nešioti maišus su šiukšlėmis į 2-ąją stovyklą. Jie gautų po 2 dolerius už kiekvieną perneštą kilogramą ir nešiotų maišus, kuriuose tilptų iki 5 kg šiukšlių.


Šiame straipsnyje: EverestasAlpinistaišiukšlės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių